Bojanje zidova: utjecaj boje na dojam prostora

1.604
bojanja zidova

Bojanje zidova je najlakši način za uvođenje promjena u interijeru. Sve više se koriste kreativne tehnike koje ponajviše izražavaju individualnost prostora. Planiranom upotrebom boja možete utjecati na dojam prostora i tako postići da vam se cjelokupan prostor čine drugačiji. Drugim riječima, pravilnom upotrebom kombinacija boja ili uvođenjem uzoraka, lako možete učiniti da interijer izgleda šire, veće ili niže ovisno o potrebama.

Što možete učiniti s bojom?

Nije nikakva tajna da određene boje posve promijene dojam prostora. Zato je osim unutrašnjeg uređenja i odabranih ukrasnih predmeta, vrlo važan izbor odgovarajuće boje. Na veličinu prostora možete optički utjecati upotrebljavajući kontraste te igru svjetla i sjene. Isto tako, sa zidnom bojom možete poboljšati loše proporcije, niske stropove te subjektivno čak i svjetlosne odnose. Tamne kutove kuće možete oživjeti toplim, svijetlim tonovima, a osunčane i prozračne prostore na neki način umiriti nešto hladnijim bojama. Svijetle, hladne boje osobito su primjerene za manje prostore, dok se veliki prostori strukturiraju intenzivnim toplim tonovima i snažnim kontrastima.

Zahvaljujući slikarskim trikovima možete promijeniti izgled prostorije dodavanjem ili oduzimanjem vizualno nekoliko centimetara.

Prenisko

Ako želite optički povisiti prostoriju, najjednostavnije rješenje je bojati strop svijetlom bojom kao što je bijela ili hladno plava kako bi se stvorila iluzija udaljenosti. Zahvaljujući tome, soba će biti mnogo viša. Sličan učinak možete stvoriti nanošenjem vertikalnih pruga na zidu koje sežu do stropa, a koje vizualno povećavaju prostor.

Previsoko

Za razliku od prostorije s niskim stropom, visoki i uski prostori optički će se sniziti ako obojite strop tamnijom bojom od zidova. Tako će strop izgledati bliže podu.

Preusko

Možda se čini nemogućim, ali mnogi ljudi bojom ispravljaju duge i uske prostorije. Bojanjem kraćih zidova s tamnijom bojom učinit će ih bližim, što će zauzvrat skratiti prostoriju. Osim toga, da bi proširili unutrašnjost, možete upotrijebiti jedno od dva rješenja: ukrasite zid širokim, horizontalnim prugama ili prekrijte strop tamnijom bojom od onog koji se koristi na površini zidova. Zahvaljujući tome, soba će izgledati šire nego što je stvarno jest.

Premala površina

Općenito možemo reći da prostori djeluju veće ako upotrijebimo svjetlije, jednobojne premaze ili manje uzorke. Pastelno žuta, bež i bijela savršeno odražavaju svjetlost i uljepšavaju sobu. Kao rezultat toga, prostorija izgleda veće nego što to zapravo jest. Iz istog razloga, izbjegavajte intenzivne boje u malom interijeru jer ćete postići suprotan učinak. Na primjer, mala soba pobojana tamnosmeđom izgledat će još manja.

Stvorite udoban kutak

Ako želite brzo promijeniti dekoraciju interijera, najlakši način da to napravite je bojanje stana. Naime, za izvedbu soboslikarskih radova ne morate raditi potpunu adaptaciju stana da bi ga osvježili. Možete bojati samo neke dijelove zida ili stropa kako biste vašem prostoru dali potpuno novi, svjež izgled. Osim odabira odgovarajuće boje, dodavanjem strukturnih elemenata, uzoraka i ukrasa na zidove možete stvoriti vlastitu viziju dizajna interijera i željenu atmosferu. Ako želite provjeriti koliko će koštati cijena bojanja zidova, ovdje ćete naći kalkulator adaptacije stana, putem kojeg možete lako procijeniti trošak takvog zahvata. U konačnici sami možete okrečiti stan, ali ako niste sigurni u “sam svoj majstor” vještine, preporuka je angažirati majstora soboslikara.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati