Podovi od epoksidne smole

49.384
podovi od epoksidne smole

Epoksidna smola je materijal koji ima svestranu upotrebu. To je sintetička masa koja se obično sastoji od jedne ili dvije komponente. Dvokomponentna smola sastoji se od tekuće komponente i učvršćivača. Nakon miješanja dolazi do kemijske reakcije koja pretvara tekuću masu u plastiku. Donedavno se koristila u industrijskim prostorima no zbog brojnih prednosti, podovi od epoksidne smole se sve češće pojavljuju u našim domovima. U nastavku saznajte o svojstvima i primjeni smole, prednostima i nedostacima te vrstama podova i cijeni izrade poda. Ako planirate renovirati stan, procijenite troškove pomoću ovog kalkulatora adaptacije.

Epoksidna smola – svojstva

Epoksidne smole su otporne na oštećenja jer imaju veliku tlačnu čvrstoću i tvrdoću. Vrlo su otporne i na vlagu, visoke temperature, ulja i masti, te usporavaju plamen i dobar su električni izolator. Zbog svih su tih svojstava cijenjene u industrijskoj primjeni, ali u posljednje vrijeme prepoznate i u uređenju stambenih prostora. Osim gospodarskih prostora, poput garaža ili ostava, epoksidnom smolom se mogu oblagati i stambeni dijelovi (npr. spavaća soba, dnevni boravak, kupaonica ili kuhinja), a osobito oni koji se pojačano koriste: hodnici, betonska stubišta i sl.

Epoksidna smola – primjena

Osim za podove, epoksidne smole mogu se primijeniti i za bojenje zidova u vlažnijim prostorima. Smola za drvo može se koristiti za zaštitu kuhinje i blagovaonskog stola. Tamnije nijanse epoksidne boje mogu se koristiti i u vanjskom prostoru (treba voditi računa da se doda protuklizni aditiv, jer ti podovi mogu biti vrlo skliski kad se navlaže). Dvokomponentne epoksidne smole mogu se koristiti i za oblaganje metalnih površina, a mogu se koristiti i za zaštitu namještaja, kuhinjskih radnih ploča i drugih drvenih elemenata.

Prednosti i nedostaci epoksidne smole

Uz ranije navedena svojstva, prednost epoksidnih smola je svakako stvaranje estetski poželjnog i jednolikog industrijskog poda koji se lako održava, a moguće ga je koristiti i kod sustava podnog grijanja. Primjena je jednostavna, mehanička svojstva su odlična, velik je izbor boja i dekora te ga je lako održavati. Nedostaci su uglavnom vezani na činjenicu da se smole nanesene u tankom sloju mogu oštetiti tijekom intenzivnije uporabe, a epoksidne smole s debelim slojem teško je primijeniti “uradi sam” pristupom.

Bez obzira na debljinu sloja, dijelovi izloženi izravnom UV zračenju, s vremenom mogu požutjeti odnosno dobiti praškasti efekt. Ako smolu ipak uspije zahvatiti vatra – gorjet će, a u tekućem stanju može izazvati dermatitis i osip. Kod miješanja sastojaka i nanošenja potrebna je velika preciznost jer je naknadno uklanjanje teško. Čvrstoća se smoli smanjuje u kontaktu s klorom, metanolom ili ugljikovodicima.

Podovi od epoksidne smole – vrste

Kod nanošenja na betonsku podnu površinu, sloj epoksidne smole moguće je nanijeti u sloju debljine od svega 0,5-1 mm. Prednost tankog nanošenja je mogućnost “uradi sam” primjene jer nisu potrebne niti specijalne vještine ni alati, već je dovoljan valjak za bojanje koji ne ostavlja tragove. Međutim, kvaliteta ovakvih podova je niža nego u slučaju izvedbe debljeg sloja.

Epoksidna smola s debljim slojem za podove izvodi se izlijevanjem čvrstog gornjeg sloja debljine oko 2-5 milimetara. Može biti bezbojna, s pigmentom ili aditivima (kvarc) pa takav pod, osim neobičnog izgleda ima i protuklizna svojstva. Podovi od guste smole obično se sastoje od dvokomponentnih epoksidnih smola, te se i smola i učvršćivač moraju pomiješati u pravom omjeru i na pravi način, a za polaganje nužno je znanje, iskustvo i prava oprema (posebni valjci za valjanje i sl.).

Podovi u pomoćnim ili industrijskim prostorijama obično su jednobojni, sa sjajnim ili mat efektom. Međutim, za određene vrste smola je moguće odabrati RAL nijansu i različite završne obrade (efekt satena, sjajna, mat ili polu-mat). Uz odgovarajuće aditive, neke smole oponašaju terrazzo podove, podove s mramornim agregatom ili komadima stakla. Zanimljivi efekti mogu se dobiti i uz dodatak kvarca, sitnog riječnog kamenja, bakrenih čestica ili aluminija.

Cijena poda od epoksidne smole

Podovi od epoksidne smole nisu najjeftinije rješenje za izradu završne podne obloge, ali su prihvatljive. Cijena materijala i rada ovisi o specifičnostima podloge, vrsti i kvaliteti korištenih materijala i završnom dizajnu. Cijena poda od epoksidne smole kreće od 300,00 kn/m2.

Foto: ©Salamatik via Canva.com

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati