Pasivna kuća – karakteristike, troškovi

4.104
pasivna kuća

Investitori koji se odluče na gradnju kuće pokazuju sve veći interes za modernim tehnologijama gradnje – energetsku učinkovitost i ekologiju. Dinamičan razvoj građevinskih materijala i EU propisi (Direktiva 2010/31/EU) jasno pokazuju da takva gradnja postaje norma. Stoga ne čudi toliko zanimanje za niskoenergetske i pasivne kuće. Koje su karakteristike i troškovi gradnje pasivne kuće?

Pasivna kuća – otkud potreba i ideja

Potreba za pasivnom gradnjom pojavila se uslijed energetske krize 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada je započeo proces traženja alternativnih tehnologija u gradnji koje koriste obnovljive izvore energije. Standardi pasivne kuće razvijeni su u Njemačkoj. Prva pasivna kuća, prema standardu “Passivhaus”, izgrađena je 1990. godine u njemačkom gradu Darmstadtu. Sama gradnja kuće je bila izrazito skupa, a utvrđena potrošnja energije je iznosila ispod 12 kWh/m2 godišnje.

Pasivna kuća – osnovne karakteristike

Pasivna kuća je kuća koja štedi energiju, no nije svaka kuća koja štedi energiju pasivna. Godišnja potrošnja energije pasivne kuće za grijanje iznosi manje od 15 kWh/m2. Za usporedbu niskoenergetska kuća ima potrošnju oko 35 kWh/m2, a klasična kuća (dobro izolirana) ima godišnju potrošnju energije oko 130 kWh/m2.

Prije gradnje pasivne kuće treba obratiti pozornost na pravilno pozicioniranje kuće u odnosu na strane svijeta i osigurati najbolju pristup sunčevoj svjetlosti ključnim prostorijama. Dizajn pasivne kuće je pravokutnog oblika s jednostavnom krovnom konstrukcijom bez podruma i garaže.

Velika pozornost se pridaje građevinskim i izolacijskim materijalima koji bi trebali imati najmanji koeficijent prijenosa topline. Materijali koji se koriste trebaju imati visok faktor akumulacije topline kako ne bi postojale velike oscilacije u temperaturi tijekom dana i noći. Pasivna gradnja može biti drvena i montažna gradnja, gradnja od porobetona, modularnih blokova, modularne opeke i dr. Za izolaciju se koristi stiropor i kamena vuna. Ne smije se zanemariti njihova pravilna ugradnja kako se ne bi stvorili toplinski mostovi.

Kod dizajna pasivne kuće važnu ulogu ima raspored prozora. Prozori su višekomorni s trostrukim ostakljenjem punjeni plinom. Preporučuje se ugradnja velikih prozora na južnom pročelju kako bi se dobilo što više prirodnog svjetla i sunčeve topline. Zbog toga bi se dnevni boravak i kuhinja trebali nalaziti na jugu i jugozapadu, a na sjevernoj strani sobe koje ne trebaju toliku količinu svjetlosti.

S obzirom na to da pasivna kuća ne koristi energiju dobivenu iz neobnovljivih izvora (npr. plina, nafte), za grijanje koristi toplinske pumpe, ventilaciju s rekuperacijom, solarne panele.

Osim energetske učinkovitosti, pasivna kuća pruža i niz drugih prednosti – bolju zvučnu izolaciju, kontinuiranu klimu u prostorijama, niži temperaturni režim grijanja, odličnu zrakonepropusnost te učinkovitu ventilaciju rekuperacijom. Rekuperator zraka omogućuje stalan pristup svježem zraku, a istovremeno se može koristiti za dobivanje toplinske energije.

Troškovi gradnje pasivne kuće – je li isplativo?

Kolika je cijena gradnje pasivne kuće? Izgradnja pasivne kuće zahtjeva ugradnju vrhunske izolacije za vanjske zidove i krovište, energetski učinkovitih prozora vrata i odgovarajuću ventilacije što predstavlja skupo rješenje. Njihova je upotreba nužna za postizanje niskog faktora potrošnje energije. Procjenjuje se da su troškovi izgradnje pasivne kuće oko 20-30% veći od standardnih troškova gradnje.

Prednost pasivnih kuća zasigurno su izuzetno niski operativni troškovi. Veći početni troškovi izgradnje pasivne kuće mogu se vratiti za desetak ili više godina – gradnja za buduće generacije. Gradnja pasivne kuće svakako nije opcija za investitore koji žele povrat investicije nakon par godina.

Ne treba zaboraviti da bi pasivna kuća trebala biti opremljena štedljivim kućanskim aparatima, elektronikom, rasvjetom i instalacijama koje smanjuju potrošnju vode. Dakle, ideja o pasivnoj kući trebala bi nas pratiti u svakoj fazi, počevši od odabira parcele, preko izrade projekta, pa sve do građevinskih i završnih radova te opremanja kućanstva.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati