Električne utičnice – vrste, montaža, planiranje

3.667
električne utičnice

Započeli ste renoviranje stana i donijeli ste odluku o rasporedu prostorija, stolariji, završnim oblogama no jeste li odabrali utičnice? Možda vam se na prvi pogled to može činiti nevažnim, ali ti sitni detalji često oblikuju karakter cjelokupnog interijera. Električne utičnice omogućuju nam svakodnevno korištenje električnih uređaja. Njihov raspored utječe na jednostavnost korištenja uređaja i praktičnost cijelog prostora. Neke su stapaju s interijerom dok neke pak privlače pozornost i element su dekora u interijeru. Kako odabrati električne utičnice?

Glavni zadatak svake električne utičnice je dovesti struju u pojedinu prostoriju. Ponuda proizvoda je vrlo široka, pa se vrijedi upoznati s vrstama električnih utičnica i njihovim parametrima kako bi ih savršeno prilagodili određenoj primjeni. Tako osim običnih utičnica, današnji standard su i priključci niskonaponske instalacije, kao što su: antenska, telekomunikacijska i informatička instalacija.

Koje utičnice ugrađujemo u kući?

Utičnice se po mjestu ugradnje na zid dijele na nadžbukne i podžbukne. Podžbukna utičnica se montira u zid i najčešće se koristi u interijeru. Nadžbukne utičnice se ugrađuju na zid i prvenstveno su namijenjene za ugradnju u pomoćne prostorije, podrume ili garaže.

Prema načinu izrade postoje klasične i modularne utičnice. Cijena klasične utičnice je oko 30-ak kuna i obično dolazi u bijeloj boji. Modularne utičnice u jednom modulu mogu imati više različitih priključaka. Okvire možete mijenjati i prilagoditi stilu interijera. To znači da ako želite zamijeniti drveni okvir metalnim, ne morate zamijeniti cijelu utičnicu već sam okvir. Cijena modularnih utičnica je skuplja, ali to ima svoje prednosti.

IP stupnjevi zaštite

S obzirom na izloženost utičnice vlazi (primjerice na terasi ili u kupaonici) važno je voditi računa i o IP zaštiti (IP = engl. International Protection). Brojčana oznaka govori o tome koliki je stupanj zaštite od ulaska krutih ili tekućih čestica u kućište pojedinog rasvjetnog tijela, odnosno elementa. Primjerice kod IP67 stupnja, prva znamenka označava zaštitu od ulaska prašine, odnosno krute čestice određenog promjera, a druga zaštitu od vlage i vode.

U praksi se najčešće susrećemo s oznakama: IP20 (uobičajena za kućnu rasvjetu), IP44 (primjenjivo za kupaonice), IP54 (primjenjivo za vanjsku rasvjetu).

Optimalan broj utičnica

Po sobama je uputno utičnice predvidjeti na svakom zidu, kako bi postojala mogućnost naknadnog razmještanja i prilagodbe. Odgovarajuće mjesto električne utičnice smanjuje potrebu za produžnim kabelima koji utječu na izgled prostora. Na prvi pogled može se činiti da je previše utičnica, ali u praksi koristimo sve više novih uređaja koji trebaju utičnice.

Grupe klasičnih utičnica, odnosno modularne utičnice uputno je predvidjeti na mjestima gdje očekujemo veći broj potrošača (recimo TV ili radni kutak). Utičnice se mogu predvidjeti i na horizontalnim plohama, kao što su sve popularniji kuhinjski ili multimedijalni „otoci“.

Montaža utičnica

Uobičajeno je da se u sobama i hodnicima (tzv. slobodne utičnice) ugrađuju na visini od 30 cm od završne kote poda. U sobama je moguće predvidjeti i utičnice za priključak klima uređaja na visini 220 cm od poda. U spavaćim sobama planiraju se i utičnice za punjače na visini od 60-80 cm od poda (uz noćne ormariće, odnosno krevete).

Utičnice u kuhinji čiju poziciju određuje položaj namještaja i malih kuhinjskih aparata ugrađuju se na 10-15 cm iznad radne ploče (dakle cca 105 cm od poda). Mogu se ugraditi i kao „pop-up“ odnosno izvlačne, u horizontalne plohe. Također u kuhinji, ovisno o krajnjoj opremljenosti treba predvidjeti i mjesta priključenja za hladnjak, pećnicu, grijaću ploču, perilicu, napu itd.

U kupaonicama se utičnice ne smiju postavljati na visini manjoj od 90 cm od poda, a isto tako se moraju udaljiti od izlaza instalacija vode. Namjenske utičnice za priključak perilica i sušilica najbolje je postaviti iznad samih uređaja. Uz umivaonik i ogledalo postavljaju se moduli utičnica za male električne aparate kao što su sušilo za kosu i brijaći aparat, na visini od 110-150 cm od gotove kote poda.

Raspored električnih utičnica u kući je važan. Stoga, osim optimalnog planiranja i rasporeda treba odabrati i odgovarajuću vrstu opreme. Ne zaboravimo na najvažnije obilježje električne instalacijske opreme – funkcionalnost. Troškove električne instalacije možete jednostavno izračunati pomoću ovog kalkulatora elektroinstalacija.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati