Mikrocement – opis, primjena, cijena

40.563
mikrocement - cijena, opis, primjena

Ako ste u potrazi za originalnom završnom oblogom, jeste li razmišljali o mikrocementu? Mikrocement je višenamjenski proizvod koji dolazi u raznim bojama i idealno se uklapa u većinu interijera. Savršeno imitira beton, a interijeru daje moderan dizajn. Po čemu je drugačiji od drugih završnih materijala? Saznajte o svojstvima, prednostima i troškovima mikrocementa. 

Mikrocement – primjena

Mikrocement je zanimljiva alternativa keramičkim pločicama i ostalim poznatim podnim oblogama koje koristimo za uređenje interijera. Radi se o tankoslojnom mortu, obično 1-3 mm koji se koristi za završnu obradu zidova, podova, stepenica, ali i namještaja. Kombinacijom cementa uz dodatak polimera (smola) stvara se fleksibilna i trajna masa. Nakon nanošenja, masa se stvrdnjava u roku 24 sata, a pravi učinak se postižu tek nakon tjedan dana. Za impregnaciju mikrocementa koristi se poliuretanski lak koji mu daje sjajnu ili mat površinu.

Upotreba mikrocementa ima široku primjenu u dizajnu interijera. Možete ga koristiti u dnevnom boravku, blagovaonici ili spavaćoj sobi. Može li se mikrocement koristiti u vlažnim prostorijama – kupaonici, WC-u, kuhinji ili hodniku? Mikrocement je porozan materijal, a samim tim i propusan. Ako je zaštićen odgovarajućim nepropusnim premazom postaje vodootporan i pogodan je za vlažne prostorije. Osim vodootpornosti, ovaj materijal je otporan na habanje i pucanje.

Mikrocement – glavne prednosti

Jedna od glavnih prednosti mikrocementa je kontinuirana izvedba bez spojeva. Jednolična površina čini održavanje jednostavnim. Njegove debljina je samo 1-3 mm. Zbog prisutnosti polimera, mikrocement se odlikuje vrlo visokim stupnjem prianjanja, pa je idealan za svaku stabilnu površinu (beton, drvo, keramičke pločice, metal, staklo, plastika, gips ploče i sl.). Mikrocement je vrlo izdržljiv pa će dobro funkcionirati u prostorijama s velikom intezitetom korištenja. Njegova dodatna prednost je mogućnost korištenja za podno grijanje jer dobro provodi toplinu. Također, ne uzrokuje alergije i siguran je za ljude i okoliš.

Završni izgled

Mikrocement se uglavnom razlikuje po svom sastavu i konačnom izgledu. Prvo što kod mikrocementa primjećujemo je razlika u boji i završnoj obradi. Dostupan je u širokom rasponu boja, tako da ga možete slobodno odabrati prema svojim potrebama i zahtjevima. Najčešće investitori biraju nijanse sive boje. Struktura mikrocementa uvjetovana je debljinom kvarcnog zrna i načinom nanošenja na podlogu. Po pitanju glatkoće, osim odabira vrste mikrocementa, na glatkoću utječe i način brušenja te odabir brusnog papira. Dodatno, mikrocement se razlikuje i po stupnju sjaja.

Održavanje mikrocementa

Nanošenje mikrocementa ne zahtijeva niti žbuku niti ljepilo. Za čišćenje prašine sa zidova ili podova prekrivenih mikrocementom dovoljna je vlažna krpa od mikrovlakana. Sredstva za čišćenje trebaju imati neutralni pH. Za svakodnevno čišćenje mikrocementa dovoljno je redovito usisavanje. S vremena na vrijeme može se koristiti zaštitno sredstvo za njegu betona i mikrocementnih podova.

Troškovi mikrocementa

Iako mikrocement ima svoje prednosti, ima i nedostatke. Za izvedbu mikrocementa potrebno je znanje, iskustvo i odgovarajući alati. Izvedba mikrocementa odvija se u odgovarajućim fazama i uvjetima. Troškovi povezani s postavom mikrocementa ovise o stanju podloge, boji, složenosti radova, površini podloge te svojstvima mikrocementa. Uzimajući u obzir navedene čimbenike, cijena mikrocementa se kreće između 450,00 kn i 750,00 kn/m2. Ako planirate renoviranje stana, procijenite troškove pomoću našeg kalkulatora adaptacije stana.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati