Idealna obiteljska kuća – dizajn, površina, troškovi

2.201
idealna obiteljska kuća - dizjan, površina, funcionalnost, troškovi

San gotovo svake obitelji je imati vlastiti dom. Kako vrijeme prolazi, pruža se prilika da se taj san ostvari, pa odabir idealne obiteljske kuće postaje uzbudljiv, ali i izazovan proces. Želimo da kuća bude udobna i savršeno prilagođena potrebama svih ukućana. Na što obratiti pozornost pri odabiru obiteljske kuće? Koliko stambenog prostora treba imati kuća? Na ova pitanja odgovaramo u nastavku.

Broj etaža kuće

Gradnja obiteljske kuće obično se svodi na odluka između prizemnice ili kuće s potkrovljem. Tipično, prizemnica ima svoje prednosti, kao što je pristupačnost za malu djecu i starije članove obitelji, te zahtijeva manje održavanja. Povezanost između prostorija je lakša jer nema stepenica što znači lakšu interakciju između članova obitelji.

S druge strane kuća s potkrovljem može ponuditi više stambenog i skladišnog prostora na manjem zemljištu, pa može biti jednako poželjna. U prizemlju se planiraju glavne prostorije, a na katu ne samo sobe za djecu, već i radne prostorije za rublje ili garderobu. Prednost je svakako da potkrovlje možete završiti bilo kada, čak i nekoliko godina nakon uređenja prizemlja. Stoga je ovaj tip kuće idealan prijedlog za ljude koji tek planiraju povećati svoju obitelj.

Stambena površina kuće

Kada birate veličinu kuće za svoju obitelj, važno je osigurati dovoljno prostora za sve ukućane. Preporučena korisna površina po članu kućanstva je oko 25 m2, što znači da bi idealna obiteljska kuća za četveročlanu obitelj trebala biti oko 90 – 100 m2. Za veći komfor površina kuće dakako može biti i veća.

Veća površina kuće donosi više prirodne svjetlosti i čini interijer svjetlijim. Minimalistički interijeri posebno naglašavaju prostranost, koristeći manje elemenata kako bi se maksimalno iskoristio raspoloživi prostor. Ljudi koji žive u takvim interijerima kažu da im više prostora pozitivno utječe na opće stanje. Stoga, ako vam je prostor bitan faktor, razmotrite veću kuću kako bi vaša obitelj uživala u prostranosti i svjetlosti.

Broj soba u kući

Funkcionalnost kuće mora biti prioritet. Podjela kuće na dnevnu i noćnu zonu pomoći će vam da organizirate prostor na način koji vam najbolje odgovara. Dnevna zona je obično mjesto gdje se okupljaju ukućani i gosti, dok je noćna zona rezervirana za spavanje i odmor.

Ako planirate graditi prizemnicu, najbolje bi bilo da zone budu smještene na suprotnim stranama kuće. To znači da bi spavaće sobe i kupaonice trebale biti smještene na jednom kraju kuće, dok bi dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica trebali biti na drugom kraju. Ako gradite kuću s potkrovljem, dnevna zona bi trebala biti smještena u prizemlju, a noćna u potkrovlju.

Obiteljska kuća za četveročlanu obitelj trebala bi imati tri spavaće sobe – jednu za roditelje i po jednu za svako dijete. Također, važno je imati dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju koji će vam pružiti dovoljno prostora za druženje i kuhanje obroka. Blagovaonica se može izravno spojiti s kuhinjom ili dnevnim boravkom, ovisno o vašim željama. Ostali elementi koje bi trebali uzeti u obzir su ostava i pomoćna prostorija, koja može služiti kao spremište za bicikle ili garderoba.

Ako živite u kući s dvoje djece i roditeljima, preporučljivo je imati dvije kupaonice ili jednu veliku kupaonicu i dodatni WC. To će vam omogućiti da izbjegnete čekanja u redu kada svi ukućani odlaze iz kuće u isto vrijeme.

Troškovi gradnje kuće

Gradnja kuće predstavlja investiciju za cijeli život. Najjeftinije za izgradnju smatraju se male prizemne kuće. Za početak je najbolje razmotriti jednostavan dizajn kuće. Jedna od mogućnosti je odabrati pravokutni ili kvadratni oblik kuće s kosim krovom bez strehe. Također, jednostavan ili kosi krov je jeftiniji za gradnju od složenog krova, pa bi bilo dobro razmotriti ovu opciju.

Cijena gradnje kuće značajno ovisi o vrsti građevinskih materijala. Ključno je kakvi će se materijali koristiti za gradnju konstrukcije kuće, te izolacijski materijali. Nadalje, vanjska stolarija treba zadovoljiti specifične zahtjeve. Vrsta prozora i njihova veličina također su važni. Za velike prozore složenih oblika morat ćete platiti puno više.

Ako ne trebate podrum, odustanite od njega jer to može značajno povećati ukupne troškove gradnje kuće. Razmislite i o alternativama za garažu, poput nadstrešnice ili montažne garaže, jer to može biti znatno jeftinije od izgradnje zidane garaže.

Važno je razmisliti o svim ovim elementima prije nego što krenete u gradnju kuće. Arhitekti će osmisliti niz udobnih i isplativih rješenja kako bi maksimalno iskoristili svaki kvadrat prostora. Tako ćete bili sigurni da će vaš novi dom zadovoljiti sve vaše potrebe i želje.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati