Vanjske stepenice – što vrijedi znati prije gradnje?

28.034
vanjske stepenice

Vanjske stepenice bi trebale biti sigurne i jednostavne za upotrebu. Mogu voditi izravno do ulaznih vrata, na terasu ili u vrt. Njihova osnovna funkcija je vertiklana komunikacija između različitih nivoa pa ne čudi da su najkorišteniji strukturni element kuće. Kako bi vanjske stepenice bile funkcionalne, moraju biti pravilno izgrađene i završene pravim materijalima. Koje faktore treba uzeti u obzir prije gradnje vanjskih stepenica?

Optimalne dimenzije

Gradnja vanjskih stepenica zahtijeva posebnu pozornost. Projektiranje započinje određivanjem broja stuba – stube trebaju biti niske (njihova visina treba biti 13-15 cm) i dubina (oko 28-35 cm). Broj stuba utječe na praktičnost upotrebe stepenica. Najbolje je da budu prilagođene prirodnom ljudskom kretanju. Prosječni ljudski korak ima dužinu od 60-65 cm. Ako su stepenice visoke s puno stuba, vrijedi razmisliti o gradnji podesta ili odmorišta.

U pogledu širine stepenica, krak ne bi trebao biti uži od 90 cm. Šire stepenice ugodnije su za korištenje. Također, stepenice trebaju imati i pad od 1-2% prema van, kako se voda ne bi nakupljala na njima nakon kiše.

Čvrsta konstrukcija

Vanjske stepenice moraju biti čvrste, izdržljive i skladno povezane s kućom i okućnicom. Stepenice su uglavnom izrađene od armiranog betona. Beton je relativno jednostavan za izradu i vrlo praktičan pa ne čudi da se upravo investitori odlučuju za ovu vrstu materijala. U kombinaciji s odgovarajućom oblogom stepenica, beton će biti zaštićen i godinama postojan. Gradnja vanjskih stepenica podrazumijeva pravilnu pripremu zemlje i temelja, armiranje, šalovanje i u konačnici betoniranje. Ako stepenice nisu pravilno izvedene, čak i najkvalitetniji materijali neće pružiti dugotrajnu i sigurnu upotrebu.

Za vanjske stepenice možete koristiti i montažne stepenice od gotovih elemenata. Priprema podloge i montaža takvih stepenica je jednostavna. Nema potrebe za završnom obradom, kao niti betoniranjem konstrukcije što značajno pojednostavljuje i skraćuje postupak izgradnje.

Dobri završni materijali

Završni materijali za vanjske stepenice prvenstveno trebaju biti izdržljivi, otporni na habanje i niske temperature i imati nisku apsorpciju vode. Također je vrlo važno da budu otporni na klizanje. Osim tehničkih svojstava, materijali za završnu obradu vanjskih stepenica trebali bi odgovarati vanjskom izgledu kuće i njenoj okućnici. Stepenice bi trebale biti skladna nadopuna susjednim elementima, poput terase, prilaza ili staza koje vode do njih. Kako bi postigli estetski učinak, poželjno je odabrati proizvode iz jedne serije ili sa identičnim završetkom.

Za betonske stepenice najčešće se koriste keramičke pločice i prirodni kamen. Od keramičkih pločica za vanjske stepenice koriste se klinker pločice, terakota ili gres pločice, a od kamena najčešće granit i prirodni lomljeni kamen.

Ograda za stepenice

Ograda za vanjske stepenice je neophodna za povećanje sigurnosti uporabe. Ograda označava bočni rub stepenica i stvara barijeru koja štiti od pada. Sastoji se od rukohvata, stupova i ispune. Stupovi osiguravaju stabilnosti cijele konstrukcije, a rukohvat mora biti dobro fiksiran, dok ispuna obavlja dekorativnu funkciju. Ispuna ograde najčešće je od drva, stakla i metala.

S obzirom na to da se nezgode lako događaju na stepenicama, zimi će biti koristan sustav grijanja stepenica kako bi se spriječilo zaleđivanje podloge. Jeftinije rješnje je postavljanje protuklizne trake koja će umanjiti rizik od klizanja i pada. Osvjetljenje stubišta rasvjetom je još jedan praktični detalj koji je vrlo dobro rješenje za kretanje po mraku, a istodobno ima i dekorativnu funkciju.

Ne zaboravite na održavanje

Stepenice zahtijevaju održavanje. Redovito pranje stepenica visokotlačnim peračem najbolje je rješenje za održavanje čistoće. Kako bi zaštitili vanjske stepenice od prodiranja vlage i prljavštine možete premazati stepenice posebnom impregnacijom. Na taj način ćete poboljšati i izgled samog završnog materijala. Pravovremeno saniranje nedostataka na stepenicama je ključno za sprječavanje nastanka većih oštećenja.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati