5 razloga za gradnju kuće

1.846
gradnja kuće

Vlastiti dom često je najveće ulaganje u životu. Kada biramo vlastiti dom imamo određenu viziju. Vizija doma ne predstavlja samo četiri zida u kojem želimo prespavati, već je to mjesto druženja, opuštanja i provođenja zajedničkih trenutaka te stvaranja životnih uspomena. Put do doma iz snova može biti kupnja stana ili kuće odnosno gradnja kuće iz temelja. U svakom slučaju, želimo biti sigurni da smo donijeli najbolju odluku.

1. Gradnja kuće – dom po mjeri

Ideja oko vlastitog doma vezana je uz kreiranje prostora za potrebe svakog člana obitelji. Stanovi često imaju ograničavajući faktor, a to je stambena površina. Drugim riječima, površinu stana ne možete povećati, ali možete raditi preinake u interijeru tako što ćete jednu prostoriju povećati, a drugu smanjiti. U tom slučaju, budite spremni na kompromis.

Gradnja kuće nudi brojne mogućnosti. Prije nego počnete graditi vašu kuću iz snova potrebno je provjeriti uvjete građenja. Nakon što dobijete sve potrebe informacije, možete birati između gotovog projekta gradnje kuće ili naručiti izradu projekta u arhitektonskom uredu koji će ispuniti vaša očekivanja i potrebe vaše obitelji. Dizajn kuće i raspored prostorija je stvar osobnog ukusa. Jedni se odlučuju na gradnju prizemnice s jednostavnim krovom, drugi se pak odlučuju na gradnju kata ili potkrovlja te grade terase, balkone i krovne kućice. U pogledu rasporeda prostorija, u prizemlju je najčešće smješten dnevni boravak, kuhinja, blagavoanica, mala kupaonica te soba za goste. Na katu su uglavnom smješte spavaće sobe i velika kupaonica. Zapravo, svaki detalj kuće možete učiniti po svom, kako interijer tako i eksterijer.

2. Manje susjeda, manje problema

O temi međususjedskih odnosa mogli bi pisati knjige. No, usredotočimo se na činjenicu da su susjedi različiti, neki su topli i srdačni, a ovi drugi totalna suprotnost. U zgradi imate puno susjeda, a to znači da morate dijeliti sudbinu sa svima njima. Naime, kao vlasnik kuće možete imati najviše četiri susjedne kuće odnosno četiri susjeda s kojim možete biti u ne tako dobrim odnosima, ali to je stvarno mala vjerojatnost.

3. Plaćate ono što potrošite

Život u zgradi na prvu ima određenu prednost. Zajednički sudjelujete u financiranju održavanja zajednički dijelova zgrade kroz plaćanje pričuve. No, isto tako, plaćate naknade i druge pretplate koje nisu obračunate po potrošnji nego po članu, primjerice vodu. Kod kuće je situacija ipak drugačija. Znate koliko trošite i znate što plaćate. Ako zagrijavate kuću plinom, platit ćete ono što ste potrošili. U slučaju da vam je plin preskup, možete promijeniti sustav grijanja i preći primjerice na grijanje na pelete, dizalicu topline, solarno grijanje itd. Dodatno, troškove grijanja u vašoj kući možete smanjiti izradom kvalitetne fasade.

4. Vlastiti vrt

Sastavni dio vaše kuće je i vlastiti vrt. Pitate se što možete učiniti u vrtu? Pa, zamislite primjerice igranje s djecom, večernje druženje s prijateljima, proslave rođendana, roštiljanje, opuštanje u jaccuzziju itd. Na tržištu možete kupiti i stanove s vrtom, što je velika rijetkost, ali površina, privatnost i komfor su neusporedivi s vrtom vaše kuće.

5. Garaža za automobil

Čak i ako vaša kuća nema najveću okućnicu, pronaći će se mjesto za vaš automobil. Gradnja garaže može biti izvedena u sklopu kuće ili kao samostojeći objekt. Umjesto garaže možete se odlučiti za izgradnju nadstrešnice za auto, bilo metalne ili drvene. Ujutro nema neugodnih iznenađenja jer vaš automobil je zaštićen od padalina, a nema niti struganja mraza niti čišćenja snijega zimi. Zimi jednostavno možete upaliti automobil i pričekati u toplini vlastite kuće da se ugrije prije nego krenete na posao. Nikako ne zaboravite da ćete u garaži imati i mjesta za skladištenje alata i guma vašeg automobila.

Ako tražite mir, privatnost i uživanje u ljepoti prirode vrijedi razmisliti o gradnji kuće. Put do vlastite kuće pun je izazova i očekivanja. No, ako krenete sada, možete već iduće godine uživati u dnevnom boravku ispred kamina u komforu vlastite kuće. Procjenu troškova gradnje kuće možete izračunati pomoću kalkulatora gradnje kuće.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati