Idealan projekt gradnje kuće – ključna pitanja!

Projekt gradnje kuće - troskovnik.net

Vlastiti dom može biti ostvarenje snova, a isto tako izvor beskrajnog nezadovoljstva. Izabrati idealan projekt gradnje kuće znači odlučiti se za kuću koja će osigurati maksimalnu razinu udobnosti i funkcionalnosti. Iako obraćamo više pozornost kako kuća izgleda izvana, unutarnji funkcionalni raspored je puno važniji. Naravno, to ne znači da moramo zanemariti vanjski izgled kuće, već jednostavno to treba biti u drugom planu. Kuća treba biti prilagođena našim potrebama jer samo tako možemo uživati u prednostima koje kuća pruža, a to je toplina, mir, intima i udobnost.

Zemljište za gradnju kuće

Prije nego počnete tražiti idealni projekt vaše kuće, morate znati gdje će se kuća graditi. Dizajn obiteljske kuće usko je povezan s veličinom i lokacijom zemljišta. Svaka kuća mora biti izgrađena u skladu sa važećim propisima. Najjednostavniji put da saznate što smijete graditi na svojoj parceli je podnošenje zahtjeva uredu za graditeljstvo o namjeni prostora koji će vam o tome dostaviti pisani odgovor tzv. lokacijsku informaciju. Lokacijska informacija sastoji se od tekstualnog i grafičkog dijela. S obzirom na to da postoje određena ograničenja, morate biti spremni napraviti određene ustupke, kako biste ispunili propisane zahtjeve koji vrijede za vaše zemljište.

Primjerice, propisana je najmanja površina zemljišta za gradnju kuće, najveća izgrađenost zemljišta, najveća dopuštena bruto razvijena površina (BRP), najmanja udaljenost od susjedne međe, katnost i visina kuće, način gradnje kuće: samostalna, ugrađena ili polugrađena, vrsta materijala za gradnju, oblik krovišta, ograda i dr. Druga važna karakteristika zemljišta je dostupnost i blizina infrastrukture: voda, struja, plin, kanalizacija, telefon. Što je infrastruktura bliže zemljištu, niži su i troškovi priključenja.

Prizemnica, katnica ili kuća s potkrovljem

Na prvi pogled, očekuje se da je izgradnja kuće prizemnice najpristupačnija i najjeftinija. Takve su kuće jednostavnije za izgradnju kao i korištenje, lakše se možete kretati – nema stepenica jer je sve na istoj razini. Međutim, dvije stavke poskupljuju gradnju ovog tipa kuće. Prvo morate izgraditi veću tlocrtnu površinu kuće, pa su potrebni i veći temelji, a i raspon krovišta je puno veći. Za izgradnju takve kuće potrebno je i veće zemljište.

Iz navedenog razloga, velik broj investitora se odlučuje upravo za gradnju katnice, koja se može graditi na manjem zemljištu. Kod izgradnje takvog tipa kuće nezaobilazne su stepenice. Ako idete na rješenje odvojenog unutarnjeg stubišta onda je potrebno računati da stubište zauzima dodatnih 10 m² površine. Optimalno rješenje je gradnja kuće s potkrovljem. Takva kuća pripada relativno najjeftinijoj građevini. Kuća s potkrovljem predstavlja odličan omjer uloženog i dobivenog.

Prilikom planiranja iskoristivog prostora kuće, treba uzeti u obzir ne samo broj članova kućanstva, nego i mogućnost proširenja obitelji u budućnosti i obratno. Većina kuća koje se trenutno grade imaju površinu od 100 do 160 m² neto površine. Kuća s takvom površinom dovoljna je za peteročlanu obitelj.

Kuća s podrumom ili bez njega

Nekada je gradnja kuće bez podruma bila nezamisliva. To je bilo mjesto za ostavu, radionica ili mjesto za kotlovnicu. Danas sve više investitora odustaje od izgradnje podruma, nastoje izgraditi dodatne prostorije u kući ili se odlučuju za izgradnju dodatnog pomoćnog objekta u dvorištu. Jedini razlog je ušteda. Izgradnja podruma stvara visoke troškove gradnje i to je ujedno i najviša financijska stavka u projektu kuće. Osim zemljanih radova, armirano betonskih zidova potrebno je izvesti kvalitetnu hidroizolaciju, drenažni sustav i dr. što podiže cijenu izgradnje kuće. Izgradnja podruma opravdana je uslijed uskog zemljišta te u slučaju kosog terena.

Krovište

Među investitorima često prevladava mišljenje da kuća sa složenim oblikom izgleda veličanstveno i mnogo spektakularnije od kuće s pravokutnim ili kvadratnim oblikom. Balkoni, terase, višeslojni razvedeni krov i krovni prozori su raj za naše oči i dušu, ali i financijski trošak. Kod izgradnje kuće vrlo važnu ulogu ima krov. Moderni dizajn kuće uključuje ravni krov s malim nagibom. Pri tome opet treba voditi računa o prostornom planu. Kod prizemnica i katnica obično se bira dvostrešno ili višestrešno krovište, dok je kod kuća s potkrovljem uglavnom dvostrešno krovište. Zbog stambenog prostora kojeg je potrebno dobiti u potkrovlju, krov je potrebno dobro izolirati, po potrebi ugraditi i krovne prozore radi izvora prirodne svjetlosti, što povisuje troškove gradnje krovišta.

Položaj kuće u odnosu na strane svijeta

Ovo je još jedan važan aspekt kojeg investitori nažalost često previde i zanemare. Kod planiranja kuće treba uzeti u obzir strane svijeta. To će vam omogućiti ne samo udobnost života, nego i uštedu. Sobe u kojima ćete provesti najviše vremena, kao dnevni boravak, trebaju biti smještene s južne strane. Ova strana je najviše osunčana, što vam omogućuje najveću količinu prirodne svjetlosti tijekom dana. Osim toga, prozori na južnoj strani mogu se zagrijavati uz pomoć sunčeve svjetlosti, tako da će sobe biti bolje zagrijane zimi. Spavaću sobu je najbolje staviti na sjever ili istok. Na istoku također možete planirati terasu ili zimski vrt. Količina svjetlosti s te strane je umjerena, tako da se možete opustiti i uživati u ispijanju kave i čitanju omiljenog štiva.

Raspored prostorija

Većina nas sanja o velikom prostranom domu u kojem ćemo se osjećati potpuno udobno. Prije nego što započnete s gradnjom, morate donijeti odluku o površini kuće koja vam je stvarno potrebna. Multigeneracijski obiteljski suživot u jednoj kući odavno je iza nas. Tendencija je da se odrasla djeca isele iz kuće i započnu samostalan život. Morate se odlučiti za kuću srednje kvadrature koja odgovara potrebama nekoliko članova obitelji. Osim na troškove gradnje potrebno je računati i na kasnije troškove režija: grijanje, električna energija i održavanje. Dakle, kod odabira projekta gradnje kuće potrebno je imati u vidu ekonomski aspekt.

Vaš stambeni prostor sastojat će se od nekoliko prostorija: kuhinja, kupaonica, dnevni boravak, hodnik i spavaće sobe. Sve prostorije potrebno u kući potrebno je grupirati prema rasporedu instalacija. Tako je poželjno da kupaonice budu jedna pored druge ili jedna iznad druge zbog dovoda vode i odvodnje te korištenja ventilacijskih kanala. Prostorija u kojoj se nalazi spremnik tople vode treba biti što je moguće bliže kupaonicama i kuhinji. Zbog jačine buke, potrebno je razdvojiti dnevnu zonu od spavaće zone. U dvoetažnim kućama podjela je prirodna: dnevni boravak i kuhinja su u prizemlju, spavaća sobe na katu, dok su kupaonice i gore i dolje ili je mala kupaonica u prizemlju, a velika na katu.

Važan korak u planiranju kuće je kuhinja. To može biti zasebna prostorija ili dio dnevnog boravka. Oba tipa kuhinje imaju svoje prednosti i nedostatke. U slučaju kuhinje u odvojenoj prostoriji sprječava se širenje mirisa kuhanja, pečenja u dnevnu sobu. U takvoj kuhinji lakše je održavati red. Ako se odlučite za otvorenu kuhinju, kao dio dnevnog boravka, poželjno je imati spremište za pohranu živežnih namirnica. To će vam omogućiti lakše održavanje reda.

Grijanje

Svaka suvremena kuća projektirana je s centralnim grijanjem. Za zagrijavanje kuće koristi se kruto gorivo – drvo, peleti, briketi; tekuće – lož ulje i plin te u zadnje vrijeme sve više solarna energija i toplina iz okoliša (toplinske pumpe). Tamo gdje postoji mogućnost priključka plina, investitori se odlučuju za zagrijavanje kuće na plin. Plinski kotao ne zauzima puno mjesta i ne zahtijeva posebno održavanje osim redovnih servisnih intervala. Solarni kolektori i toplinske pumpe su skupe investicije, ali postoji i mogućnost kupnje navedenih sustava grijanja uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za zagrijavanje kuće pomoću lož ulja ne odlučuje se puno investitora jer osim visoke cijene lož ulja potreban je spremnik za lož ulje koji je obično smješten izvan kuće. Grijanje na kruto gorivo je najraširenije zbog relativno povoljne cijene energenata. Da biste koristili takvu vrstu grijanja kuće potrebna je zasebna prostorija tj. kotlovnica za smještaj kotla. To mora biti prostorija od barem 5 m². Arhitekti je obično planiraju između garaže i ulaza u kuću. Uzmite u obzir da zagrijavanja kuće na kruto gorivo podrazumijeva svakodnevni obilazak peći kako bi osigurali dovoljnu količinu energenta u ložištu te očistili pepeo.

Samostojeća garaža ili u sklopu kuće

Teško da danas netko ne posjeduje automobil, pogotovo vlasnici kuća u predgrađima gdje je prometna povezanost isključivo putem busa. Imati natkriven i topli prostor zimi za limenog ljubimca san je svakog vozača. Uobičajeno je da kuća ima garažu, a ona može biti samostojeća ili dio kuće. Garaža kao dio kuće može biti izgrađena u sklopu prizemlja, polu-ukopane etaže ili podruma/suterena.

Garaža često služi i kao ostava pa u tom slučaju treba planirati koji kvadrat više. Ako planirate izgraditi garažu, bilo bi poželjno da iz iste možete izravno ući u kuću. Garaža kao dio kuće je praktičnija, a i troškovi izgradnje su manji nego kod samostojeće garaže. Podrumske garaže se ne prakticiraju zbog visokih troškova izgradnje, jedino ako je to uvjetovano veličinom i konfiguracijom zemljišta. Moguća jeftinija alternativa garaži je izgradnja nadstrešnice koja će također zaštiti vaš automobil od vremenskih nepogoda.

Gotovi projekt ili individualni projekt

Iako su projekti tradicionalnih obiteljskih kuća i dalje najpopularniji, sve više privatnih investitora počinje se odmicati od tradicionalne gradnje preusmjeravajući se na moderni dizajn kuće. Moderne građevine razlikuju se prilično jednostavnim oblikom, ravnim krovom, ali uz uporabu nestandardnih materijala. Zbog toga moderni dizajn kuće sadrži brojne ostakljene površine, višestruke terase, mogućnost postavljanja vrta na krov i sl. Osim toga, moderni dizajn kuće je ergonomski i usmjeren na ekološku upotrebu prirodnih izvora energije. Zahvaljujući tome, kuće izgrađene prema modernim tehnologijama imaju niže režijske troškove.

Na tržištu postoje katalozi gotovih kuća koje možete nabaviti po povoljnim cijenama. Često su po njima već izgrađene neke kuće, tako da uživo možete vidjeti prototip svoje buduće kuće. U katalozima kuća možete pronaći planove kuća različitih veličina, oblika, stilova. Izbor je toliko velik da će većina investitora lako pronaći rješenje prilagođeno vlastitim potrebama. Njihova kupnja bit će jeftinija u nego da naručujete izradu indivualnog rješenja. Eventualne preinake po vašoj želji mogu se unijeti te tako promijeniti projekt.

Ako pak želite individualno rješenje, onda ćete to moći realizirati u dogovoru s arhitektom koji će vam izraditi sasvim novi projekt gradnje kuće. Odabir projekta po mjeri često diktiraju specifični zahtjevi. Takvi projekti mogu se lako uskladiti s lokalnim uvjetima. Prednost takvog projekta je da se u potpunosti može prilagoditi potrebama investitora, što ima utjecaj na izbor rasporeda prostorija i vanjski izgled kuće. Odabirom takvog rješenja sigurni ste da neka druga kuća identičnog oblika i veličine neće biti izgrađena u blizini. Bez obzira koje rješenje odaberete, obratite pozornost na odabir iskusnog arhitektonskog studija.

Troškovi gradnje kuće

Nakon kupnje zemljišta, odabira projekta, pribavljanja građevinske i lokacijske dozvole, te dozvola za priključenje infrastrukture, potrebno je izraditi troškovnik izgradnje kuće. Troškovnik sadrži opis stavki građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova, s popisom radova prema vrstama i grupama radova te općim i posebnim uvjetima za pojedine vrste radova. Gradnju kuće možete povjerite građevinskoj tvrtki po sistemu „ključ u ruke“ ili možete angažirati više tvrtki za različite vrste građevinskih radova. Ponuđena cijena gradnje kuće ne bi smjela biti odlučujući faktor za izbor izvođača radova vaše kuće. Ako niste sigurni što napraviti, zatražite preporuku od prijatelja, uglavnom je to ispravan put. Ako ste građevinar, sami ili uz pomoć prijatelja možete odraditi dio završnih radova i tako uštedjeti. Procjenu troškova gradnje kuće možete brzo i jednostavno procijeniti korištenjem kalkulatora gradnje kuće.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati