Adaptirate stan? Evo što trebate znati prije!

4.480
trošak adaptacije stana

Postupak kompletne adaptacije stana ili renoviranja određenih prostorija je složen i zahtjevan proces koji pored financijskih sredstava zahtijeva strpljenje i dobru organizaciju. Trošak adaptacije je ključna polazišna točka, no ništa manje važno nije niti odabir pravog izvođača radova. Ako prvi put krećete u adaptaciju stana, u nastavku vam donosimo neke smjernice kako bismo vam olakšali taj proces.

Organizirajte se

Kaže se da je dobra organizacija pola posla. Svakako prije nego krenete u adaptaciju, analizirajte svaki korak i usput planirajte budžet. Zamislite kako biste htjeli da vaš stan ili soba izgleda kad adaptacija bude gotova, i prema toj slici se ravnajte.

Inspiracija – Razgledajte časopise i internetske stranice koje kako biste dobili ideje za uređenje. Ovakva priprema je zabavna, a može uštediti novac.
Arhitekt – Želite prepusti brigu oko dizajna i uređenja stručnjacima, angažirajte arhitekta.
Dozvole – U pripremne radnje renoviranja stana spada i dobivanje potrebnih dozvola. Informirajte se i potražite stručnu pomoć, u slučaju da vam je potrebno neko odobrenje.
Alternativna lokacija – Ona predstavlja mjesto na kojoj ćete boraviti dok adaptacija stana traje ukoliko ista to zahtijeva.

Nemojte štediti na materijalu

Postoji širok izbor građevinskih materijala na tržištu. Posavjetujte se sa stručnjacima oko osnovnih detalja i alternativnih rješenja. Investirajte u skuplji materijal da u protivnom ne biste morali ponoviti adaptaciju u kratkom vremenskom razdoblju. Prostorije koje koristi više ukućana, kao što su kupaonica i kuhinja, treba izraditi i opremiti kvalitetno i funkcionalno. Uložite novac u kvalitetne aparate, sanitarije i namještaj. Dugoročno je to najbolja odluka.

Odabir izvođača radova

Odabir povjerljivog i stručnog izvođača radova je najbitniji korak kod adaptacije stana. Svakako potražite preporuke, te istražite i pošaljite upit izvođačima radova. Obavezno izradite troškovnik adaptacije stana, sklopite ugovor i dogovorite sve detalje (definirajte rokove, način plaćanja, garanciju na radove i dr.).

Dobro rješenje kod zahtjevnije ili kompletne adaptacije stana ili kuće je izvođenje građevinskih radova po principu ključ u ruke. U tom slučaju, sve radove povjeravate jednom izvođaču. Prednost takvog odabira izvođača je veća brzina i garancija na izvođenje svih radova. U slučaju da svoje radove povjerite više različitih izvođača, organizacija i planiranje redoslijeda radova ovisi o vama i ako nemate iskustva taj proces bi mogao potrajati duže nego ste očekivali.

Cijene i trošak adaptacije stana

Cijene i trošak adaptacije stana prije svega ovisi o vrsti adaptacije; želite li renovirati pojedinu prostoriju, osvježiti stan ili adaptirati cijeli stan.

Kompletna adaptacija stana uključuje rušenje zidova, instalacijske preinake i zamjenu, zamjenu stolarije (prozori i vrata), zatim završne zidarske radove, keramičarske radove, podopolagačke radove. Adaptacija stana također uključuje postavljanje sanitarija, rasvjetnih tijela, prekidača i utičnica, bojanje zidova, odabir i postavljanje namještaja, izradu kuhinje i dr. Jedan od ključnih dokumenata prilikom adaptacije je troškovnik adaptacijskih radova. Troškovnik je sastavni dio ugovora između investitora i izvođača radova, a koji sadrži opise građevinskih radova koje treba izvesti. Zatim opis opreme koju je potrebno uraditi, količine radova, izračun cijene radova. Sve to vam omogućava detaljan uvid u troškove prije i nakon završetka adaptacije stana. Trošak adaptacije stana jednostavno procijenite pomoću ovog kalkulatora adaptacije. 

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati