Staklena vrata: jesu li praktična?

5.641
staklena vrata

U fazi izgradnje kuće ili adaptacije stana obično moramo odabrati sobna vrata. Njihov izgled trebao bi odgovarati funkciji, stilu i karakteru cijelog interijera. Izuzetno popularno i moderno rješenje predstavljaju staklena vrata. Bilo obzira na stil uređenja – minimalistički, skandinavski, industrijski ili čak klasični interijer, staklena vrata se savršeno uklapaju u svaki od njih. No, prije kupnje vrata vrijedi provjeriti imaju li staklena vrata više prednosti ili nedostataka.

Staklena vrata mogu biti klizna i zaokretna i upravo zaokretna se sve češće upotrebljavaju, a ona mogu biti jednokrilna i dvokrilna. Na njih se može ugraditi rukohvat ili kvaka, te se mogu zaključati. Staklena vrata su u stvari velike plohe stakla koje imaju vrlo uske metalne ili aluminijske okvire, a mogu biti i bez njih. Takva vrata mogu pomoću specijalnih okova biti pričvršćena za zid, koji za to mora biti posebno pripremljen, jer su staklena vrata teška.

Funkcionalnost staklenih vrata

Donedavno su staklena vrata bila rezervirana za urede. U zadnje vrijeme sve češće ih susrećemo u kućama i stanovima, kao dio modernog dizajna interijera. Izuzetno su zanimljiva i elegantna rješenja, zbog čega su čest odabir prilikom renoviranja prostora. Zahvaljujući njima sobe optički djeluju prostrano.

Staklena vrata najčešće ugrađujemo između kuhinje i dnevnog boravka, između blagovaonice i dnevnog boravka, nerijetko i na kupaonici. U potonjem primjeru koristimo matirano (satinato) staklo koje osigurava željenu privatnost. Posebno su praktična u prostorima gdje je izvor svjetlosti ograničen. Staklena vrata osim što osvjetljavaju unutrašnjosti, ujedno daju stil i eleganciju interijeru. Istovremeno ograničavaju prodiranje zvukova ili mirisa iz kuhinje. Odlučite li se za vrata od matiranog ili ukrasnog stakla, dobit ćete privatnost koja vam je potrebna.

Sigurnost staklenih vrata

Staklena vrata moraju biti napravljena od sigurnosnog stakla. Ovisno o preferencijama, staklo može biti prozirno, matirano, obojeno ili ukrasno. Konačni učinak i estetski dojmovi ovise o primijenjenoj tehnologiji izrade. Razne ideje i motivi se mogu dizajnirati i prenijeti na staklo tehnikom pjeskarenja, bojanja stakla ili digitalnog printa na staklo.

U pravilu su vrata izrađena od kaljenog ili laminiranog stakla različitih debljina i boja. Kaljeno staklo ima bolje parametre čvrstoće od običnog stakla. U slučaju loma, ono se drobi, dakle raspada se na male komade i nije direktna prijetnja sigurnosti. Nakon termičke obrade, kaljeno staklo ne može biti podvrgnuto daljnjoj obradi, uključujući rezanje, brušenje ili bušenje.

Laminirano ili višeslojno staklo sastoji se od dvije ili više ploča koje su trajno spojene posebnom folijom. Folija može biti prozirna ili u boji. U slučaju loma, staklo se ne raspada na komadiće već ostaje zalijepljeno na foliju. Dodatna prednost folije je bolja zvučna izolacija stakla.

Vidljivi minusi

Staklena vrata izgledaju atraktivno, ali ne sviđaju se svakome. Inače ova su vrata povezana sa smanjenom razinom privatnosti, osobito ako koristite staklo visoke prozirnosti (float). Predstavljaju potencijalnu prijetnju uslijed mehaničkih oštećenja, na što trebate obratiti pažnju ako imate malu djecu. Treba imati na umu da se vrata, pogotovo prozirna, lako zaprljaju, pa se pripremite za redovito čišćenje, čak i nekoliko puta dnevno. Osim pomanjkanja privatnosti, imaju slabu zvučnu i toplinsku izolaciju. Najveći nedostatak je visoka cijena staklenih vrata. Primjerice, cijena staklenih vrata od kaljenog stakla, debljine 8mm (satinato), iznosi oko 4.500,00 kn s ugradnjom.

Staklena vrata su najbolji izbor ako nemate dovoljno svjetlosti u prostoru i važan su detalj uređenja koji može udahnuti svježinu u interijer. Prije kupnje vrata svakako procijenite stvarne potrebe, odrediti način završne obrade stakla i veličinu vrata. Ako planirate preuređenje vašeg doma, troškove možete jednostavno procijeniti putem ovog kalkulatora adaptacije stana.

Foto: ©Milkos via Canva.com

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati