Fasadna žbuka – koju odabrati?

14.886
Fasadna žbuka

Završna fasadna žbuka treba biti paropropusna i vodoodbojna. Paropropusnost je sposobnost prolaska vodene pare bez zadržavanja u prostoru čime se sprječava stvaranje vlage, dok vodoodbojnost predstavlja sposobnost sprječavanja ulaska i prolaska vode kroz fasadnu žbuku, te sprječava nakupljanje prljavštine i plijesni na fasadi.

Ovisno o vrsti izolacijskog materijala i vrsti podloge, fasadna žbuka može biti mineralna, akrilna, silikatna i silikonska. Taj završni sloj osim dekorativne funkcije služi i kao višestruka zaštita; najprije zaštita od smrzavanja i od oborinskih voda, svjetla i topline, UV zračenja, onečišćenja zraka, itd.

Pročitaj više: Prednosti izrade fasade

Mineralna žbuka

Mineralna žbuka je na bazi vapna i cementa. Najveća prednost je paropropusnost i visoka trajnost. No, mineralna žbuka jest slabije vodoodbojna. Mineralna žbuka se najčešće upotrebljava u unutarnjim prostorima, ali i na vanjskim zidovima. Prednost joj je svakako i cijena naspram ostalih vrsta žbuka. Dostupna je u maloj paleti boja. Cijena mineralne žbuke kreće se oko 70,00 kn / 25 kg vreća (bijela boja).

Akrilna žbuka

Akrilna žbuka je bazirana na akrilatnoj disperziji. Ovakav tip žbuke čest je na obali, posebno zbog svoje dobre vodoodbojnosti. S obzirom na paletu nijansi boja u kojoj žbuka može doći, akrilna dolazi u najširoj paleti boja. No, iako je ovaj tip žbuke izvrstan odabir zbog svojstva vodoodbojnosti, mana joj je slabija paropropusnost. Cijena akrilne žbuke kreće se od 200,00 kn / 25 kg kanta (bijela boja).

Silikatna žbuka

Silikatni završni sloj je dobar odabir zbog svoje izvrsne vodopropusnosti, pa je stoga pogodan za upotrebu i u unutarnjim i vanjskim prostorima. Baza mu je mineralna osnova, a naspram akrilne žbuke, silikatna je češće u upotrebi u kontinentalnim krajevima, te pogotovo u svim prostorima gdje su objekti manje izloženi vremenskim utjecajima, te ju se ne preporučuje primjenjivati na obali ili blizu mora. Cijena silikatne žbuke kreće se od 200,00 kn / 25 kg kanta (bijela boja).

Silikonska žbuka

Silikonska žbuka je materijal za završni sloj baziran na silikonskoj smoli. Silikon se preporučuje za objekte koji su izloženi ekstremnijim vremenskim i klimatskim uvjetima. Silikonska žbuka najbolje pomiruje karakteristike i spaja oba svojstva, te je paropropusnija je od silikata i akrilata, a također je visoko vodoodbojna. Zbog silikona u svojoj bazi, otporna je i postojana, te sprječava pukotine i oštećenja na fasadi. Cjenovno je ovaj završni sloj nešto skuplji od drugih. Cijena silikonske žbuke kreće se od 210,00 kn / 25 kg kanta (bijela boja).

Mozaik plast

Mozaik plast je vodena disperzija na bazi polimernih veziva i prirodnog kamena koja je namijenjena obradi podnožja fasade (sokl), betonskih ograda, stepenica i sl. Vodoodbojna je i mehanički otporna. Dostupna je u širokoj paleti boja. Cijena mozaik plasta kreće se od 250,00 kn / 25 kg kanta (prirodna boja kamena).

Fasadna žbuka mora biti kvalitetno izvedena kako bi osigurala trajnost i sigurnost fasade. No, osim zaštite, fasadna žbuka ima i estetski bitnu ulogu, te ostavlja prvi vizualni dojam objekta. Stoga, prilikom odabira završnog sloja fasade, vodite računa i o boji same fasade i njenoj teksturi.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati