Izgradnja zimskog vrta – prednosti i nedostaci

9.613
izgradnja zimskog vrta

Zimski vrt je prostor kojeg možemo koristiti i zimi i ljeti za ljepši i ugodniji život. Pravilno izgrađen i opremljen, zimski vrt će postati mjesto u kojem ćete često boraviti. U prošlosti je predstavljao statusni simbol, no i danas izgradnja zimskog vrta zahtijeva značajna financijska sredstva. Ako planirate zimski vrt, saznajte koje su prednosti i nedostaci izgradnje zimskog vrta.
Zimski vrt se može izgraditi kao samostojeći objekt u dvorištu, no zapravo je najčešće povezan s kućom. U tom slučaju postoje dvije varijante – prva i jednostavnija, da postojeću terasu prenamijenite, tj. ostaklite, uredite i tad je zimski vrt direktno povezan s kućom. Pritom obratite pozornost na čvrstoću podloge koja treba nositi tešku konstrukciju zimskog vrta. Druga varijanta je da naknadno izgradite temeljnu konstrukciju za zimski vrt. U prvom i drugom slučaju potrebno je obratiti pozornost na ispravno povezivanje konstrukcije s fasadom kuće.

Prednosti zimskog vrta

Zimski vrt osim što doprinosi povećanju uporabne površine kuće predstavlja i atrakciju za ukućane i goste. Obično je produžetak dnevne sobe. Posebice je funkcionalan kod manjih obiteljskih kuća radi nedostatka prostora. Najfunkcionalniji zimski vrtovi su oni koji se mogu koristiti tijekom cijele godine. Kako bi uživali tijekom cijele godine, potrebno ih je opremiti grijanjem i hlađenjem te odgovarajućim namještajem. Preferiraju se prirodni materijali, kao prvo drvo, no primat sve više uzima ratan, koji je otporan na promjenjive vremenske uvjete i lako se održava. Tako postaje egzotični kutak kuće, koji služi za odmor i druženje.

Pri pravilnom pozicioniranju zimskog vrta možete ostvariti do 30% uštede energije za njegovo održavanje. Za energetske uštede je, osim konstrukcije od visokokvalitetnih materijala, ključan i položaj zimskog vrta. Preporučuje se izgradnja zimskog vrta na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani. Na ovaj način, zimski vrt je dio dana u hladu, što je ugodno i za čovjeka i za biljke.

Zimski vrt je oaza mira i harmonije, koja bi uvijek trebala postojati između vegetacije, sunčeve svjetlosti i čovjeka. Zimski vrt produžuje omiljena godišnja doba, poboljšava raspoloženje, mikroklimu u kući i toplinsku ravnotežu kuće. Doprinosi stabilizaciji vlage u zatvorenom prostoru i stvara mogućnost uzgoja egzotičnih biljnih vrsta. S obzirom na to da nas drži u interakciji s dnevnom svjetlošću, ima pozitivan učinak na naš organizam.

Nedostaci zimskog vrta

Ako je izgradnja zimskog vrta izvedene po pravilima struke, ne bi trebalo biti nedostataka s te strane. Međutim, treba uzeti u obzir da je konstrukcija zimskog vrta od stupova i staklenih površina koji pružaju obilje svjetlosti. S tim u vezi, odabir energetski učinkovite konstrukcije i stakla s minimalnim toplinskim gubicima direktno utječe na troškove izgradnje. Osim navedenog, računajte i na dodatne troškove instalacije grijanja i hlađenja zimskog vrta.

Potencijalni nedostaci se odnose na održavanje, koje može doprinijeti lošem izgledu vrta, a u pitanju je uglavnom ljudski faktor. Biljke trebaju njegu, pa ako ne postoji svijest o tome, a briga o njima ne predstavlja zadovoljstvo, zimski vrt se može pokazati kao gubitak novca. Ovdje možemo primijeniti onu poznatu narodnu poslovicu: Vrt treba slugu, a ne gospodara!

Posjedovanje zimskog vrta povećava troškove vođenja kućanstva. Mjesečni računi uključuju ​​povećanu potrošnju vode i dodatnu količinu energije potrebne za zagrijavanje vrta zimi i hlađenje tijekom ljeta. Na popis za kupnju treba dodati i nabavu hranjivih tvari i proizvoda potrebnih biljkama za zaštitu od štetočina te nabavu posuda, tegli i lonaca.

Je li isplativo graditi zimski vrt?

Mišljenja oko ovog pitanja su podijeljena. Da biste napravili pravi zimski vrt potrebna su vam značajna financijska sredstva. Ukupni troškovi gradnje zimskog vrta sastoje se od: složenosti konstrukcije i površine zimskog vrta, završne opreme, te opreme za zaštitu od sunca.

Cijena izgradnje zimskog vrta kreće se od 6.000,00 kn/m2. Tome morate pridodati i opremu, znači namještaj i biljke. Ne smijemo zaboraviti troškove održavanja: struja, voda, grijanje. Za istinskog ljubitelja zimskih vrtova, simbioza ugode, zadovoljstva i estetike nema cijene.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati