Podno grijanje – toplina na pravom mjestu

12.934
Podno grijanje - prednosti, nedostaci, cijena ugradnje i korištenja

Instalacija grijanja je važna stavka u procesu gradnje i adaptacije doma. Jedna od opcija grijanja prostora je sve popularnije podno grijanje koje slovi kao napredna verzija radijatorskog grijanja. Podno grijanje može se koristiti kao dodatak postojećem radijatorskom grijanju ili kao glavni sustav grijanja. Pravilna instalacija podnog grijanja ne daje samo osjećaj udobnosti korištenja prostora, već može čak i spriječiti nastanak nekih bolesti.

Pozitivan učinak na zdravlje

Sve veći broj ljudi sklon je alergijama, prehladama i dišnim oboljenjima. Alergija na prašinu danas je vrlo česta, a radijatorsko grijanje dodatno nepovoljno utječe na to. Naime, radijatori zagrijavaju zrak u sobi što stvara cirkulaciju zraka. To znači da se topli zrak diže, hladi, pada i zatvara krug. Tako se premješta dosta prašine i zrak se suši. S druge strane, podno grijanje zagrijava sobu iz poda ujednačenom toplinom i ne suši zrak niti uzrokuje cirkulaciju prašine. Prostorije koje se griju pomoću podnog grijanja uzrokuju znatno manje alergije.

Podno grijanje je učinkovitije

Osjećaj topline u prostoriji jednak je pri temperaturi podnog grijanja od 18°С i pri temperaturi od 20°C postignutoj radijatorskim grijanjem. Jednostavno rečeno, to znači da se s manjom potrošnjom energije postiže bolji rezultat. Ova razlika omogućuje znatne uštede, a to znači manje račune za grijanje i ugodniji svakodnevni život. Razlog je to što odgovarajuća distribucija topline povećava učinkovitost rada podnog grijanja.

Minimalni troškovi održavanja

Cijena ugradnje podnog grijanja malo je viša od instalacije radijatorskog grijanja u startu. Upravo zbog veće cijene podnog grijanja, mnogi se investitori, pitaju hoće li im ovaj tip grijanje donijeti više koristi od klasičnog grijanja? Dugoročnom uporabom podno grijanje donosi opipljive prednosti za cijelo kućanstvo. Isto tako, podno grijanje zahtijeva zaista minimalnu brigu oko održavanja te je takav financijski trošak u konačnici opravdan.

Estetski prihvatljivo rješenje

Radijatori i ostali vidljivi sustavi grijanja nepotrebno zauzimaju mjesto u prostoru te znaju estetski narušiti interijer. Za razliku od radijatora, elementi podnog grijanja nisu vizualno smješteni u prostoriji, već su neprimjetno smješteni u pod. Svaki kvadrat doma postaje iskoristiv.

Mogućnost naknadne ugradnje

Ako ste u fazi adaptacije vašeg doma to vas ne sprječava da se odlučite na ugradnju podnog grijanja. Naime, morate računati da će visina poda biti nešto viša (ovisno o odabranom tipu podnog grijanja – električno podno grijanje ili vodeno podno grijanje), ali opet ne toliko značajna da bi izgubili na visini prostora. Odluku o ugradnji podnog grijanja potrebno je donijeti u fazi planiranja gradnje ili adaptacije kako bi se pravovremeno utvrdile visine svih prostorija u pogledu izvedbe građevinskih radova i odabira završne podne obloge.

Ugradnja ispod svake podne obloge

Zahvaljujući modernim sustavima, podno grijanje se sada može koristiti pod gotovo svakom oblogom. Iako je idealna podna obloga za podno grijanje keramika i kamen zbog bolje provodljivosti topline, moguće je podno grijanje ugraditi i ispod drvene obloge kao što je laminat i parket. U pogledu parketa preporuča se tvrdo drvo kao što je hrast, orah ili trešnja jer ima smanjeni toplinski otpor i povećava stupanj provodljivosti topline za razliku od primjerice javora ili bukve. Prije kupnje podne obloge svakako provjerite je li proizvod pogodan za kombiniranje s podnim grijanjem te obratite pažnju na specifičnost ugradnje.

Postoji jedan nedostatak

Podno grijanje sporije zagrijava prostor za razliku od radijatorskog grijanja, a to je možda jedini minus ove vrste grijanja. Naime, radna temperatura podnog grijanja znatno je niža nego kod radijatora. Za prosječnu sobu potrebno je oko 2 sata prije nego što temperatura dosegne ugodnu razinu boravka.

Cijenu ugradnje podnog grijanja brzo i jednostavno možete izračunati putem kalkulatora gradnje kuće i adaptacije stana.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati