7 stvari koje trebate uzeti u obzir prije kupnje kosilice za travu

1.687
kosilice za travu

Nova kosilica za travu velika je investicija i alat kojeg ćete često koristiti. Pogotovo u toplim mjesecima. Zato je važno odabrati kosilicu koja će vam pomoći skratiti vrijeme košnje i uložiti manje truda u održavanje travnjaka. Nastavite čitati i saznajte kako veličina i vrsta terena utječu na izbor kosilice za travu te o kojim značajkama kosilice obavezno morate razmisliti prije kupovine. Ako planirate uređenje vrta, troškove možete jednostavno izračunati putem ovog kalkulatora cijena uređenja okućnice.

1. Koliko je velik vaš travnjak

Prije kupovine kosilice za travu prvo uzmite u obzir veličinu travnjaka kojeg ćete kositi. Ne trebate znati njegove dimenzije točno u centimetar, ali okvirni izračun veličine travnjaka pomoći će vam odlučiti koja je kosilica najbolja za njegovu košnju.

Manjim travnjakom smatraju se površine veličine do polovice teniskog igrališta. Travnjak srednje veličine prostire se po površini do dva teniska terena, dok se sve iznad toga smatra velikim travnjakom.

2. Kakav teren ćete kositi

Osim veličine travnjaka, u obzir uzmite i njegovu topografiju, odnosno je li travnjak na kosini te nalaze li se na njemu prepreke u obliku cvjetnjaka, stabala, popločanih staza, grmlja i sl. Travnjaku s puno prepreka više će odgovarati manja i lakša kosilica kojom ćete jednostavnije manevrirati. Što je više otvorenog prostora na kojemu trava slobodno raste, veća i snažnija kosilica bit će bolji izbor.

3. Je li bolji izbor motorna ili električna kosilica

košenje trave
Izvor: Pexels

Veličina i vrsta terena reći će vam koja vrsta kosilice je najbolja za vaše potrebe, a odluka će se svesti na motornu ili električnu kosilicu. Motorne kosilice dolaze na ručni ili samohodni pogon, a zbog jačeg motora pogodnije su za košnju velikih travnjaka te guste trave i korova. Električne kosilice ograničene su dužinom kabela za struju, odnosno kapacitetom baterije kada je riječ o akumulatorskoj kosilici, stoga su bolji izbor za manje travnjake do 500 m2. Veličina i vrsta travnjaka najviše utječu na to koju kosilicu odabrati – motornu ili električnu. No, veliku ulogu igra i cijena.

Za električnu kosilicu u pravilu ćete izdvojiti između 1000 i 1500 kuna. Osnovni modeli od oko 500 kuna pogodni su za samo jako male travnjake, dok napredni modeli električnih kosilica čija vrijednost prelazi 3000 kn većini vlasnika okućnica nisu potrebni, osim kada vam cijena ne predstavlja problem i kada želite izbjeći kupovinu motorne kosilice.

Motorne kosilice traže malo veće ulaganje. Najjeftinije motorne kosilice koštaju oko tisuću kuna, no za ovaj model kosilice u pravilu ćete izdvojiti između 2500 i 3500 kn. U cjenovnom rangu iznad 15 tisuća kuna nalaze se traktorske motorne kosilice koje prosječnom vlasniku kuće s okućnicom nikada neće zatrebati.

4. Kolika širina reza je optimalna za vaš travnjak

Širina reza još je jedna od značajki kosilice za travu koja bitno utječe na to koliko brzo ćete pokositi travnjak. Što je širina reza veća, to je veći prostor koji kosilica u jednom potezu pokosi pa ćete uštedjeti vrijeme koje provodite u košnji travnjaka. Ipak, veće nije nužno bolje. S prevelikom kosilicom teže ćete manevrirati oko cvjetnjaka, voćki i drugih prepreka na travnjaku.

Za manje travnjake opredijelite se za kosilicu za travu sa širinom reza do 35 cm. Na travnjacima srednje veličine najviše će vam odgovarati kosilica reza do 40 cm, odnosno iznad 40 cm na velikim travnjacima.

5. Može li se na kosilici podesiti visina reza

Visina reza utječe na zdravlje i lijep izgled travnjaka.

Naime, košnjom travi režete listove koji fotosintezom biljci stvaraju energiju. Što veću dužinu lista trave uklonite, to ostatak biljke dobiva manje količine energije, a time povećavate osjetljivost trave na nametnike i bolesti te riskirate da se trava osuši, posebice u vrućim ljetnim danima. Savjeti za košnju trave ljeti uglavnom se svode na pravilo trećine koji kaže kako travu nikada ne kosimo više od trećine njezine ukupne dužine. Kupite kosilicu na kojoj možete podesiti visinu reza i osigurajte da trava na vašem travnjaku nikada ne ostane bez energije te zadrži bujan i zdrav izgled.

6. Kakav je mehanizam paljenja na kosilici

Motorne kosilice najpopularniji su izbor pogotovo među vlasnicima velikih travnjaka. No, takvu kosilicu morate pokrenuti naglim povlačenjem užeta za paljenje, a neki korisnici s time imaju problema. Nalazite li se i vi u toj skupini, opredijelite se za kosilicu s elektrostartom pomoću kojeg motornu kosilicu pokrećete pritiskom na prekidač.

Motorne kosilice s elektrostartom obično se nalaze u cjenovnom rangu između 3500 i 4500 kn, no ponekad je elektrostart moguće pronaći i na povoljnijim modelima.

7. Što ćete napraviti s otkosom

kosilice-sa-spremnikom
Izvor: Pexels

Posljednja odluka koju morate donijeti jest što želite napraviti s pokošenom travom. Kosilice sa spremnikom u kojeg kosilica ubacuje travu tijekom košnje odličan su izbor za travnjake manje i srednje površine. Imate li velik travnjak, tada izaberite kosilicu koja malčira travu, odnosno sjecka je u komadiće prije nego je izbaci na travnjak.

Postoji i treća opcija, a to je kosilica koja jednostavno izbacuje pokošenu travu. Ako je poslije košnje ne pograbljate, suhi ostaci pokošene trave ostat će na vašem travnjaku.

Za kraj

Kosilicu za travu koristit ćete godinama, stoga za njezinu kupovinu odvojite dovoljno vremena i dobro promislite koje značajke mora imati. Prava kosilica pomoći će da travu pokosite brže i učinkovitije, a travnjak održavate zdravim i bujnim.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati