Gradnja kuće s podrumom – isplati li se?

16.105
garaža u suterenu

Više cijene zemljišta pogotovo onih na atraktivnim lokacijama, tjeraju investitore da kupuju manja zemljišta za gradnju kuće. Posljedično, kad je u pitanju manje zemljište, investitori su značajno ograničeni pri odabiru dizajna kuće. Prva pomisao prilikom gradnje kuće je prostrano zemljište na kojem će osim kuće biti dovoljno slobodnog prostora za stvaranje ugodnog okruženja, gradnju terase, garaže i sl. Ako nemate prostrano zemljište, je li gradnja kuće s podrumom pravo rješenje?

Kada graditi podrum?

Ako raspolažete s malim ili uskim zemljištem, dobar odabir bit će gradnja kuće s podrumom. Kuća s podrumom pružit će dovoljno korisnog prostora, a slobodni dio okućnice možete iskoristiti za izradu cvjetnjaka, sadnju voćki ili ukrasnog drveća te gradnju pomoćnih objekata. Gradnja kuće s podrumom posebno je pogodna za one investitore koji posjeduju zemljište s kosinom. No, treba imati na umu da gradnja kuće s podrumom predstavlja veliku investiciju, pa upravo zbog toga mnogi investitori zaziru od gradnje podruma.

Gradnja podruma na ravnom zemljištu

Gradnja kuće s podrumom na ravnom zemljištu zahtijeva iskop preko stotinu kubika zemlje koju je uglavnom potrebno prevesti na drugu lokaciju. Kako bi se projekt gradnje kuće s podrumom uspješno realizirao ključno je da razina podzemnih voda bude niska. Ponekad se voda pojavi već kod iskopa, pa je potrebno isušiti tlo. Razina podzemnih voda izravno utječe na troškove gradnje podruma i mogućnost gradnje podruma. Viša razina podzemne vode znači veću opasnost od vode i stvaranja vlage. Što je podrum plići bit će udaljeniji od podzemnih voda. Kod gradnje podruma treba obratiti pozornost i na dubinu kanalizacijskog sustava.  Ako je plitak, možda će biti potrebna ugradnja pumpe za podizanje kanalizacije.

Nakon gradnje, potrebno je napraviti drenažu i hidroizolaciju podruma. Rješavanje problema vlage i vode u zoni temelja i podruma mora se pravilno izvesti kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Drenaža se izvodi pomoću perforiranih PVC cijevi, geotekstila, slojeva krupnog kamena i pijeska. Osim drenaže potrebno je pažljivo napraviti hidroizolaciju vanjskih zidova varenom ljepenkom. Nepažnja ili upotreba nekvalitetnih materijala mogu prouzrokovati puno problema i skupe popravke.

Glavni konstruktivni materijal za gradnju podruma je armirani beton koji osigurava veću izdržljivost od cigle. Kod gradnje podruma nastojte da pola podruma bude u zemlji, a druga polovica iznad zemlje. Tako dobivate dodatno upotrebljivi prostor koji je u mnogim slučajevima potreban, te smanjujete troškove gradnje. Na podrumu možete izgraditi jednu etažu, etažu s potkrovljem ili dvije etaže, ovisno o stambenim potrebama.

Gradnja podruma na kosom zemljištu

Ako se kuća gradi na kosom zemljištu, ono je idealno za izgradnju podruma. Ovdje ćete imati daleko manje iskopa zemlje, a prirodni krajolik s jedne strane, olakšat će pristup podrumu. Ujedno će prednja strana imati danju više svjetlosti, što uvelike može utjecati na funkciju prostora u podrumu. Nivo podzemnih voda dolazi manje do izražaja, eventualno kod stražnjeg zida, te djelomično kod bočnih strana, no sistem drenaže i hidroizolacije i ovdje također treba biti pažljivo izveden. Većim dijelom, podrum na kosom zemljištu će biti iznad zemlje što će se odraziti i na manje ukupne troškove gradnje kuće.

Namjena prostora u podrumu

Jedna od ključnih prostorija koju možete smjestiti u podrum je garaža. Morate omogućiti jednostavan prilaz u garažu, što će biti puno lakše ako imate zemljište s kosinom. Ako posjedujete dva manja automobila, možete ih parkirati jednog iza drugog. Prostor u podrumu pruža puno mogućnosti, primjerice: prostorija za auto gume, razni alat, sportsku opremu, zatim praonica rublja, teretana, ostava i sl. Kod podruma na kosini imate dodatnu pogodnost jer jedan cijeli zid ima pristup prirodnoj svjetlosti i može se koristiti za stambene potrebe.

Kod garaža na ravnom zemljištu, zbog malih prozora, količina sunčeve svjetlosti koja dopire do podruma, vrlo je mala. Zbog toga će biti potrebno stalno koristiti umjetno svjetlo. U hodnicima i na stubištu možete instalirati rasvjetu koju aktiviraju detektori pokreta. Treba napomenuti da podrum treba provjetravati i grijati, makar djelomično zbog prostorija koje se nalaze iznad.

Troškovi gradnje podruma i održavanja

Nema sumnje da su troškovi izgradnje kuće bez podruma niži, međutim to ne znači da će takva kuća biti prikladna za sve. Za gradnju kuće s podrumom morate biti spremni na troškove povezane s iskopom zemlje, gradnjom armirano-betonskih zidova, gradnjom stepenica koje vode u podrum, izvedbom drenaže i hidroizolacije, te troškove uređenja interijera i instalaterskih radova. Procjenjuje se da gradnja podruma povećava troškove gradnje kuće za oko 20-30%.

Osim troškova gradnje ne smijete zanemariti troškove održavanja, pa će zbog rasvjete, grijanja i drugih stavki, režije povećati za oko 15%. Ako želite procijeniti troškove gradnje podruma, možete jednostavno upotrijebiti ovaj kalkulator za gradnju kuće.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati