5 najčešćih mitova o podnom grijanju

2.737
podno grijanje

Podno grijanje je sustav grijanih cijevi ili kabela položenih ispod podnih obloga koji cijelu podnu površinu pretvaraju u izvor topline. Razlikujemo hidraulično i električno podno grijanje. Hidraulično grije pomoću vode koju zagrijava plinski ili električni bojler, dok električno koristi električnu energiju koja direktno grije kroz grijaće kabele instalirane u pod. Podno grijanje na struju je lakše instalirati, ali hidraulični sustavi su energetski učinkovitiji. Razlog tome je što električno podno grijanje ne zadržava toplinu, dok kod hidrauličnog grijanja zagrijana voda dulje grije zrak.

Sve se više ljudi odlučuje za podno grijanje kao glavni izvor grijanja za svoj dom. No, unatoč tome što povećava komfor, ne nagrđuje prostor i ekonomski je isplativo, podno grijanje i dalje prate određene nedoumice. Nastavite čitati doznajte koji su najčešći mitovi o podnom grijanju te zašto bi ovaj oblik grijanja bio idealan za vaš dom.

Mitovi o podnom grijanju

Oko podnog grijanja postoji puno pitanja i nedoumica. Izdvojili smo neke od najčešćih i objasnili kako zapravo podno grijanje funkcionira i što trebate znati prije nego ga instalirate u svoj dom.

1. Podno grijanje skuplje je od ostalih oblika grijanja

Podno grijanje u startu zahtijeva oko 30 % veće ulaganje od drugih oblika grijanja. Ta razlika naročito dolazi do izražaja kada se podno grijanje instalira u velike prostorije. Međutim, gledajući dugoročno podno grijanje donosi uštedu naspram klasičnih oblika grijanja.

Traži manje ulaganja u održavanje, energetski je učinkovitije od drugih popularnih oblika grijanja prostora, duže zadržava toplinu te ulaže manje energije u zagrijavanje i održavanje topline. Posljedica toga su za oko 15 % niže mjesečne režije u odnosu na grijanje radijatorima.

2. Podno grijanje nije prikladno za starogradnju

Podno grijanje nipošto nije rezervirano isključivo za novogradnju. Možete ga postaviti prilikom adaptacije stana ili kuće uklanjanjem starih podnih obloga i instalacijom novog sustava. To traži malo više posla od instalacije sustava u novogradnji, no nije nužno komplicirano.

Podno grijanje čak možete postaviti na trenutni pod kako biste izbjegli posao razbijanja i uklanjanja starih podnih obloga. Nakon što instalirate novi sustav podnog grijanja, preko njega postavite novi pod.

Prije instalacije podnog grijanja, a naročito kada se radi o starogradnji li kombinaciji sa starim podom, obavezno se prvo konzultirajte sa stručnjakom kako biste bili sigurni da će grijanje biti ispravno postavljeno te da je prostor kvalitetno izoliran.

3. Podno grijanje manje je učinkovitije od drugih oblika grijanja

Podno grijanje ima nižu radnu temperaturu, a to znači kako ulaže manje energije u zagrijavanje prostora. To se pogotovo odnosi na hidraulični sustav podnog grijanja.

Primjerice, radijator zahtijeva minimalnu temperaturu od 65 °C da bi učinkovito zagrijao prostoriju, dok podno grijanje postiže isti rezultat s 40 °C ili manje.

Podno grijanje također ujednačeno zagrijava čitavu podnu površinu, a to omogućuje ravnomjerno širenje topline od poda prema svim dijelovima prostorije. To znači kako u prostoru neće nastajati džepovi hladnoće karakteristični za grijanje na radijatore, grijalice ili klime.

Primjerice, kada se grijete na radijator, tada je zrak oko radijatora topliji nego u drugim dijelovima prostorije. Tako vam u najudaljenijem kutu može biti hladno, a kada se približite radijatoru – vruće.

4. Podno grijanje namijenjeno je grijanju samo velikih površina

Podno grijanje možete postaviti u cijelom domu ili samo u određenim prostorijama – pravila nema te sve ovisi o vašim potrebama i željama. Ova vrsta grijanja učinkovita je na velikim površinama poput dnevnog boravka jednako kao u manjoj kvadraturi, primjerice u kupaonici.

Preporučuje se instalacija hidrauličnog podnog grijanja na veće površine zbog manje potrošnje energije, dok je električno podno grijanje pogodnije za manje prostorije.

Želite li podno grijanje koristiti samo na jednome mjestu, u ostatku doma bez problema možete koristiti druge oblike grijanja. Primjerice, živite li u kući na kat, podno grijanje možete instalirati u prizemlju, dok u spavaće sobe na katu postavite radijatore za grijanje po potrebi.

5. Podno grijanje ne može se kombinirati s parketom

podno grijanje
Podno grijanje najbolje grije u kombinaciji s kamenim ili keramičkim podnim oblogama jer one najučinkovitije provode temperaturu. Zato se podno grijanje popularno postavlja u kupaonice ispod keramičkih i kamenih pločica.

Međutim, podno grijanje kompatibilno je s većinom drugih podnih obloga, uključujući parket i laminat pri čemu će se vaš dom jednako ugodno zagrijati kao i s kamenim ili keramičkim oblogama. Pritom pripazite da se radi o parketu i laminatu koji su prilagođeni za korištenje s podnim grijanjem.

Podno grijanje čak je moguće koristiti u kombinaciji s tepihom ili tapisonom, no mora se raditi o tepihu koji je pogodan za korištenje u kombinaciji s podnim grijanjem kako ne bi blokirao toplinu sustava podnog grijanja.

Za kraj

Podno grijanje je vrlo učinkovit i udoban način grijanja čija popularnost kontinuirano raste, a sve češće se koristi u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije poput toplinske pumpe.

Iako traži veću početnu investiciju, dugoročno donosi uštede i komfor s kojim se tradicionalni oblici grijanja ne mogu uspoređivati.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati