Otvorena ili zatvorena kuhinja? Provjerite!

4.560
otvorena ili zatvorena kuhinja

Bilo otvorena ili zatvorena kuhinja, to je jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu. U kuhinji pripremate hranu i družite se u krugu obitelji i prijatelja. Prilikom gradnje kuće ili adaptacije stana jedno od prvih pitanja koje se nameće je upravo uređenje kuhinje odnosno želite li da kuhinja bude odvojena od ostalih prostorija ili želite da bude spojena s dnevnim boravkom i blagovaonicom?

Da bi donijeli pravu odluku, potrebno je utvrditi hoćete li koristiti kuhinju samo za pripremanje hrane ili želite da kuhinja bude ujedno i centralno mjesto druženja? Kod izrade projekta gradnje kuće, obično u fazi prilagodbe projekta, jednostavno možete odabrati tip i oblik kuhinje, no kod adaptacije stana navedeno ovisi o površini stana i rasporedu ostalih prostorija.

Zatvorena kuhinja

Pod zatvorenom kuhinjom mislimo na onaj tip kuhinje koja je zidom odvojena od ostalih prostorija tj. od dnevnog boravka i blagovaonice. Izbor zatvorene kuhinje ima smisla pogotovo kada je njezina površina dovoljna za smještaj potrebne opreme, aparata te stola i stolica. Jedna od glavnih prednosti zatvorene kuhinje je odvojeni prostor za pripremanje hrane. Nakon što je hrana pripremljena, zaprljano posuđe ne morate odmah oprati jer ga gosti neće vidjeti. Možete se u potpunosti posvetiti gostima, a pranje posuđa odgoditi za kasnije. Kuhinja tako ostaje radna zona, a dnevni boravak postaje reprezentativni prostor za druženje.

Zatvorena kuhinje - troskovniknet
Drugo, prednost zatvorene kuhinje je sprječavanje širenja neugodnih mirisa iz kuhinje po ostalim prostorijama. Osim učinkovite nape koja će usisati miris kuhanja, širenje mirisa dodatno možete spriječiti zatvaranjem kuhinjskih vrata.

Ako je kuhinja planirana u zasebnoj prostoriji, imat ćete također više slobode prilikom njezinog uređenja jer dizajn ne mora biti nužno prilagođen ostatku interijera vašeg doma. Prilikom renoviranja zatvorene kuhinje i troškovi ce biti manji obzirom da nećete morati istovremeno renovirati i dnevnu sobu. Izrada drvenog dijela zatvorene kuhinje često podrazmijeva mogućnot kupnje gotove blok kuhinje čiji su troškovi niži od cijene izrade kuhinje po mjeri.

Osnovni nedostatak zatvorenih kuhinja je nemogućnost komunikacije s gostima dok se hrana priprema. Nadvikivanje s gostima svakako nije opcija. Nadalje, ako je kuhinja mala i njezina površina vam ne dopušta da postavite stol i stolice, potrebno je svaki slijed hrane iznijeti u blagovaonicu. U situaciji kada je površina kuhinje mala, teže ćete pronaći dodatni prostor za pohranu nego kod otvorene kuhinje.

Otvorena kuhinja

Otvorena kuhinja je moderno i funkcionalno rješenje koje se sve češće koristi ne samo u kućama, već i u stanovima. Otvorena kuhinja podrazumijeva spajanje kuhinjskog prostora s dnevnom sobom i blagovaonicom u jedinstvenu cjelinu. U takvim prostorima, pojedinačne zone se najčešće odvajaju na vrlo suptilan način, pomoću male pregrade – šanka, boje zidova ili kuhinjskog otoka. Povezanost s dnevnim boravkom i blagovaonicom daje dojam više prostora. U manjim stanovima, ako bi se navedene sobe razdvojile pregradnim zidom, stvorile bi se dvije vrlo male, često klaustrofobične prostorije.

Jedna od očitih prednosti ovog tipa uređaja kuhinje je mogućnost bliske komunikacije s članovima obitelji i gostima. Ovaj stil uređenja kuhinje preporučuje se obiteljima s djecom jer roditelji mogu pratiti igranje djece u dnevnoj sobi tijekom kuhanja. Spajanje kuhinje i dnevnog boravka obično podrazumijeva postavljanje jednog blagavonskog stola, koji osim za jelo, druženje može polužiti i kao mjesto rada ako je potrebno.

Uredenje kuhinje - troskovniknet
Još jedna prednost ovog tipa kuhinje je pristup prirodnom svjetlu. Kuhinja otvorena u dnevni boravak stvara gotovo neograničene mogućnosti uređenja. Otvorene kuhinje su mnogo svjetlije od malih, zatvorenih kuhinja i time postaju sve jednostavnije za uređenje.

Spajanje kuhinje i dnevnog boravka ima i svoje nedostatke. Prije svega, s ovim rješenjem teško je izbjeći širenje mirisa koji se oslobađaju prilikom kuhanja, prženja i pečenje u cijelom stanu, a posebno u dnevnom boravku. Primjerice, miris jutarnje kave može se smatrati ugodnim dok miris prženog šarana nije nimalo ugodan. Stoga, potrebno je ugraditi učinkovitu napu, koja će minimizirati takve situacije. Još jedan nedostatak povezan je s potrebom održavanja reda u kuhinji koja je u ovoj kombinaciji reprezentativni dio doma. Za osobe koje se odmaraju u dnevnom boravku, ugodnu atmosferu može pokvariti buka koju uzrokuju kuhinjski aparati koji rade u kuhinji, primjerice perilica posuđa, aparat za kavu, mikser ili blender. Kod zatvorene kuhinje, glasnoća aparata ne dolazi do izražaja.

Otvorena ili zatvorena kuhinja?

Otvorena ili polu otvorena kuhinja je najprikladnija za domove koji imaju manju površinu. Kombiniranjem kuhinje s dnevnim boravkom bolje ćete iskoristiti prostor obje prostorije i tako povećati vizualnu vrijednost cijelog stana. Zauzvrat, zatvorena kuhinja će biti dobro rješenje u domovima s većom površinom.

Naposljetku, odluka o zatvorenoj ili otvorenoj kuhinji mora biti vrlo dobro osmišljena. Obje opcije imaju brojne prednosti i svaka od njih mora biti prilagođena veličini prostora i vašim potrebama. Cijenu adaptacije i opremanja kuhinje možete izračunati putem kalkulatora adaptacije kuhinje.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati