Gabion ograde – cijene, ideje, primjena

24.978
gabion ograde

Ako tražite modernu i funkcionalnu ogradu, gabion ograde postaju sve popularnije. Njihov jedinstven dizajn omogućit će vam zaštitu od znatiželjnih pogleda i odvojenost od vanjskog svijeta. Dobro izvedena gabion ograda neće pružiti samo željenu privatnost već i zvučnu izolaciju. U nastavku saznajte više o gabionima, primjeni i mogućnostima uređenja.

Gabion ograde – karakteristike

Osnovu gabion ograde čine metalne košare koje su punjene agregatom. Dolaze u različitim dimenzijama i oblicima. Metalne košare su stabilne i masivne (debljina žice 4,5 mm), a njihova čelična konstrukcija je zaštićena od korozije (vruće cinčana) tako da mogu trajati dugi niz godina. U pravilu ne zahtijevaju izradu temelja (osim za dimenzionirane gabione i potporne zidove) i mogu se postaviti na neravno tlo.

Gabion ograde su čvrste i dobro apsorbiraju zvuk, štite od vjetra i prašine te predstavljaju idealno rješenje za ograđivanje dvorišta. Za razliku od drugih ograda ne zahtijevaju održavanje, otporne su na vremenske uvjete i mehanička oštećenja.

Osim za izradu ograde, koriste se za izgradnju potpornih i pregradnih zidova koji razdvajaju pojedine zone u vrtu. Mogu se koristiti i za stvaranje vrtnog namještaja (klupa), stupova, žardinjera, vrtnih stepenica, otoka za smeće i dr. S obzirom na izdržljivost i učinkovitost, gabioni omogućuju veliku slobodu uređenja krajolika.

Montaža gabion ograde

Jedna od prednosti gabiona je jednostavna montaža. Komponente ograde čini mreža, stupovi, distanceri, sidra, spiralne žice i poprečne spone. Stupovi se mogu učvrstiti na trakaste temelje ili se mogu samostalno betonirati u zemlji (stupovi samci). Nakon betoniranja stupova montiraju se košare i pričvršćuju na stupove. Širina ograde je 20 cm – 40 cm, a visina ide i preko 2,00 m. Posljednja faza u izradi gabiona je kompaktno punjenje košare agregatom. Kada je konstrukcija gabion ograde gotova, mogu se montirati kolna i pješačka vrata.

Zid gabion ograde ne mora biti monoton, možete ga kombinirati s elementima drugih materijala. Tako možete kreirati originalnu ogradu prema vlastitoj viziji. Modularna struktura gabion ograde omogućuje vam kreativan dizajn ograde.

Punjenje gabion ograde

Izrada gabion ograde završava punjenjem. Najpopularnije rješenje je uporaba kamenja (lomljeni ili obluci) koje treba biti otporno na mraz i pritisak. Prilikom odabira materijala, potrebno je voditi brigu o veličini materijala tj. granulaciji. Materijal mora biti veći od veličine otvora mreže (dim. otvora je 5×10 cm i 10×10 cm) kako ne bi ispao iz košare. Kod izračuna materijala uvijek treba obračunati 10% više.

gabion ograde
Gabioni punjeni lomljenim staklom, Foto: Pixabay.com

Vrsta punjenja gabiona utječu na vizualni efekt ograde. Završni izgled ograde treba odgovarati uređenju kuće i okućnice. Izgled u najvećoj mjeri ovisi o vlastitoj kreativnosti. Osim kamenja (šljunak, granit, mramor, bazalt) impresivan vizualni efekt se postiže upotrebom lomljenog stakla. Lomljeno staklo je stilski element koji je dostupan u raznim bojama. Neki se investitori odluče napuniti gabionske košare organskim elementima – komadima drveta, ciglom, zemljom. Korištenje zemlje omogućuje uzgoj biljaka na gabion košari.

Gabion ograda – koliko košta?

Cijena gabion ograde ovisi o duljini i visini ograde, načinu gradnje i vrsti korištenih materijala za punjenje. Cijena gabion ograde (bez punjenja) se kreće od 250,00 – 700,00 kn/m1. Trošak ispune ovisno o materijalu iznosi 40,00 – 100,00 kn/25 kg. Montažu gabiona možete napraviti po principu “uradi sam”, ali ako niste sigurni, radije prepustite montažu gabiona iskusnim majstorima.

Na kraju, gabioni odlično oponašaju kamene ograde i jeftiniji su od modernih metalnih ograda. Pouzdano štite naš dom, služe kao ukrasni elementi u vrtu i ne zahtijevaju održavanje. Ako uređujete okućnicu, procijenite troškove putem našeg kalkulatora.

Foto: ©Kenny10 via Canva.com

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati