Koji se materijali koriste za izgradnju vanjskih zidova?

13.562
gradnja kuće cigla - troskovnik.net

Vanjski zidovi su jedan od najvažnijih konstruktivnih elemenata svakog objekta. Zidovi obavljaju nekoliko funkcija: zatvaraju ili pregrađuju prostor – stoga moraju imati dobru toplinsku i zvučnu izolaciju; prenose opterećenje sa stropa i krova na temelje – zato moraju biti izdržljivi. Osim toga, moraju biti izrađeni od materijala koji su otporni na vatru i potres. Budući da vanjski zidovi utječu na energetsku učinkovitost objekta, materijal koji se koristi za njihovu izgradnju nije zanemariv. Pažljivo odabrani materijal utječe na kasnije troškove održavanja. Najpopularniji materijali za izgradnju vanjskih zidova su opeka (cigla) i porobeton čija svojstva opisujemo u nastavku.

Opeka (cigla)

Krenimo od tradicionalne opeke, popularno zvane cigla, koja ima najdugovječniju povijest. Koristiti za izgradnju obiteljskih kuća i višekatnih konstrukcija. Za proizvodnju se koriste samo prirodne sirovine: glina, voda i pijesak. Glina se miješa s pijeskom koji osigurava trajnost materijala nakon pečenja. Osim pijeska, glina se miješa i s piljevinom čijim sagorijevanjem u opeki nastaju sitne šupljine tj. pore koje opeki daju izuzetna termo-izolacijska svojstva. Glina je ekološki i zdrav materijal tako da ne postoji rizik da će se razviti plijesni i druge gljivice koje su štetne za ljudsko zdravlje.

Neki proizvođači opeke imaju u ponudi ciglu punjenu kamenom vunom. To je vrlo funkcionalno rješenje koje se koristi za gradnju energetski efikasnih objekata. Ova kombinacija jamči da vanjski zidovi neće biti samo topli, nego će također učinkovito štititi od buke. Nažalost, to sigurno neće biti najjeftiniji materijal za vanjske zidove.
Najvažnije značajke i svojstva opeke:

 • Zidanje unutarnjih i vanjskih zidova
 • Dobra toplinska provodljivost
 • Dobra zvučna svojstva
 • Visoka tlačna čvrstoća (N/mm2) – proizvodi se u klasama: 5,10,15,20
 • Nije zapaljiva
 • Sklona raspadanju – teško se reže pa tijekom gradnje nastaje mnogo otpada
 • Mala apsorpcija vode

Da bi se opeke u gradnji zida međusobno povezale potreban je mort. Šuplje blok opeke, čije su bočne strane glatke, potrebno je mortom povezati horizontalno i vertikalno. Ovisno o proizvođaču, većina šupljih opeka imaju bočne utore, pa je mort potreban za horizontalno povezivanje što ubrzava postupak gradnje. Osim morta, za zidanje vanjskih zidova koristi se poliuretanska pjena.

Porobeton

U zadnje vrijeme investitori sve više povjerenja daju jednom građevinskom materijalu koji je zbog svojih karakteristika čest izbor u izgradnji obiteljskih kuća. Radi se o porobetonu koji je izumljen prije otprilike jednog stoljeća. Njegova porozna struktura uzrokuje da je materijal lagan, a osim toga, zrak sadržan u milijunima pora vrlo je dobar toplinski izolator. Osim jednostavnosti obrade (može se rezati ručnom pilom, bušiti) i preciznosti izrade, vrlo je paropropustan što osigurava zdravu mikroklimu u unutrašnjosti prostora. Osnovne sirovine za proizvodnju porobetona su pijesak, vapno, gips, cement i voda.

Porobeton blokovi se proizvode u različitim gustoćama

Svojstava i značajke porobetona:

 • Zidanje vanjskih i unutarnjih zidova; ispuna vanjskih zidova; oblaganje unutarnjih zidova
 • Izvrsna toplinska izolacija
 • Riješena zvučna barijera
 • U usporedbi s opekom ima nižu tlačnu čvrstoću (2-6 N/mm²), ali je dovoljna za podizanje višekatnih konstrukcija
 • Vrhunska otpornost na požar i potres
 • Lagan je i mekan – lako ga je rezati
 • Apsorbira vodu, ali ne gubi svojstva

Iako su blokovi od porobetona velikih dimenzija, oni su lagani pa manje opterećuju konstrukciju objekta. Prosječna težina porobeton blokova je oko 500 kg/m3 dok je zida od opeke 1100-1300 kg/m3. Blokovi od porobetona se jednostavno spajaju pomoću tankoslojnog morta, debljine 1 do 3 mm koji daje iznimnu čvrstoću zidu. Osim za gradnju kuće, porobeton blok je idealan za adaptacije i nadogradnje objekata.

Cijena građevinskog materijala

Poznato je da je izgradnja kuće vrlo velika investicija, pa je za mnoge investitore cijena materijala važna. Međutim, kod gradnje kuće važno je usredotočiti se na učinke koje želite postići. U nastavku pogledajte primjere cijena blokova.

Blokovi od gline
Opeka – mega blok 50x19x19 cm – LEIERTHERM classic 19 U + Z – 9,03 kn/kom
Opeka – mega blok 50x25x19 cm – LEIERTHERM classic 25 U + Z – 10,96 kn/kom
Opeka – mega blok 50x29x19 cm – LEIERTHERM classic 29 U + Z – 12,96 kn/kom
Opeka – termo blok 30x25x23,8 cm – LEIERTHERM 30 U+Z – 9,10 kn/kom
Opeka (cigla) 25x19x19 cm – WIENERBERGER Poroblok – 3,86 kn/kom
Opeka 37,5x25x24,9 POROTHERM 25 PROFI – 15,64 kn/kom
Opeka 25×37,5×23,8 cm UNITHERM – 9,50 kn/kom

Blokovi od porobetona
POROBETON THERMOSTONE 24x60x20 cm – 31,98 kn/kom
POROBETON THERMOSTONE 30x60x20 cm – 39,70 kn/kom
POROBETON THERMOSTONE 40x60x20 cm – 52,01 kn/kom
YTONG BLOK 25 CM 62,5×20 cm – 33,89 kn/kom
YTONG BLOK 30 CM 62,5×30 cm – 39,88 kn/kom

S odabirom materijala za gradnju zidova suočava se svaki investitor koji gradi kuću. Taj materijal bi trebao biti izdržljiv, topao, nezapaljiv, otporan na vlagu i neutralan za zdravlje. Kada jednom odaberete materijal, imajte na umu da ga nakon ugradnje ne možete promijeniti. Stoga, već u fazi planiranja kuće razmislite o materijalu za gradnju vanjskih zidova. Troškove gradnje kuće možete procijeniti putem ovog kalkulatora gradnje kuće.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati