Gradnja garaže u sklopu kuće ili samostojeća garaža?

18.851
gradnja garaže

Garaža primarno služi za parkiranje automobila, no tu prostoriju sve više koristimo i za druge svrhe. Prikladna garaža treba zadovoljiti sve potrebe svojih korisnika pa bi se gradnja garaže trebala planirati već u fazi odabira projekta kuće. Odabir između garaže u sklopu kuće i samostojeće garaže i nije tako jednostavan ako treba uzeti u obzir niz drugih faktora. Navedeno izravno utječe na trošak gradnje garaže, kao i održavanje i funkcionalnost garaže. Oba rješenja imaju niz individualnih prednosti i nedostataka koje ćemo opisati u nastavku.

Uobičajeno je da svaka obitelj posjeduje jedan automobil, a često i više od jednog. Prilikom gradnje garaže uglavnom razmišljamo o prostoru za automobil. S vremenom imamo sve više opreme i alata koje ne koristimo svaki dan pa se garaža čini kao idealno mjesto za njihovu pohranu. Ljeti boravimo sve više vani pa je ljetna kuhinja i/ili pečenjara u sklopu garaže sasvim praktično rješenje. Kako garaža ne bi služila samo za parkiranje automobila već obavljala i druge funkcije, treba biti pravilno izgrađena i opremljena. Kako izgraditi garažu?

Garaža u sklopu kuće

Visoke cijene građevinskih zemljišta uglavnom su razlog zašto investitori kupuju manja zemljišta za gradnju kuće. U slučaju manjeg zemljišta praktično rješenje je povezivanje garaže s kućom prvenstveno zbog uštede na slobodnom prostoru oko kuće i na građevinskom materijalu.

Garaža unutar prizemlja temelji se na zajedničkom projektu kuće i garaže. Takva garaža dijeli vanjske zidove s kućom i pokrivena je zajedničkim krovom. Prednost ovog rješenja u troškovima grijanja dok je jedina mana smanjenje korisne površine kuće. Zbog toga se neki investitori odluče za izgradnju garaže uz kuću koja ima zasebnu konstrukciju, vanjske zidove i krov. Garažu uz kuću moguće je izgraditi zajedno sa kućom ili nakon završetka svih radova. Može se izvesti s lijeve ili desne strane ovisno o uvjetima na parceli. Preporuča se da takva garaža bude uvučena, dakle da ne bude u nivou prednjeg zida kuće. Tako ostaje više prostora ispred kuće za vanjsko parkiranje. Ako će kuća imati potkrovlje ili kat, iznad garaže možete napraviti veliku terasu ili potkrovlje ili dodatnu sobu.

Velika prednost povezivanja kuće s garažom je u jednostavnom pristupu iz stambenog dijela do garaže i obratno. Ta pogodnost dolazi do izražaja posebno za kišnih dana i u zimskom periodu. Ako želite garažni prostor grijati možete ga povezati sa sistemom grijanja u kući. Ako se odlučite za garažu bez grijanja, bilo bi potrebno izolirati zid koji spaja kuću s garažom.

Nedostaci garaže u sklopu kuće su buka motora i strah od prenošenja otrovnih plinova koji nastaju iz automobila. Kako bi se spriječila buka koja dopire iz garaže potrebno je na strop i zidove postaviti zvučnu izolaciju. Idealno bi bilo kada bi između garaže i stambene jedinice bila dodatna prostorija, tipa ostava. Da bi izbjegli širenje plinova iz garaže u stambeni prostor, u garaži je potrebno osigurati odgovarajuću ventilaciju, a vrata osigurati dodatnom brtvom.

Garaža u podrumu

Gradnja garaže u podrumu/suterenu je složenija i zahtjevnija od garaže u razini prizemlja ne samo u izvedbi građevinskih radova već i građevinskim materijalima. Sve navedeno utječe na veće troškove gradnje garaže. Za ulaz u garažu u podrumu potrebno je izgraditi rampu pa je potrebno predvidjeti veći prilazni prostor ispred kuće. Zimi rampu treba čistiti od snijega, pa vrijedi razmisliti o grijanju kako bi se spriječilo zaleđivanje i ubrzalo topljenje snijega.

garaža u suterenu
Garaža u suterenu posebno se preporuča kada prirodni teren tome doprinosi; Foto: Unsplash

Samostojeća garaža

Samostojeću garažu vjerojatno će izabrati oni investitori koji posjeduju veću parcelu. Glavna prednost samostojeće garaže je da se može smjestiti dalje od kuće tako da se razdvoji stambeni i gospodarski dio.

samostojeća garaža
Samostojeća garaža može se izgraditi iza kuće tako da ne bude vidljiva s ulice; Foto: Pixabay

Vlasnici velikih parcela mogu planirati gradnju garaže s pomoćnim gospodarskim prostorijama. Morate paziti da taj objekt na bude preblizu kuće, da ne pravi sjenu i ne zaklanja svjetlost. Ako to uvjeti dozvoljavaju preporučuje se gradnja garaže iza kuće kako ne bi bila u prvom planu. Vrlo je popularno sagraditi pečenjaru ili ljetnu kuhinju, postaviti dodatnu prostoriju uz garažu za pohranjivanje ogrjeva, alata za vrtlarstvo, sportske opreme, bicikala i drugih predmeta koje ne želite držati u kući svaki dan.

Iako izbor samostojeće garaže ima puno prednosti, osnovni nedostatak su troškovi gradnje garaže prvenstveno materijala za zidove, krov i završnu obradu. U slučaju grijane garaže potrebno je računati na dodatne troškove instalacije grijanja. Gradnja garaže kao samostojećeg objekta je skuplja i do 30% za razliku od garaže u sklopu kuće.

Je li potrebna građevinska dozvola za gradnju garaže? Prema odredbama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima na parceli se može izgraditi jednoetažni gospodarski objekt tlocrtne površine do 52 m2 bez građevinske dozvole, ali uz projektnu dokumentaciju. Jedini uvjet je da na zemljištu već postoji građevina, koja ima građevinsku dozvolu, dakle kuća. Budući da garaža spada u tu kategoriju, u tom slučaju za njezinu gradnju nije potrebna građevinska dozvola.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati