Koji kamin odabrati? Kratki vodič

6.671
kamin za grijanje

Kamin u kući daje toplu i jedinstvenu atmosferu. Predstavlja relativno jeftin i ekološki izvor topline. Ne čudi da su kamini postali standard u novoizgrađenim domovima, a sve ćešće se ugrađuju prilikom adpatacije interijera. Kamin može biti luksuzni dodatak interijeru, ali često i osnovni element sustava grijanja. Koja će vrsta kamina biti savršena za vaš dom?

Preduvjeti za ugradnju kamina

Osnovni preduvjeti za ugradnju kamina su: mogućnost dovoda svježeg zraka, odnosno kisika u prostoriju u kojoj je kamin, čvrsta podloga dovoljne nosivosti na koju će se kamin ugraditi i kvalitetno projektiran i izveden dimovod. Prostor u koji se kamin ugrađuje mora biti odgovarajućeg volumena, što će najbolje procijeniti stručne osobe koje se bave proizvodnjom i ugradnjom kamina. Snaga, odnosno vrsta ložišta uvelike određuju kakav kamin odabrati.

Kamini prema vrsti ložišta

Vrste kamina se razlikuju po gorivu koje koriste, odnosno po samome materijalu od kojeg su izrađeni. Kamini na drva najbolji su izbor kad postoje svi preduvjeti za njihovu ugradnju jer je drvo održiv i ekonomičan energent. Cijena kamina na drva kreće se od 900,00 kn do nekoliko tisuća kuna. Kaminima na struju i plin lako se rukuje i ne traže veliki trud oko paljenja, održavanja plamena i čišćenja, a u današnje vrijeme su i gotovo stopostotno sigurni za korištenje. Kod njih postoji i mogućnost daljinskog upravljanja. Slično je i s kaminima na pelete, gdje je dodatna prednost ekološka komponenta, s obzirom na to da su peleti ekološki energent, imaju odličnu energetsku iskoristivost i nisu skupi. Cijena kamina na pelete kreće se od 6.000 kn na više.

Plinski kamini i kamini na drva ili pelete mogu biti samostalni izvori topline, ali se mogu koristiti i za centralno grijanje. U tom slučaju, temperatura iz ložišta se prenosi cirkulacijom vode putem sustava centralnog grijanja do radijatora. Iz broja grijaćih tijela spojenih u sustav grijanja, proizaći će i potrebna snaga kamina. Cijena kamina za centralno grijanje kreće se od 4.000,00 kn na više. Prostorije možete zagrijavati i toplim zrakom iz kamina ugradnjom sustava za raspodjelu zraka bez upotrebe radijatora. Toplina se distribuira u svaku prostoriju putem mreže termoizoliranih cijevi koje na izlazu sadrže raspršivač toplog zraka. Za one kojima je važna isključivo dekorativna komponenta, dovoljni će biti tzv. eko-kamini na bioetanol. Oni se mogu ugraditi i u prostore koji nemaju mogućnost izvedbe kvalitetnog dimovoda, a mogu se vješati i na zid, poput slike. Cijena eko kamina kreće se od 650,00 kn na više.

Mjesto ugradnje kamina

Kamin je potrebno ugraditi na optimalnu poziciju kako bi se prostor ravnomjerno grijao, ali i kako bi bio vidljiv iz što većeg dijela prostora jer je i estetska komponenta kamina važna. Najčešće se nalazi u dnevnoj sobi. To je mjesto na kojem, u pravilu, provodite najviše vremena.

Pod gdje kamin stoji, treba imati odgovarajuću čvrstoću s obzirom na težinu kamina. Iz sigurnosnih razloga na mjestu za kamin – u susjednom zidu, stropu ili podu ne smije biti plinovoda, grijanja ili električnih cijevi. Kamin treba biti što bliže dimnjaku, po mogućnosti neposredno uz njega.

Dimnjak za kamin

Pravilan priključak na dimnjak osigurat će potpunu iskoristivost kamina. Dimnjaci se izvode kao samostalni od prefabriciranih šamotnih cijevi ili inox lima. Da bi kvalitetno odvodili dim iz ložišta, moraju biti vatrootporni, nepropusni i toplinski izolirani, te otporni na vlagu. Moraju biti i pravilno dimenzionirani u smislu promjera dimovodne cijevi i radne visine (visine od mjesta na kojem se ložište spaja u dimnjak), te pravilno postavljeni u odnosu na krov i susjedne objekte. Ako se na staklu kamina pojavljuje dim, to je znak da dimnjak ne vuče dovoljno snažno i u tom slučaju ga je potrebno držati otvorenim.

Otvoreno ili zatvoreno ložište

Ovisno o izvedbi, kamini mogu biti samostojeći ili ugrađeni, odnosno zatvoreni ili otvoreni. Stariji klasični kamini većinom su otvorenog ložišta, međutim kod njih tek četvrtina topline nastale izgaranjem ostaje u prostoriji. Kod zatvorenog tipa ložišta taj postotak iskorištenosti je mnogo veći i iznosi preko 70%. Moderniji kamini su uglavnom zatvorenog ložišta i mnogo učinkovitiji, te imaju vratašca koja sprječavaju ispuštanje pepela i dima u prostoriju.

Drvo za kamin

Najbolje drvo za loženje je ono koje ima veliku gustoću, kao što su primjerice grab, bagrem, bukva ili maslina. Neka drva koja su također pogodna za loženje, poput hrasta, daju lijep plamen, međutim stvaraju i više pepela, tako da sve faktore valja uzeti u obzir. Primjerice, crnogorično drvo nije pogodno za ogrjev jer daje puno pepela, ima rjeđu strukturu. Problem je i smola koja se nalazi u strukturi drveta i s vremenom može oštetiti stijenke ložišta.

Održavanje kamina

Kamine je potrebno redovito čistiti i održavati, što podrazumijeva da ih barem jedanput godišnje pregleda stručna osoba, odnosno dimnjačar. Kod nabave eventualno potrebnih rezervnih dijelova treba voditi računa da su originalni ili kompatibilni s originalnima. Zamjena brtvi na vratašcima ložišta i čišćenje ložište trebali bi se obaviti jednom godišnje, također od strane stručne osobe.

Unutarnji kamini po osnovnoj koncepciji možda pripadaju srednjovjekovnoj “tehnologiji”. Unaprijeđeni suvremenim tehnološkim rješenjima i energentima, danas mogu biti i ekonomičan, a osobito ekološki način grijanja. Donedavno su kamini smatrani zastarjelima, te rezerviranima za ruralne sredine ili prostore za povremeni boravak. Danas u modernoj izvedbi, kamini stambenom prostoru mogu dati i dašak luksuza. Ako želite renovirati stan, troškove procijenite putem ovog kalkulatora adaptacije.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati