Kuće u nizu – što trebate znati o njima?

6.603
Kuće u nizu - što trebate znati o njima?

Razmišljate o kupnji novog doma, ali ne znate koji biste odabrali? Kada tražite kuće nadomak grada, kuće u nizu su popularno rješenje za ugodno stanovanje. Posebno su atraktivne za obitelji koji traže više mira i udobnosti, a da se pritom ne odreknu blagodati gradskog života. Koje su karakteristike kuća u nizu?

Kuće u nizu – kako izgledaju?

Kuće u nizu čini najmanje tri kuće spojene u jednu građevinu. Kuće su međusobno povezane s bočnim zidovima. Vanjski izgled odlikuje moderna arhitektura čiji su pojedini elementi jednaki, poput fasade, kvadrature ili unutarnjeg rasporeda prostorija. Svaka kuća pritom ima zaseban ulaz i parkirno mjesto. U stražnjem dijelu nalaze se privatni vrtovi za odmor i druženja. Zajednički dijelovi su pristupni put i neki elementi okoline.

Jesu li udobne za stanovanje?

Kuće u nizu pružaju veću razinu udobnosti od stana u stambenoj zgradi i to je njihova najveća prednost. Njihova kvadratura je preko 100 m2. Kuće zbog svoje višekatne konstrukcije omogućavaju podjelu na zone – dnevnu u prizemlju i privatnu na katu. U prizemlju je smješten dnevni boravak, kuhinja i WC dok su spavaće sobe na katu. Zahvaljujući tome, gosti se primaju u dnevnu zonu bez da ih se uvodi u privatne prostorije. Za to vrijeme ostali članovi obitelji mogu uživati na katu u miru i privatnosti.

Dodatnu razinu udobnosti pruža vrt. Vlastiti vrt daje osjećaj slobode, čak i najmanji vrt pruža neusporedive mogućnosti za opuštanje od bilo kojeg balkona u zgradi. Vrt je ograđen i obično odvojen zidom od susjednog vrta.

Kuće u nizu su najčešće smještene u urbanim gradskim naseljima s formiranim ulicama i izgrađenim kućama u okruženju. U blizini se nalazi pristup svim potrebnim sadržajima poput trgovina, škole, vrtića i sl.

Koliki su troškovi održavanja?

Još jedna od prednosti kuće su niski operativni troškovi. Kuće su međusobno povezane bočnim zidovima što značajno poboljšava toplinsku učinkovitost. Bolji toplinski parametri kuća znače niže račune za grijanje. Većina kuća je projektirana da zadovoljni energetski razred A, a to znači odličnu toplinsku izolaciju, višekomornu stolariju s IZO staklom te izolirani krov. Troškovi održavanja u pravilu su jednaki troškovima stana u zgradi.

Postoje li ipak neka ograničenja?

Niz je prednosti koje idu u prilog kućama u nizu, no postoje i ograničenja. Morate biti svjesni da je mala vjerojatnost da ćete uspjeti napraviti bilo kakvo proširenje kuće ili ćete mijenjati fasadu i živjeti u neskladu. Zauzvrat, mali broj susjeda pogoduje stvaranju društvenih veza i osjećaja sigurnosti. Kad ste na godišnjem odmoru, vaša kuća nije bez nadzora već pod budnim okom susjeda.

Kome su namijenjene kuće u nizu?

Odabir mjesta za život je u potpunosti individualna stvar. Neki žele živjeti u stambenim zgradama u blizini centra grada i ne bi se preselili u kuću u predgrađu. Drugi pak radije putuju na posao i odvode svoju djecu u školu i vrtić u zamjenu za komfor i privatnost koju im daje vlastiti vrt. Obitelji s djecom i parovi najviše cijene ovakvo stambeno rješenje. Njihove prioritete u mnogo čemu ispunjava upravo kuća u nizu.

Ako ste u potrazi za idelanom kućom za vašu obitelj nadomak Zagreba, provjerite ovaj projekt modernih kuća u nizu.

Foto: Teradom.hr

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati