Spušteni strop – primjena, prednosti, troškovi

2.340
spušteni strop - primjena, prednosti, troškovi

Spušteni strop se koristi za završnu obradu stropa u stanovima, kućama, ali i drugim objektima. Obično se ugrađuje u prostorijama s visokim stropovima kako bi se sakrili površinski nedostaci, instalacije i prigušili zvukovi koji dolaze s gornjeg kata. Najveća prednost spuštenog stropa je brza montaža, koja osigurava savršeno glatku i ravnu površinu stropa. Saznajte koje su prednosti izrade spuštenog stropa u ovom članku.

Spušteni strop – struktura

Spušteni strop je dekorativni element koji može promijeniti karakter bilo kojeg interijera. Ovaj tip konstrukcije izvodi se u tehnologiji suhe gradnje, što znači da se ne koristi žbuka za završetak stropa. Konstrukcija se sastoji od metalnih profila (rešetka) i gips-kartonskih ploča. Najčešće se postavlja preko površine postojećeg stropa u jednoj razini ili u segmentima – ovisno o odabranom dizajnu stropa.

Kada je površina stropa neravna ili kada želite smanjiti visinu prostorije, rešetka se pričvrsti na podesive visilice koje omogućuju precizno niveliranje stropa. Nakon popunjavanja spojeva između ploča, stropna površina može se obojiti ili oblijepiti tapetama.

Gdje montirati spušteni strop?

Spušteni strop je univerzalno rješenje koje se može primijeniti u različitim dijelovima vašeg doma. Bez obzira na to radi li se o kupaonici, dnevnoj sobi, kuhinji, spavaćoj sobi, hodniku ili potkrovlju, spušteni strop može kombinirati dekorativnu i praktičnu funkciju.

U kupaonici ili dnevnoj sobi, spušteni strop može sakriti pukotine, neravnine na stropu, smanjiti visinu ili vizualno povećati prostoriju. U kuhinji, spušteni strop može omogućiti dobru rasvjetu i naglasiti radne površine. U spavaćoj sobi, spušteni strop može stvoriti intimnu i ugodnu atmosferu, dok u hodniku može optički povećati prostor i povećati njegovu funkcionalnost. Spušteni strop također može biti koristan u potkrovlju, gdje može dati prostoru jedinstven karakter i istovremeno poboljšati toplinsku i zvučnu izolaciju.

Vrste gips-kartonskih ploča za spušteni strop

Kada se radi o odabiru gips-kartonskih ploča za spušteni strop, važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika kako bi se osigurala njihova dugotrajnost i funkcionalnost. Gips-kartonske ploče se međusobno razlikuju po osnovnim svojstvima:

  • dimenzija – najpopularnije su ploče dimenzija širine 125 cm i duljine 200, 240, 260 i 300 cm,
  • debljina – koja se obično kreće od 6,5 mm do 15 mm; ploče s minimalnom debljinom od 12,5 mm bit će prikladne za izradu spuštenog stropa,
  • izvedba – simbol A znači da se proizvod može koristiti u prostorijama gdje vlažnost ne prelazi 70%, a simbol H2 znači da su ploče otporne na vlagu i da se mogu koristiti npr. u kupaonicama; oznaka DF označava povećanu otpornost na požar; simbol DFH pak označava vrstu gips ploče koja je otporna na vatru i vlagu.

U konačnici, važno je odabrati gips-kartonske ploče koje odgovaraju namjeni vašeg spuštenog stropa i uvjetima prostorije.

Prednosti i mane spuštenog stropa

Spušteni stropovi omogućuju optičke promjene u prostoriji, što može vizualno proširiti interijer, a ne smanjiti ga, kako se obično misli. Odabirom pravih oblika, poput lukova, kosina ili valova, može se postići izvanredan vizualni efekt koji će dati interijeru originalan stil. Osim toga, spušteni stropovi su idealni za sakrivanje rasvjete, ventilacijskih elemenata, kao i nedostataka na stropu. Mogu smanjiti gubitak topline i prigušiti zvukove ako se koristi mineralna vuna za popunjavanje praznog prostora.

Nedostaci spuštenog stropa obično proizlaze iz nestručne montaže ili odabira neprikladnih ploča. Međutim, treba uzeti u obzir da se spušteni strop ne može uvijek postaviti, posebno ne na jako oslabljene stropove ili u relativno niske prostorije. U slučaju kvara na uređajima ili instalacijskim kabelima ispod spuštenog stropa, potrebno je demontirati ploče i ponovno ih postaviti.

Rasvjeta za spušteni strop

Dizajn spuštenih stropova nije samo dekorativno rješenje za unutarnji prostor, već i izvor svjetla koji se često koristi kako bi se stvorila intimnija atmosfera. U tom smislu, LED rasvjeta je postala nezaobilazan element u takvim konstrukcijama. Korištenje LED rasvjete za spuštene stropove ima mnoge prednosti – snagu, trajnost i energetsku učinkovitost.

Instalacije s LED rasvjetom mogu stvoriti vrlo elegantna rješenja koja dodaju dozu ekskluzivnosti interijeru. Dizajneri interijera često koriste LED rasvjetu kako bi poboljšali vizualni učinak određene prostorije i stvorili alternativni izvor svjetla.

LED rasvjeta u spuštenim stropovima može se postaviti na različite načine, ovisno o željenom efektu. Najčešće se koriste ugradbene svjetiljke, linijska rasvjeta i skrivene LED trake. Izbor LED rasvjetnih tijela ovisi o specifičnostima prostorije. Proizvođači nude razne svjetiljke različitih oblika, izgleda i snage kako bi se postigla idealna prilagodba spuštenom stropu. Ugradbene svjetiljke mogu se koristiti kao glavni izvor svjetla, kao reflektori ili difuzno svjetlo, stvarajući tako prilagodljivo rješenje za vaše potrebe.

Cijena spuštenog stropa

Cijena spuštenog stropa ovisi o različitim faktorima. Prvo, ovisi o vrsti materijala koji se koristi za izradu spuštenog stropa. Drugo, cijena se može razlikovati ovisno o zahtjevima projekta, kao što su veličina prostorije, visina stropa i složenost dizajna spuštenog stropa. Treće, troškovi mogu varirati ovisno o lokaciji u kojoj se projekt izvodi, jer se cijene materijala i radne snage mogu razlikovati od regije do regije. Ako želite izračunati okvirni trošak spuštenog stropa, možete provjeriti kalkulator cijena suhe gradnje koji će vam pružiti procjenu cijene spuštenog stropa.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati