Kućni alarm – vrste, cijene, ugradnja

5.858
kućni alarm

Udobnost i sigurnost doma idu pod isti krov. Kućni alarm je jedna od metoda zaštite vlastitog doma. Svrha kućnog alarma je sigurnost ukućana i zaštita imovine od krađe ili oštećenja. Faza planiranja vlastitog doma je vrijeme kada treba razmisliti o instalaciji kućnog alarma. Da bi se osigurala zaštita doma na visokoj razini potrebno je odabrati poznate proizvođače, a dizajn i instalaciju prepustiti iskusnoj tvrtki. Što vrijedi znati prije kupnje kućnog alarma, saznajte u nastavku.

Kako funkcionira alarmni sustav?

Prije nego odaberemo kućni alarm potrebno je upoznati način njegovog funkcioniranja. Standardni alarmni sustav sastoji se od alarmne centrale, senzora, sirene i daljinskog upravljača. Senzori se postavljaju na kritična mjesta poput prozora i vrata te unutar i izvan objekta.

Primarni zadatak senzora je otkrivanje potencijalne opasnosti. Kada dođe do takvih neželjenih događaja, šalju signale centrali koja aktivira alarmne uređaje. Alarmni uređaji potom emitiraju zvučne ili svjetlosne signale. Ako nismo u kući kad se oglasi alarm, centrala opremljena GSM modulom poslat će nam „push“ notifikaciju. Alarmni sustav može biti i pod nadzorom zaštitarske tvrtke koja po primitku signala šalje svoju patrolu na adresu objekta.

Naprednim alarmnim sustavom možemo upravljati putem daljinskog, mobitela ili interneta. Uz alarm možemo povezati i druge senzore koji nas štite ne samo od provalnika nego i od požara, plina ili poplave.

Kućni alarm – komponente sustava

Alarmni uređaji postaju napredniji i nude sve više funkcija. Svaki alarmni sustav sastoji se od nadzornih i signalnih uređaja od kojih su najvažniji:

Alarmna centrala – središnji dio sustava koji kontrolira rad cijelog alarmnog sustava. Prikuplja podatke od senzora i donosi odluku o aktivaciji alarma te šalje poruke uređajima unutar i izvan objekta.
Senzori za prozore i vrata – radi se o magnetnim kontaktima koji se postavljaju na mjesta koja su potencijalna meta za provalnike. Signaliziraju otvaranje i/ili razbijanje stakla.
Senzori pokreta (PIR) – elementi sustava koji se instaliraju u prostorije u kojima su pohranjene vrijedni predmeti. Otkrivaju kretanje ili promjene temperature i kretanje. Osim u interijeru, instaliraju se i izvan kuće kako bi upozorili na opasnost prije provale u objekt.
Sirene – uređaji se postavljaju izvan i unutar objekt. Emitiraju glasne zvučne signale, a glavni cilj im je odvratili provalnika.
Ostali elementi – ovisno o vrsti sustava.

Žičani ili bežični alarm?

Ovisno o načinu ugradnje, alarmni uređaji mogu biti žičani i bežični. Ne razlikuju se u funkcionalnosti već načinu komunikacije unutar sustava, cijeni i vremenu potrebnom za ugradnju. Žičani alarm je najbolje planirati u fazi gradnje kuće ili prilikom većeg renoviranja. Kabeli se nalaze unutar zidova tako da je instalaciju potrebno napraviti prije završnih radova.

Bežični alarm je skuplje rješenje s obzirom na napredniji dizajn i kraće vrijeme potrebno za ugradnju. Uređaji u instalaciji međusobno komuniciraju radio valovima. Ovaj tip instalacije ima svoje prednosti posebice ako se odlučite na renoviranje doma i pritom promijeniti unutarnji raspored. U tom slučaju pojedinačni senzori se mogu lako premjestiti u novu prostoriju. Isto tako, prednost je i u nadogradnji sustava novim senzorima bez potrebe za žičanim povezivanjem.

Kućni alarm – cijene i ugradnja

Prilikom odabira određeno modela kućnog alarma, za većinu investitora ključna je cijena alarmnog sustava. Cijena osnovnog bežičnog modela kućnog alarma kreće se od 1.500 do 3.000 kn. U trošak nabave alarma potrebno je uključiti i ugradnju alarmnog sustava. Cijena ugradnje kućnog alarma iznosi oko 1.000 do 1.500 kn. Kada poznajemo komponente alarmnog sustava i princip njihova rada, možemo jednostavnije odabrati kućni alarm koji najbolje odgovara našim potrebama.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati