Kako smanjiti troškove grijanja?

Savjeti za ustedu na grijanju

Poboljšanje energetske učinkovitosti vašeg doma je lakše nego što možda mislite. Najbolje od svega je da se ne morate odreći udobnosti u vašem domu da bi započeli s uštedom na troškovima grijanja.

Oko 30% ukupne potrošnje energije koja se koristi odvija se u kućanstvu. Grijanje koristi najviše, a nakon toga upotreba tople vode i električni uređaji. Provjerite kako možete uštedjeti novac i pritom pomoći u očuvanju planeta.

Podesite termostat

Prilagodite sobnu temperaturu korištenju. Smanjenje temperature prostorije za samo 1 °C može se uštedjeti do 6% godišnje. Smanjite grijanje noću i kada ste dugotrajno odsutni.

Spustite rolete

Zatvorite prozore i spustite rolete u večernjim satima jer tako ćete zaustaviti toplinu da ne pobjegne kroz prozore. To će vas utopliti dok se spušta mračna noć.

Odzračite radijatore

Redovito provjerite griju li vaši radijatori ravnomjerno. Ako su neki dijelovi radijatora hladni, potrebno je ispustiti zrak iz radijatora jer zrak u krugu grijanja može povećati troškove grijanja i do 15% godišnje.

Folija za radijatore

Dodatno smanjite gubitak energije postavljanjem izolacije (folije) za radijatore. Folija je učinkovita za održavanje i vraćanje topline u prostoriju. Također, nemojte blokirati radijatore predugačkim zavjesama.

Brtvljenje (dihtanje) stolarije

Postavljanje brtvi na prozore i vrata je još jedan način kako da zadržite toplinu u vašem domu. Postavite ih tamo gdje se najviše osjeti propuh. Ako uočite neku pukotinu, zatvorite ju i spriječite strujanje zraka.

Dugoročne investicije…

Solarni paneli

Počnite stvarati vlastitu energiju koristeći solarne panele, prirodne izvore topline, biomase. Alternativni izvori energije su sve popularniji s obzirom na to da su bez konkurencije – najjeftiniji, ali imajte na umu da su to dugoročne investicije.

Izolacija krovišta

Najveći gubitak topline odlazi upravo kroz krovište. Ako planirate adaptaciju potkrovlja ili preuređenje tavana u stambeni prostor onda se izolacija krovišta nameće kao logičan korak.

Izrada fasade

Ako želite povećati toplinsku učinkovitost cijelog objekta, potrebno je dobro izolirati zidove. Izrada fasade, osim uštede na grijanju, estetski će uljepšati vaš dom, povećati tržišnu vrijednost i dr.

Bilo da se odlučite slijediti jedan ili više od ovih koraka, sigurno ćete uskoro početi primjećivati veliku razliku kako u svom domu, tako i u svom novčaniku.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati