Zemljište za gradnju kuće: na što pripaziti prilikom kupnje?

5.763
zemljište za gradnju kuće

Odabir zemljišta za gradnju kuće je odluka o kojoj ovisi uspjeh cijelog projekta. Nisu važni samo položaj i površina zemljišta, već i vrsta terena, razina podzemnih voda, orijentacija, susjedstvo te prostorni plan. Kuća koju planirate izgraditi koristit će se generacijama, pa je mjesto na kojem odlučite započeti gradnju ključno pitanje. Budući da je kuća veliki financijski pothvat, prije kupnje zemljišta potrebno je napraviti dobru pripremu i tek onda donijeti konačnu odluku. U nastavku saznajte na što pripaziti prilikom kupnje zemljišta za gradnju kuće.

Pravni status zemljišta

Prilikom pretraživanja ponude zemljišta za gradnju kuće, u oglasnicima su nam dostupni osnovni podaci kao što je lokacija, površina te cijena zemljišta. Kada pronađemo zemljište koje nam se sviđa, polazna točka je utvrđivanje pravnog statusa zemljišta. To možete provjeriti u zemljišnim knjigama uvidom u izvadak iz zemljišne knjige. Zemljišne knjige su javni registri kojima možete besplatno pristupiti preko interneta. Iz izvatka iz zemljišne knjige možete saznati podatke o vlasniku parcele, namjeni, površini te ima li nekretnina hipoteku ili služnost. Kako bi bili sigurni može li se na zemljištu izgraditi kuća koja zadovoljiti vaše potrebe, provjerite uvjete iz prostornog plana tj. lokacijsku informaciju. Zahtjev za lokacijskom informacijom podnosi se uredu za graditeljstvo.

Oblik i površina zemljišta

Oblik zemljišta i njegova površina izuzetno su važni. Idealno zemljište je kvadratnog ili pravokutnog oblika. Površina zemljišta utječe na kasniji odabir projekta kuće te mogućnosti uređenja okućnice. Optimalna površina zemljišta za gradnju kuće je od 500 do 700 m2. Ako je zemljište usko, vjerojatno ćete teže realizirati željeni projekt gradnje vaše kuće ili uopće nećete moći graditi ako je zemljište preusko. Ukoliko se zemljište nalazi na kosini, isplati se razmisliti o dizajnu kuće s podrumom.  Prije kupnja provjerite i vrstu tla te razinu podzemnih voda. Navedeno možete saznati naručivanjem geotehničkog istraživanja. Postojanje ograničenja na zemljištu može značajno utjecati na troškove izgradnje kuće.

Infrastruktura i mikrolokacija

Prilikom odabira zemljišta za kuću potrebno je obratiti pozornost na lokaciju. Što je zemljište bliže gradskom središtu, cijena po kvadratu je veća, a površine su manje. Ovisno o potrebama vaše obitelji, bit će prikladno graditi kuću u blizini škole, vrtića, doma zdravlja, blizini javnog prijevoza i drugih atrakcija. No, ako težite prostranoj okućnici i vrtu, razmislite o kupnji zemljišta na periferiji. Pored ovih čimbenika potrebno je utvrditi postojanje okolne infrastrukture (voda, struja, kanalizacija, plin) u neposrednoj blizini zemljišta. U idealnom slučaju bilo bi dobro da zemljište ima sve komunalne usluge u neposrednoj blizini. U slučaju da nema, provjerite troškove povezivanja na infrastrukturu prije kupnje. Također je dobro pogledati prostorni plan i vidjeti ako će se u budućnosti graditi industrijska postrojenja ili drugi infrastrukturni objekti u vašoj blizini koji bi vam mogli narušiti mir i privatnost.

Cijena zemljišta

Ako ste prikupili potrebne informacije i odlučili ste se za kupnju, vrijeme je za početak pregovora o cijeni. No, prije davanja ponude, ukalkulirajte  troškove otklanjanja potencijalnih nedostataka na zemljištu u cijenu. Nakon uspješne kupnje parcele, saznajte i kako pripremiti zemljište za gradnju kuće.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati