Garažna vrata – vrste, cijene, dimenzije

8.200
garažna vrata - vrste, cijene, dimenzije

Garažna vrata su neodvojivi element svake garaže. Štite od provale, sprečavaju nakupljanje prašine, ali također pomažu u održavanju topline u prostoru. Razlikuju se uglavnom po načinu otvaranja, dizajnu, vrsti protuprovalne zaštite, kao i toplinskoj izolaciji. Pravilno odabrana garažna vrata trebaju odgovarati stilu kuće te biti izdržljiva i jednostavna za korištenje. Koje su karakteristike popularnih garažnih vrata, saznajte u nastavku.

Krilno podizna vrata – klasična garažna vrata

Krilno podizna vrata ili kip garažna vrata sastoje se od jednog krila koje se podiže prema gore i ulazi ispod stropa. Najčešće su širine do 3 m i visine 2,3 m. Njihova težina je uravnotežena oprugama, tako da za otvaranje ne trebaju veliku snagu. Ipak, za otvaranja zahtijevaju prostor ispred garaže (oko 1 – 1,5 m) jer se krilo najprije izvlači prema van te podiže u vodoravni položaj. Ova vrata se ne preporučuju za korištenje u garažama koja imaju malu površinu prilaza. Preporučuju se za radionice i podzemne garaže.

Obično se izrađuju od pocinčanog čeličnog lima ojačanog čeličnim šipkama što povećava stabilnost cijele konstrukcije te štiti od stvaranja korozije. Širok raspon mogućnosti dizajna omogućuje vam da njihov izgled prilagodite cjelokupnom stilu kuće. Vrata su opremljena bravom za zaključavanje, ali moguća je i ugradnja motora s daljinskim upravljanjem. Nažalost, za razliku od sekcijskih vrata, ova vrata ne jamče dobru toplinsku izolaciju.

Krilno podizna vrata imaju konkurentnu cijenu i vrlo su pristupačna u odnosu na druge vrste garažnih vrata. Mogu se nabaviti po cijeni od 2.500 kn.

Sekcijska garažna vrata – brza, tiha i izolirana

Sekcijska vrata su najpopularnija vrsta garažnih vrata. Sastoje se od nekoliko horizontalnih panela međusobno spojenih pantima u cjelinu. Paneli su izrađeni od dvostrukog pocinčanog lima sa zaštitnim vanjskim premazom i imaju punjenje od poliuretanske pjene. Tijekom otvaranja, paneli postupno klize prema gore po stropnim profilima i čeličnim vodilicama i savijaju se pod strop. Zahvaljujući otpornim valjcima od plastike, vrata su iznimno tiha. Otvaraju se ručno, motorno na daljinski ili putem tipkala. Obično su široka 2 – 5 m i visoke 1,9 – 3 m dok su bočna sekcijska vrata obično manja, do 3 m širine i 2,3 m visine.

Poseban oblik sekcijskih vrata su bočna sekcijska vrata, čiji su paneli okomiti i prilikom otvaranja klize u stranu. Ova vrata su vrlo rijetka jer im je cijena visoka. Sekcijska vrata odlikuje nepropusnost i toplinska izoliranost te su stoga idealna za grijane garažne prostore i pasivne kuće. Ostale prednosti uključuju mogućnost ugradnje prozora, pješačkih vrata, odzračnika, tihi rad, vrlo dobra protuprovalna zaštita.

Sekcijska garažna vrata izrađena su od čvrstih, izdržljivih materijala, što im omogućuje zaštitu od vanjskih čimbenika, mehaničkih oštećenja ili nepovoljnih vremenskih uvjeta. Cjenovno su skuplja od krilno podiznih i mogu se nabaviti po cijeni od 5.000 kn.

Rolo garažna vrata – tiha i ekonomična

Izrađuju se od aluminijskih lamela s termo ispunom od poliuretanske pjene. Prilikom otvaranja takvih vrata, uske horizontalne lamele podižu se okomito i savijaju oko osovine postavljenu u kasetu ispod stropa garaže. Rolo garažna vrata mogu biti široka do 5 m i visoka 3 m. Osim jednostavne ugradnje, moguća je ugradnja odzračnika i prozora za više svjetlosti u garaži. Otvaranje i zatvaranje možete biti ručno ili motorno na električno i daljinsko upravljanje. U slučaju nestanka struje, vrata se podižu pomoću ručice.

Prednost ovih vrata je mogućnost ugradnje na više načina, iza otvora i u otvor, bez nadvoja jer je konstrukcija samonosiva. Ne zauzimaju prostor ispred garaže i na stropu garaže tako da nema bojazni da će se prilikom otvaranja garažnih vrata blokirati stropno svjetlo. Održavanje je jednostavno i nije ih potrebno farbati. Nedostatak ove vrste vrata je njihova relativno loša toplinska izolacija. Cijena rolo garažnih vrata je viša od cijene sekcijskih vrata i mogu se nabaviti po cijeni od 6.500 kn.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati