Pergola – funkcionalni ukras u vrtu

5.949
pergola

Dolaskom toplijeg vremena, svi oni koji imaju vrt razmišljaju o što boljoj organizaciji vanjskog prostora. Osim vrtnog namještaja potrebno je stvoriti i hlad tijekom odmora. Praktično rješenje za zaštitu od jakog sunca, kiše i snijega je upravo pergola. Za razliku od suncobrana i raznih tendi, pergole predstavljaju i estetsko i funkcionalno rješenje u natkrivanju vrtnog prostora. Pergole su pravi biseri vrtne arhitekture s puno funkcija. U nastavku saznajte što tražiti kod odabira pergole.

Definicija i funkcija

Pergola dolazi od latinske riječi pergula što znači balkon. Taj izraz se koristio stoljećima za prolaz od vinove loze na rešetkastoj konstrukciji. Danas su pergole uobičajeno povezane s glavnom građevinom, ali mogu biti i samostojeće. Njihova konstrukcija se sastoji od stupova i lagane rešetke koja podupire krovni materijal.

Pergole se obično postavljaju iznad terasa ili prostora na otvorenom. Osim što štite i stvaraju hlad, pergole predstavljaju i prijelaz između kuće i vrta. Sasvim sigurno utječu na izgled vrta, dajući mu poseban šarm. Za stvaranje jedinstvenog ugođaja pergole se mogu ukrasiti biljkama penjačicama ili rasvjetom. Manje inačice pergole može biti ukrasni element koji štiti klupu u vrtu, ili kao struktura u obliku luka iznad vrtne staze.

Koju pergolu odabrati?

Kada biramo pergolu, želimo ju koristiti dugi niz godina. Bitna nam je njezina kvaliteta i trajnost. Konstrukcija pergole može biti betonska, drvena, metalna itd. Betonske se rijetko koriste, pa ćemo se usredotočiti na ove potonje.

Drvo je najprirodniji i tradicionalan odabir. Drvene pergole su neupadljive, lako se sastavljaju i savršeno uklapaju u vrtni krajobraz. Ako kupujete gotovu pergolu zapamtite da drveni elementi moraju biti kvalitetno osušeni i zaštićeni od gljivica i drugim mikroorganizama. Drvo treba biti prvoklasno izvedeno bez neravnina, kako bi bilo estetski prihvatljivo i dugovječno. Konstrukciju drvene pergole nužno je pravilno održavati kako s vremenom ne bi izgubila svoja svojstva. Pergolu je moguće nadopuniti drvenom rešetkom koja u kombinaciji s bujnom vegetacijom pruža privatnost od susjeda i pogleda znatiželjnih prolaznika.

Svi oni koji traže moderan dizajn i pouzdanost zasigurno će zanimati metalne pergole. Savršeno se uklapaju modernu i klasičnu gradnju. Osim visoke izdržljivosti, njihove prednosti uključuju sustav za odvodnju vode, bočne zavjese te mogućnost električno pomičnog krova. Kao i kod drvene pergole, i metalne je elemente važno pravilno zaštititi od korozije, a za one koji ne žele previše razmišljati o održavanju pravi su odabir aluminijske pergole. Prednost metala je mogućnost njegove obrade u raznim bojama po RAL karti.

aluminijska pergola
Aluminijska pergola spojena s objektom

Pergole mogu biti ravnog ili blago skošenog krova, mogu sadržavati samo lamele, odnosno biti otvorene, a mogu se izvoditi i s pokrovom, kao što je drvo, staklo, leksan, tekstil i sl.

Cijena pergole

Uz toliko različitih opcija nije lako donijeti odluku o odabiru prave pergole. Sviđa li vam se više moderna aluminijska pergola ili zamišljate drvenu pergolu ukrašenu cvijećem? Prije svega obratite pozornost koji prostor želite natkriti i ukrasiti.

Cijena pergole ne ovisi samo o dimenziji, već i o materijalu izrade. Ako želite relativno brzo i jeftino, a istovremeno estetsko rješenje, drvena pergola bit će pravi izbor. Možete odabrati gotovu pergolu u nekoj od većih trgovina za uređenje doma ili naručiti drvenu građu i sami sastaviti pergolu po mjeri. Ako nemate iskustva, radije prepustite majstoru izradu pergole. Drvena pergola će vas koštati nekoliko tisuća kuna. Ako se pak odlučite za aluminijsku pergolu, morate računati na puno veće troškove. Cijena aluminijske pergole, ovisno o dodacima, lako prelazi preko dvadeset tisuća kuna.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati