Betonske kocke za uređenje okućnice

13.424
Betonske kocke za okućnicu

U cijenu gradnje kuće svakako treba ukalkulirati i troškove uređenja okućnice. Nakon završetka unutarnjih i vanjskih radova na kući, pristupa se uređenju okućnice. Okućnica ima brojne funkcije; kao parking, obradivi vrt, ružičnjak, terasa i mjesto za druženje. Po mnogima najbitniji elementi okućnice su bilje i cvijeće, tj. zelena oaza koja okružuje kuću. Međutim, kod uređenja okućnice vrlo je važno pravilno odrediti komunikacijske staze koje utječu na udobnost kretanja oko kuće.

Za nesmetano kretanje oko kuće, kao najčešći materijal za popločenje okućnice, koriste se betonske ploče i opločnici (kocke). Oni su idealni za jednostavno, uredno i praktično uređenje dvorišta, terase i vrtnih staza. Osim široke ponude betonskih kocki za uređenje okućnice, dostupne su i travne ploče za parkirališta i pristupne puteve, te vrtne ploče (kulir ploče, reljefne ploče itd.) za popločenje terasa i vrtnih staza. Okućnicu je moguće urediti i postavom kamena koji se izuzetno dobro uklapa u svaki eksterijer. Mana mu je svakako cijena pa se većina odlučuje za betonske kocke i ploče.

Dimenzije i boje

Polaganje betonskih kocki u dvorištu i vrtu ima brojne prednosti. Dostupne su u raznim dimenzijama, oblicima, bojama i teksturi, što omogućuje stvaranje jednostavnih i složenijih kompozicija. Ovisno o terenu, mogu se nadopuniti stepenicama ili palisadama. Betonske kocke otporne su na smrzavanje i sol, ne deformiraju se pri promjenama temperatura, izrađeni su od prirodnih materijala te su potpuno ekološki proizvod. Lako se čiste i održavaju. Ako se pravilno postave, fugiraju kvarcnim pijeskom, staze od betonskih kocki izgledaju uredno, dugo traju i ne dopuštaju rast korova i trava.

Bitan kriterij pri izboru opločnika je svakako njegova debljina. Za pješačke staze se koriste tanji opločnici (4-6 cm), dok se za parking koriste deblji opločnici (8-10 cm). Deblji opločnici mogu podnijeti opterećenje, neće pucati, i ne ostavljaju tragove automobilskih guma.

Priprema terena i polaganje betonskih kocki

Najbitniji dio pri postavljanju betonskih kocki je priprema terena. Površinu koju ste predvidjeli za popločavanje potrebno je iskopati (dovoljno je oko 30 cm, ovisno o podlozi) kako bi se skinuo površinski sloj zemlje i korijenja. Time se sprječava pojava trave između opločnika kao i moguće probijanje ostataka raslinja iz podloge. Potom slijedi izrada nosivog sloja i planuma koji se sastoji od sloja šljunka ili tucanika koji je potrebno zbiti vibro pločom. Na takav nasip potrebno je nasuti sloj pijeska. Od iznimne je važnosti pravilno postavljanje podloge pod nagibom da bi voda mogla otjecati i da ne bi tijekom zimskih mjeseci došlo do zamrzavanja u donjim slojevima i podizanja opločnika.

Nakon pripremnih radova, slijedi polaganje betonskih kocki. U postupku popločavanja dvorišta potrebno je paziti na razmak kocki, tj. prostor koji će se fugirati. Fuge se pune samo u suhom stanju i to pijeskom. Svakako razmislite o kupnji i postavi betonskih rubnjaka koji služe za obrubljivanje prilaza i zelenih površina.

Cijena betonske galanterije

Betonske kocke moguće je nabaviti po cijeni već od 70,00 kn / m2 dok se cijena betonskih rubnjaka kreće od 30,00 kn / m1. Klasične kulir ploče dostupe su po cijeni od 80,00 kn / m2, reljefne ploče u boji se također kreću u tom cjenovnom rangu. Ovisno o dimenziji, travne ploče su dostupne po cijeni od 90,00 kn /m 2. Troškovima nabave betonske galanterije treba dodati i troškove pripremih radova i postave. Ako želite provjeriti koliko će koštati cijena popločenja pristupnih puteva i staza u vašem dvorištu, ovdje ćete naći kalkulator cijena uređenja okućnice, putem kojeg možete lako procijeniti vrijednost takve investicije.

Kod uređenja okućnice važno je imati na umu da je okućnica sastavni dio kuće i da mora biti pravilno uređena kao bi pružila potpunu jednostavnost kretanja i korištenja.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati