Radijatori za centralno grijanje: pločasti ili aluminijski?

Sezona grijanja u našim krajevima traje do 6 mjeseci. Da bi osigurali željenu razinu toplinske udobnosti neophodno je zagrijavanje prostora. U većini domova sobni radijatori su još uvijek prvi izbor za zagrijavanje. Radijatori su grijaća tijela kroz koje cirkulira grijana voda kako bi se emitirala toplina u prostor. S obzirom na to da se radijatori rijetko mijenjaju, odabir novih radijatora za vaš dom je nešto što nikako ne treba zanemariti. Estetski razlozi su svakako važni, ali iznad svega, treba obratiti pažnju na snagu i ekonomičnost radijatora. U trgovinama su najčešće u ponudi pločasti i aluminijski radijatori.

Materijali od kojih se proizvede radijatori imaju skup svojstava i parametara koji uzrokuju da mogu pružiti bolji ili lošiji toplinski komfor te mogu biti manje ili više ekonomični u svom radu. Radijatori moraju imati odgovarajuću toplinsku snagu da bi dovoljno zagrijali prostor. Čimbenici koji uzrokuju gubitak topline su: vanjska temperatura (varira o lokaciji objekta), toplinska izolacija objekta (materijali koji su korišteni za izradu fasade) te vrsta, dimenzije i položaj prozora.

Pločasti (čelični) radijatori

cijena aluminijski radijator - troskovniknetČelični radijatori (tzv. pločasti radijatori) su vrlo popularni. Sastoje se od glatkih ploča postavljenih u nekoliko redova. Pločasti radijatori, atraktivnog su dizajna, dolaze u različitim veličinama i voltažama i jednostavno se čiste. Budući da imaju nižu cijenu od aluminijskih radijatora, najviše se i kupuju. Bez obzira na uređenje interijera, pločasti radijatori savršeno se uklapaju u svaki dom. Jedan od nedostataka pločastih radijatora, za razliku od aluminijskih, je njihova tendencija da korodiraju i što im treba vremena da se zagriju.

Aluminijski radijatori

cijena plicastog radijatora - troskovniknetAluminijski radijatori sastoje se od međusobno povezanih članaka čineći jedinstvenu cjelinu. Aluminijski radijatori dobro provode toplinu, lagani su i lako se sklapaju i nadograđuju. Odmah se ugriju po uključivanju, a isto tako brzo se i hlade. Otporni su na koroziju i imaju odlična toplinska svojstva i dugo traju. Stoga možemo reći da je aluminij tehnički odličan materijal. Međutim, aluminijski radijatori su manje otporni na oštećenja nego pločasti radijatori pa se mogu lako oštetiti. Ako uspoređujemo cijene sa pločastim radijatorima, cjenovno su skuplji.

… i radijatori od lijevanog željeza

Osim čeličnih i aluminijskih radijatora, u stanovima starih zgrada možemo susresti i radijatore do lijevanog željeza. Možemo odmah zaključiti da su to radijatori koji su iznimno izdržljivi i dugovječni. Oni mogu podnijeti visoki tlak i visoke temperature. Sporije se zagrijavaju, ali dugo zadržavaju toplinu. Estetski nisu najprivlačniji i potrebno ih je s vremena na vrijeme ofarbati što nije mali trošak. Prilično su teški, a oni najveći prelaze i preko 100 kg. Iskustvo je pokazalo da se prilikom adaptacije stana većina odlučuje za zamjenu ovih radijatora bilo čeličnim ili aluminijskim radijatorima.

Cijena radijatora u trgovinama

U nastavku su prikazane cijene radijatora za određene modele.
Cijene pločastih (čeličnih) radijatora:
Pločasti radijator 600 x 400 mm 22 K – THERMOQUEEN (896 W) – 250,00 kn/kom
Pločasti radijator 600 x 800 mm 22 K – VAILLANT VaiRAD (1840 W) – 507,00 kn/kom
Pločasti radijator 600 x 1200 mm 22 K – THERMOQUEEN (2687 W) – 610,00 kn/kom

Cijene aluminijskih radijatora:
Aluminijski radijator, članak 350 mm – LIPOVICA Orion 350 (113 W) – 69,00 kn/članak
Aluminijski radijator, članak 600 mm – LIPOVICA Orion 600 (185 W) – 77,00 kn/članak
Aluminijski radijator, članak 800 mm – GLOBAL Vip 800 (229 W) – 110,00 kn/članak

Cijene kuponskih radijatora – ljestve:
Kupaonski radijator ljestve 800 x 400 mm – AKSAN (300 W) – 231,00 kn/kom
Kupaonski radijator ljestve 818 x 600 mm – IRSAP Ares (511 W) – 375,00 kn/kom
Kupaonski radijator ljestve 1200 x 600 mm – PE LINE Basic (737 W) – 407,00 kn/kom

Koje radijatore izabrati za centralno grijanje?

Prilikom izbora radijatora za centralno grijanje treba se voditi tehničkim parametrima. Ipak, osnovna funkcija radijatora je zagrijavanje prostora. Izbor određenog modela i vrste radijatora uvelike ovisi o njegovom mjestu ugradnje. Snaga radijatora bi trebala biti usklađena s površinom prostorije koja se zagrijava, a estetika sa stilom uređenja interijera.

Jedna od bitnih faktora izbora radijatora je način povezanosti radijatora. Pločasti radijatori po načinu spajanja mogu: kompaktni (priključak na postojeće cijevi razvedene po zidu) ili ventilski (priključak na nove cijevi razvedene u podu ili zidu). Kod adaptacije stana, postoji mogućnost da se neki radijatori možda neće moći priključiti na postojeći cijevi za grijanje. Ovaj problem može nastati prilikom zamjene radijatora od lijevanog željeza s novim tipovima radijatora.

U pogledu materijala od kojih je radijator izrađen, možemo reći i da čelik i aluminij imaju svoje prednosti i mane i da će u konačnici presuditi cijena radijatora i estetski izgled. Unatoč tome, ne zaboravite izabrati odgovarajuću snagu radijatora. Pogrešan izbor će dovesti do lošeg zagrijavanja što će odraziti na veće troškove grijanja, stvaranja kondenzacije i na kraju vlage. Cijenu montaže i demontaže radijatora možete izračunati pomoću kalkulatora gradnje i adaptacije stana.

Preporučeno za Vas

Nije pronađen nijedan rezultat.

Možda će Vas zanimati