Adaptacija stana ili kupnja novog stana?

1.379
Adaptacija stana ili novogradnja

Vaš stan je ono što ste oduvijek htjeli, ali jednostavno više nemate dovoljno prostora za sve ukućane. Vaš stan ima onu toplinu, ali potrebno mu je renoviranje. Pronašli ste savršen stan u drugom kvartu, ali navikli ste se na vaš kvart u kojem živite jer vam je sve nadohvat ruke. Želite se preseliti u novi stan, ali željeli biste preseliti i vaš vrt. Ovo su samo neke od dilema kojima se susreću postojeći i budući vlasnici stanova. Što očekivati od kupnje i adaptacije stana, saznajte u nastavku.

Adaptacija stana

Ako se odlučite na kupnju stana kojem je potrebna adaptacija, računajte da ćete njegovim renoviranjem povećati njegovu vrijednost i atraktivnost. To znači da ćete u konačnici moći postići višu cijenu stana ako se odlučiti na prodaju. U pogledu unutarnjeg uređenja, dobit ćete funkcionalan prostor prema vašim željama i potrebama što će se odraziti na bolju kvalitetu stanovanja.

Kupnjom većeg stana u istom kvartu znači da se nećete navikavati na novu sredinu. Postojeći kvart ima svoje prednosti zbog blizine obitelji, prijatelja, vrtića, škole i sl.

Prije useljenja potrebno je završiti sve adaptacijske radove kako bi mogli nesmetano uživati u svom novom domu. Ako pak započinjete adaptaciju nakon što se uselite u novi stan, morat ćete se priviknuti na manjak privatnosti, buku, prašinu i sl.

Adaptacija može biti zahtjevna, a to znači da radovi neće biti gotovi onda kad ste planirali pa se stoga pripremite na strpljenje. Također, morate imati na umu da neće svi adaptacijski radovi jednako povećati vrijednost nekretnine. Adaptacijom stana utječete na unutarnje uređenje dok primjerice na vanjsku fasadu ne možete utjecati dok se ne donese odluka da cijela zgrada ide u obnovu fasade.

Kupnja novog stana

Za razliku od adaptacije, stanovi u novogradnji su projektirani način da su već prilagođeni modernom načinu života. To znači da stan ima logičan i funkcionalan raspored prostorija te da su kvadrati maksimalno iskorišteni.

Novi stan odlikuje i moderna gradnja, što znači da će imati bolju toplinsku, zvučnu izolaciju te veću zaštitu od požara i potresa. Energetski učinkovita gradnja doprinosi velikoj uštedi na računima za grijanje i općenito na izdvajanje za pričuvu.

U budžet za kupnju novog stana nije potrebno uključiti izdvajanje za dodatne troškove adaptacije. Kupnja novog stana znači i preseljenje u novi kvart koji nudi nove sadržaje, bolju prometnu povezanost i sl.

Iako je čini da je kupnja novog stana rješenje svih naših stambenih potreba treba računati na više početne troškove. Prvenstveno to su troškovi kupnje nekretnine koji se odnose na financiranje, agencijske troškove, poreze i sl. Kada kupujete novi stan, računajte i na troškove opremanja jer prazni prostor je potrebno namjestiti i opremiti za ugodno korištenje. Ne zaboravite kod kupnje stana dodati i troškove selidbe koji uključuju vrijeme, novac i energiju potrošenu na preseljenje.

Na kraju…

Prije nego donesete konačnu odluku dobro razmotrite sve opcije. Svaka situacija zahtijeva individualni pristup i nije primjenjiva za sve. Rješavanje stambenog pitanja se ne događa preko noći jer pronalazak prave nekretnine može potrajati neko vrijeme. Iako će troškovi u konačnici utjecati na odluku o adaptaciji ili kupnji novog stana, lokacija nekretnine također igra ključnu ulogu.

Cijenu kompletne adaptacije stana ili pojedinačne prostorije možete brzo i jednostavno procijeniti putem kalkulatora adaptacije stana.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati