Brzi vodič za kupnju umivaonika

5.525
umivaonik s bazom

Umivaonik je sastavni dio svake kupaonice. Bez obzira bila mala ili velika kupaonica prostor za umivaonik je uvijek osiguran. Koristimo ga skoro pri svakom ulasku u kupaonicu. Montira se na najdostupnije mjesto u kupaonici, najčešće u kombinaciji s ogledalom i rasvjetom. Umivaonik može naglasiti određeni stil uređenja kupaonice pa se kupuje kao dio sanitarne cjeline ili zaseban element. Kako odabrati pravi umivaonik za kupaonicu saznajte u nastavku. Ako planirate renovirati ili adaptirati kupaonicu, ovaj kalkulator vam može pomoći da procijenite troškove.

Prije kupnje umivaonika svakako bi trebali dati odgovore na neka od sljedećih pitanja: kolika je površina kupaonice? Želite li umivaonik s jednim ili dva bazena? Želite li umivaonik koji se montira na zid ili na bazu? Od kojeg materijala želite da bude umivaonik? Želite li jednoručnu ili dvoručnu slavinu ili pak termostatsku slavinu?

Danas samo funkcionalnost umivaonika nije dovoljna, vrlo je važna jednostavnost korištenja i lako održavanje, kao i vizualni efekt. Stoga se preporučuje uskladiti oblik umivaonika s drugim sanitarijama kako bi se stvorila skladna cjelina u uređenju interijera kupaonice.

Vrste umivaonika i cijene

U osnovi se umivaonici dijele na klasične (konzolne) koji se izravno montiraju na zid i na moderniju verziju, ugradbene umivaonike. Ispod klasičnih umivaonika ne postavljaju se ormarići za odlaganje jer obično imaju stalak. Stalak kao ukras nije neophodan, ali estetski jako dobro izgleda jer odlično skriva sifon. Zidni umivaonici ne zauzimaju puno slobodnog prostora što je vrlo korisno za male kupaonice. Dimenzije umivaonika biraju se prema površini kupaonice, kod manjih kupaonica su primjerice 40-50 cm, a kod većih 60-70 cm. U vrlo malim prostorima ugrađuju se kutni umivaonici. Cijena klasičnih umivaonika kreće se od 200,00 kn.

Druga vrsta umivaonika su ugradbeni, podgradni, polu-ugradni i nadgradni umivaonici. Ugradbeni umivaonici montiraju na se bazu (namještaj) i zauzimaju cijelu gornju površinu elementa. Radi se o umivaonicima koji su izravno ugrađeni u bazu koja ima potpornu funkciju. Sifon je učinkovito skriven unutar elementa što pridonosi estetici cijele kupaonice. Također, ovaj tip umivaonika je praktičan jer baza ima ladice koje služe kao spremište za ručnike i druge kupaonske potrepštine. U trgovinama sa sanitarijama možete kupiti gotove setove: baza + umivaonik, tako da je potrebno odabrati samo boju i dimenziju. Cijena ugradbenih umivaonika s bazom kreće se od 900,00 kn.

S druge strane, postoje polu-ugradni i podgradni umivaonici koji se ugrađuju na pult odnosno ispod pulta. U tom slučaju bitno je da otvor na pultu bude precizno izveden. Ono što je karakteristično za ove vrste umivaonika je da se lako čiste. S obzirom na to da su “skriveni” u pultu, ovi umivaonici nisu izloženi nikakvim mehaničkim oštećenjima. Izgledaju diskretno i minimalistički. Cijena podgradnih umivaonika kreće se od 900,00 kn, a cijena polu-ugradnih umivaonika od 780,00 kn.

Nadgradni umivaonici predstavljaju zanimljivo i moderno rješenje. Postavljaju se na gornju plohu elementa (ormarića), dakle vidi se jedan dio gornje strane ormarića na koju je postavljen umivaonik. Oni imaju prije svega dekorativnu funkciju, jednostavno se koriste i lako čiste. Izrađeni su od keramike, ali dolaze i u drugima materijalima kao npr. kamen, staklo, nehrđajući čelik. Što se oblika tiče postoje okrugli, ovalni, četvrtasti i pravokutni, raznih dimenzija. Štoviše moguće je birati i dubinu bazena. Cijena nadgradnog umivaonika kreće se od 350,00 kn.

Obitelji s više članova mogu se odlučiti za umivaonike s dva bazena što je izrazito praktično prilikom jutarnjeg spremanja kada je gužva u kupaonici.

Koji materijal odabrati za umivaonik?

Kad govorimo o materijalima od kojih su napravljeni umivaonici na prvo mjesto dolazi keramika. To je najčešći korišten materijal koji je cijenjen zbog svojih svojstava. Većina će odabrati keramičke umivaonike, koji imaju ne samo sjajnu površinu, već ispunjavaju visoke higijenske zahtjeve. Lako se održavaju, otporni su na razne kemikalije. Osim u standardno bijeloj boji, dostupni su i u drugim bojama.

Popularni materijali za umivaonike su staklo i akril. Stakleni umivaonici nisu manje izdržljivi od keramičkih, otporni su čak na kemikalije koje sadrže kiseline. Zgodno je što su stakleni umivaonici dostupni u različitim bojama, možemo ih uskladiti s pločicama u kupaonici. Akrilni umivaonici najbolje su rješenje ako želimo da naša kupaonica ima neobične oblike i boje. Osim toga akril je materijal vrlo otporan na oštećenja, pukotine i plijesan, a karakterizira ga mala težina; manje je otporan na ogrebotine i visoke temperature.

Umivaonici izrađeni od mramora i granita dosta su prihvatljivi, lako se održavaju, ali su jako teški. Postoje nadalje umivaonici napravljeni od nestandardnih materijala kao što su beton, drvo i čelik. Vrhunac ponude svakako čine umivaonici napravljeni od mramornog mozaika i poludragog kamenja, no njihova je cijena prilično visoka.

Montaža umivaonika

Umivaonik se obično ugrađuje na visini od 80-85 cm od poda, ali može i do jednog metra, ovisno o visini ukućana. Ispred umivaonika trebalo bi biti najmanje 1 kvadratni metar prostora za nesmetano kretanje. Klasični umivaonici se pričvršćuju na zid, a ugradbeni i nadgradni na ploču ili bazu, s time ako se radi o visećem ormaru, onda se on mora pričvrstiti na zid.

Danas gotovo svi umivaonici imaju preljev, mada ga neki smatraju mjestom gdje se taloži prljavština. Uloga preljeva ključna u prevenciji poplave u kupaonici. Kod umivaonika bez preljeva, preporučuje se montaža sifona kojeg nije moguće začepiti kako ne bi došlo do prelijevanja vode.

Slavina za umivaonik

Vrlo važan aspekt koji treba uzeti u obzir je odabir slavine koja će se integrirati u dizajn i funkcionalnost umivaonika. To će u velikoj mjeri ovisiti o vrsti umivaonika koji ste odabrali. Trenutačno, najpopularnija slavina za umivaonik je jednoručna miješalica. Takva slavina omogućuje istovremeno podešavanje temperature i intenziteta vode samo jednim pomicanjem ruke. Klasično rješenje je dvoručna slavina, jedna za hladnu, druga za toplu vodu. Danas postoje moderne linije takvih slavina. Posebnu ponudu čine termostatske slavine koje štede vodu i energiju. Što se tiče montaže slavine, mogu se postaviti na zid ili umivaonik, odnosno kod nadgradnih umivaonika, na gornju plohu ormarića. Cijena slavine kreće se od 250,00 kn, no ako želite poznati brend računajte na cijenu od 500,00 kn i više.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati