Žbukanje zidova i stropa

6.283
Žbukanje zidova

Žbuka kao završni građevinski materijal ispunjava nekoliko važnih funkcija. Osim što utječe na dekoraciju interijera, žbuka štiti od požara, vlage te pridonosi ugodnoj mikroklimi.

Funkcija

Kada govorimo o izgradnji i obnovi kuće ili adaptaciji stana, žbukanje unutarnjih zidova i stropa sastavni je dio građevinskih i adaptacijskih radova. Žbuka se tako može koristiti kao podloga za daljnju obradu zida ili jednostavno kao završni sloj i jednostavno se nanosi na beton ili opeku. Za završne radove u graditeljstvu, koriste se uglavnom gipsane i cementno vapnene žbuke. Gipsana žbuka ima svojstvo da upija ili zadržava vodu iz okoline pa se preporučuje njihova upotreba u suhim prostorijama dok se primjerice u područjima izloženim vlazi preporučuje upotreba cementne ili cementno vapnene žbuke zbog dobre propusnosti pare. Karakterizira ju visoka čvrstoća i otpornost na mehanička oštećenja.

Podloga

Prije nanošenja žbuke na zid i strop izuzetno je važno očistiti podlogu od prašine i drugih nečistoća radi boljeg prianjanja na podlogu koja treba biti suha. Isto tako, prije nanošenja žbuke preporučuje se na rubovima postaviti zaštitne profile odnosno kutnike kako bi se zaštitili rubovi zidova. Na zidovima s velikim površinama, kao pomoć za postizanje željene debljine žbuke postavljaju se vodilice.

Primjena

Žbuka je smjesa agregata pijeska, vezivnog sredstva i vode, koja se može pripremiti na licu mjesta ili se može kupiti gotovu smjesa. Ako se radi o gotovoj žbuki, potrebno je sadržaj vreće zamiješati s odgovarajućom količinom čiste vode sve dok se ne postigne homogena struktura (bez grudica). Gotov mort zadržava svojstva oko 2 sata i nakon tog vremena nije prikladan za primjenu. Na primjer, nepravilno miješanje ili dodavanje previše vode može oslabiti čvrstoću žbuke i uzrokovati njezino pucanje i opadanje.

Pijesak, vapno, cement i voda koriste se u pripremi klasične žbuke. U slučaju neravnih površina, cementno vapnenu žbuku potrebno je nanijeti dva puta na zidu, a ponekad čak i tri puta. Prvi sloj (maltni špric) je jači sloj žbuke radi boljeg prianjanje sljedećeg sloja (gruba žbuka). Nakon sušenja slojeva grube žbuke, nanosi se završni sloj žbuke (fina žbuka). Nanošenje i izravnavanje neravnih površina žbukom zahtijeva iskustvo i vještinu. Žbukanje zidova i stropa procijenite pomoću ovog kalkulatora zidarskih radova. 

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati