Gradnja kuće – zemljište, projekt, tehnologija

Gradnja kuće je uglavnom jedna od najvećih životnih investicija. Prije gradnje potrebno je napraviti pripremu, što uključuje upoznavanje s tehnologijama gradnje, procjenom troškova te pronalazak izvođača radova.

Najprije je potrebno upoznati se sa specifičnostima zemljišta i razinom podzemnih voda. Uz inicijalnu procjenu troškova, odabir projekta gradnje kuće je iznimno bitan u fazi pripreme. On mora biti usklađen s postojećim prostornim planom. Cijena gradnje kuće će ovisiti o površini i obliku konstrukcije te vrsti krova. Značajan utjecaj na troškove ima gradnja podruma

Prije gradnje vrijedi razmotriti dostupne moderne tehnologije gradnje. Mnoge od njih utječu na brzinu gradnje i početne troškove, ali značajno povećavaju udobnost življenja i u konačnici stvaraju značajne uštede. Primjerice, izgradnja kuće (do useljenja) od opeke može trajati i do dvije godine dok alternativne tehnologije omogućuju izgradnju u samo nekoliko mjeseci.

Gradnja kuće – broj etaža

Gradnja prizemnice podrazumijeva izgradnju jedne etaže – prizemlja s krovištem. Cijena gradnje prizemnice, ovisno o površini, može biti ekonomična obzirom da se prizemnica odlikuje jednostavnim dizajnom, što omogućuju brzu izgradnju. Ako je zemljište usko, isplativija je gradnja dodatne etaže umjesto gradnje podruma.

Gradnja kuće s potkrovljem osim u prizemlju omogućava dodatni stambeni prostor u potkrovlju. U usporedbi s prizemnicom, cijena gradnje kuće s potkrovljem može biti viša obzirom na veći utrošak materijala, izvedbu stepenica za potkrovlje, balkona i sl. Dodatni korisni prostor može se postići izgradnjom podruma no to značajno povećava troškove gradnje.

Gradnja kuće katnice podrazumijeva prostranu i komfornu kuću koja omogućava najvišu razinu udobnosti na dvije pune etaže. Krovište je moguće izvesti u ravnoj i kosoj izvedbi. Cijena gradnje kuće na kat s podrumom je najviša u usporedbi s drugim tipovima kuća.

Gradnja kuće – nivo izvedbe

Gradnje kuće u ROH-BAU izvedbi uključuje sve radove od gradnje temelja, zidova, stropova, stepenica, zidanja dimnjaka te izradu krovne konstrukcije i limarije.

Visoki ROH-BAU dodatno na ROH-BAU u unutrašnjosti uključuje razvod električne instalacije, vodovoda i kanalizacije, centralnog grijanja te žbukanje zidova i izradu glazure. Navedeni nivo gradnje uključuje vanjsku stolariju i fasadu.

Gradnja kuće po principu “ključ u ruke” podrazumijeva da su sobe spremne za upotrebu. U ovoj fazi unutrašnjost kuće dobiva konačni izgled. Zidovi su obojeni, postavljene su pločice u kuhinji i kupaonici, podovi su gotovi, postavljena su sobna vrata, ograde, montirani su elementi rasvjete, grijanja i klimatizacije te sanitarije u kupaonici. Konačna cijena gradnje kuće ovog nivoa izvedbe ovisi o standardu završne obrade.