Odzračivanje radijatora – korak po korak

Odzračivanje radijatora

Ako ste primijetili nepravilnosti u radu radijatora, kao što su: bučan rad, zviždanje, zvuk curenja vode ili su neravnomjerno zagrijani (hladni pri vrhu i topli pri dnu), taj problem je najvjerojatnije uzrokovao zrak koji je zarobljen u njima. Zarobljeni zrak u radijatoru smanjuje njegovu učinkovitost i onemogućuje postizanje željene temperature u vašem domu. Rješenje je odzračivanje radijatora.

Ispuštanje zraka iz radijatora je prilično jednostavan i brz proces. Uglavnom to samo znači otvaranje malog ventila da bi zrak mogao izaći. Kako odzračiti radijator?

Pročitajte više: Kako smanjiti troškove grijanja?

Isključite centralno grijanje

Prije odzračivanja radijatora, vrlo je važno da isključite centralno grijanje. To će osigurati da ne uđe još zraka u sustav.

Zaštite područje i odzračite radijator

Postavite krpu ili malu zjedlu ispod ispušnog ventila da pokupi vodu koja će curiti tijekom odzračivanja. Imajte na umu da voda koja iscuri iz radijatora može biti vrlo vruća, stoga zamotajte ruku u krpu zbog mogućih neželjenih posljedica.

Pripremite ključ za odzračivanje radijatora i pronađite ispušni ventil. To je izbočenje na vrhu jedne strane vašeg radijatora, obično na suprotnoj strani od termostatske glave. Umetnite ključ za odzračivanje u ovaj ventil i pažljivo ga okrenite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu (obično je dovoljno jako malo otvoriti ventil). Zrak iz radijatora će početi izlaziti pritom puštajući siktajući zvuk. Kada voda počne izlaziti iz ventila to je znak da je zrak izašao.

Ponovno pričvrstite ventil i upalite grijanje

Kad voda počne izlaziti iz ventila trebate zategnuti ventil natrag u početnu poziciju. Nemojte zaboraviti upaliti grijanje kad ste završili s odzračivanjem radijatora. Provjerite ga nakon nekoliko sati da bi se uvjerili da po cijeloj površini ima ravnomjernu temperaturu i da voda ne curi iz ventila. Ako je potrebno, provjerite i tlak u bojleru.

Zapamtite, ako sumnjate u svoje „uradi sam“ sposobnosti, najbolje je pozvati majstora za centralno grijanje da riješi ovaj problem za vas.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati