Kako pripremiti opločnik za zimu?

4.609
impregniranje opločnika

Nema sumnje da je opločnik ukras svake okućnice i da pridonosi estetskom uređenju kuće. Svaki opločnik izgledat će lijepo ako ga pomno čistite i održavate. Redovito održavanje produžuje njegovu trajnost. Tijekom godine, održavanje opločnika ne zahtijeva previše vremena i truda, no zima je veliki izazov za takve površine. Zbog toga se opločnici moraju pravilno pripremiti kako bi preživjeli zimu i dočekali proljeće u dobrom stanju. Dobro rješenje je impregniranje opločnika hidrofobnim premazom koji ne samo da štiti od oštećenja i prljavštine već će i sačuvati njegov prirodni izgled.

Čišćenje opločnika

Pravilno održavanje vašeg opločnika neće doprinijeti samo atraktivnom izgledu već i efikasnosti korištenja. Dakle, prvo morate početi s čišćenjem. Najprije je potrebno ukloniti lišće, bilo metlom ili pomoću puhača za lišće, a koji će usput s opločnika izbaciti i druge nečistoće. Prljavština na opločniku se najčešće skuplja u pukotinama i šupljinama kocki. Vlaga koja se nakuplja na tim mjestima često je uzrok stvaranja i razvoja trava, mahovina, algi i korova. Sve navedeno utječe na uništavanje izvornog izgleda opločnika i negativno utječu na njegova svojstva.

Ako na površini postoje, primjerice mrlje od motornog ulja, za njihovo uklanjanje trebat ćete upotrijebiti specijalizirana sredstva za čišćenje. Korov između kocki morate pažljivo ukloniti da ne biste oštetili površinu opločnika. Najbolji efekt ćete postići upotrebom herbicida koji za površinu opločnika nije štetan. Prije pojave mraza potrebno je površinu oprati visokotlačnim peračem, pa se tako mogu ukloniti i druge prljavštine. Nastale praznine između kocki potrebno je popuniti kvarcnim pijeskom kako bi bile stabilne. Nakon čišćenja, opločnik će biti spreman za impregnaciju.

Impregniranje opločnika – zaštitni premaz

Kada se odlučite za opločenje okućnice morate se dobro informirati o vrsti i kvaliteti materijala s kojim ćete popločiti okućnicu. U većini slučajeva za uređenje dvorišta koriste se betonske kocke. Danas na tržištu postoji niz kocki tvornički impregniranih, što znači da se u fazi njihove proizvodnje koristi dodatna zaštita, zbog koje su one otporne na upijanje vlage, smrzavanje, pojavljivanje plijesni.

Većina ljudi odluči se za običnu varijantu opločnika, a onda betonsku galanteriju trebaju impregnirati. Postoji više sredstava za impregnaciju (vodenoj osnovi, na bazi silikona, polimerna…). Prije odabira impregnacije opločnika provjerite je li vodoodbojna, štiti li od UV zraka i mraza, a iznad svega za koje je površine namijenjena.

Sredstva za impregniranje su obično bezbojna, no mogu biti i u boji. Premazi se uglavnom nanose četkom, valjkom, prskalicom, a potrošnja po kvadratnom metru ovisi o upojnosti opločnika. Ponekad je dovoljan samo jedan premaz, ali uglavnom računajte na dva. Impregnacija u boji se upotrebljava kod kocki koje nisu tvornički obojene ili za poboljšanje boje starih i oštećenih opločnika.

Obratite pozornost da pojedini impregnacijski premazi stvaraju efekt mokre kocke nakon premaza. Takav zaštitni premaz pomoći će u održavanju čistoće opločnika, a učinci će biti dugotrajni. S druge strane postoje premazi koji ne ističu boju opločnika i namijenjeni su svima koji žele sačuvati izvorni izgled opločnika. Cijena impregnacije za opločnik kreće se od 50,00 kn za litru. Potrošnja je oko 0,20 – 0,50 l/m² za dva nanosa, i u konačnici ovisi o podlozi. Svakako treba napomenuti da se postupak impregnacije mora obaviti za sušnih dana.

Impregniranje opločnika – kada

Opločnici se obično impregniraju na proljeće ili jesen, jer su tad najpovoljniji vremenski uvjeti. Učestalost impregniranja betonskih kocki ovisi o vrsti impregnacije. Dugotrajni premazi su na bazi silikona i polimerni koji traju i do nekoliko godina. Impregniranje opločnika produžava njegovu trajnost i usporava procese erozije što rezultira time da će prostor oko kuće izgledati atraktivno dugo godina.

Čistite snijeg

Od velike je važnosti i zimsko održavanje opločnika, redovito uklanjanje snijega, što će poboljšati vašu sigurnost i lakoću kretanja. Zimi metlu zamijenite lopatom za snijeg, a poželjno je koristiti plastični alat, jer upotrebom metalnog, može doći do površinskog oštećenja kocki. Ako za otapanje snijega želite koristiti kemikalije, onda u obzir dolazi samo magnezijev klorid i to u malim količinama, dok se sol za ceste ne smije upotrebljavati jer oštećuje opločnik.

Na našem tržištu postoji niz preparata od raznih proizvođača za impregnaciju opločnika. Ako želite biti sigurni da ste ispravno nanijeli zaštitni sloj na vaš opločnik, najbolje je slijediti priložene upute proizvođača. Trošak uređenja i opločenja okućnice možete izračunati koristeći ovaj kalkulator uređenja okućnice.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati