Kako odabrati energetski učinkovite prozore?

2.008
energetski učinkoviti prozori - troskovnik.net

Niskoenergetska kuća nije samo trend koji se odjednom pojavio na Zapadu, pa sada dolazi kod nas. Pojam je to koji su poznavali i naši preci, koji su gradili kuće na mjestima gdje se iskorištava toplina sunca, dobro izolirane prirodnim materijalima, debelih zidova. Ako pogledate ta stara zdanja, vidjet ćete i male prozore. Zašto? Da ne oduzimaju previše topline, dakle čuvali su energiju. No, danas možemo sebi priuštiti luksuz i izabrati velike prozore koji ujedno mogu biti energetski učinkoviti prozori.

Ako gradite kuću, imate idealnu priliku od samoga starta kreirati niskoenergetsku kuću odnosno pasivnu kuću jer one štede energiju, a time i novac. Dobra je vijest da se pri gradnji kuće ne morate više voditi starim pravilom da ona mora imati čim manje prozora i čim manje prozore. Ako je vaša kuća pravilno pozicionirana s obzirom na strane svijeta (znamo, jug je najtopliji tijekom cijelog dana) i ako dobro čuva energiju pravilnom izolacijom, prozori mogu biti i velikih ploha. Prije svega, dakle, valja koristiti toplije strane svijeta, a sjevernu izbjegavati kad su u pitanju prozori na kući. Sljedeći korak je odabir kvalitetne stolarije. I sada dolazimo do prvog pitanja: koje karakteristike moraju imati energetski učinkoviti prozori?

Koeficijent prijenosa topline

Ako ste zaljubljenici u drvo, napominjemo da niskoenergetske kuće podrazumijevaju drvo u kombinaciji s aluminijskim limom, dakle ne čistu, klasičnu drvenu stolariju. Ipak, sve je više ljudi koji se odlučuju za PVC stolariju, mnogima je modernija, praktičnija, no izbor je sasvim individualan. Koju god opciju preferirate, morate pri kupnji gledati ne samo na cijenu stolarije, već i na koeficijent prijenosa topline cijelog prozora (Uw) koji se izražava u W/m2K.

Energetska učinkovitost mjeri se, dakle, Uw-faktorom, mjerom koja pokazuje sposobnost cijelog prozora da pušta odnosno čuva toplinu. Što je Uw-faktor niži, to manje topline u ljetnim mjesecima ulazi izvana u vaš dom. Na taj način, kuća je ljeti svježija. Također, što je taj faktor niži, to je manja količina topline koja zimi izlazi iz vašeg doma. Uw-faktor je odličan način usporedbe različitih prozora, odnosno prozora različitih proizvođača, bez obzira na materijal od kojeg su napravljeni.

Profili prozora

Osim niskog Uw-faktora, pri odabiru stolarije uzmite u obzir i profile, koji moraju čuvati od jakog vjetra i temperaturnih promjena. Profile dijelimo u klase A, B i C. Najviša, A-klasa, podrazumijeva najveću izdržljivost. Čuvajte se niskih klasa profila prozora jer su tanji, što znači da će hladnoća lakše prodrijeti u vaš dom. Nisu zanemarivi ni jednostavnost otvaranja/zatvaranja prozora (jer i to štedi vaše vrijeme, a i živce), zatim dobro brtvljenje te kvalitetna izolacijska stakla. U slučaju da želite ugraditi velika stakla, kvalitetni profili su tim važniji jer velike staklene plohe zahtijevaju i veću stabilnost i čvrstoću kako kod jačeg naleta vjetra ne bi došlo do problema. Koeficijent prijenosa topline kroz okvir prozora prikazuje Uf-faktor.

Izolacijsko staklo

Primarni materijal koji prozor čini prozorom je staklo. Niskoenergetska kuća koristit će IZO-staklo, koje pruža toplinsku, ali i zvučnu izolaciju. Na raspolaganju vam je dvostruko ili pak višeslojno. Između slojeva stakla nalazi se međuprostor, ispunjen zrakom ili inertnim plinom. Vlasnici pasivnih kuća rado će odabrati troslojno staklo i tako toplinske gubitke smanjiti na minimum. No, bez obzira na to odlučite li se za dvoslojno ili troslojno, obratite pozornost na Ug-faktor koji govori o toplinskoj učinkovitosti stakla, drugim riječima o količini gubitka topline kroz staklo. Što je Ug-faktor niži, to bolje za vas – niske vrijednosti znače manje toplinske gubitke, a time i veću uštedu. Ako želite dodatno smanjiti gubitke topline cijelog prozora i smanjiti velike neujednačenosti temperature stakla, razmislite o ugradnji toplog distantnog profila. Distantni profil naziva se i topli profil.

Postoji i IZO LOW-E staklo, na koje je nanesen metalni oksid u tankom sloju, koji filtrira štetne UV zrake izvana, odnosno onemogućava im prolaz izvana u prostoriju. S druge strane pak reflektira toplinsko zračenje u unutrašnjost. LOW-E staklom može se uštedjeti i do 70 % energije u usporedbi s klasičnim jednostrukim staklom.

Zvučna izolacija

Jedno od tekovina modernog doba je nažalost zagađenje bukom. Energetska učinkovitost podrazumijeva i čuvanje vašeg osobnog mira. Budući da gradski život podrazumijeva intenzivan promet, a time i nepoželjne zvukove, razmislite o zvučnoj izolaciji prozora u slučaju da živite u bučnoj okolini.

Ako svoj dom želite zaštititi od buke, pazite pri kupnji stolarije na R-faktor. Što je on viši, to je veća zaštita od buke izvana. Primjerice, faktor 40 znači da za 40 dB (mjera za jačinu zvuka) prozor smanjuje zvukove izvana.

Energetski učinkoviti prozori – dugoročna investicija

Statistika kaže da se više od polovice energije u domaćinstvima utroši na zagrijavanje prostorija. U slučaju da su vaši prozori dotrajali, stari ili „puštaju“ toplinu, ili ako gradite kuću, obavezno razmislite o kupnji energetski učinkovite stolarije kako biste sačuvali energiju u svojem domu. Ne moramo naglašavati kako gubitak topline utječe na vaš račun za grijanje, pa da će vam se ulaganje u dobru stolariju itekako isplatiti.

I da napomenemo, kada napokon nađete odgovarajuće prozore, tu ne staje proces brige o uštedi energije jer montaža stolarije također može biti odlučujući faktor. Naime, loše odrađena montaža može smanjiti učinkovitost vaših skupo plaćenih i energetski učinkovitih prozora, stoga ugradnju prepustite dokazanim stručnjacima. Ako želite izračunati trošak stolarije kod gradnje kuće, možete to jednostavno izračunati pomoću ovog kalkulatora.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati