Planiranje interijera kupaonice

2.825
uređenje kupaonice

Kupaonica je jedna od najbitnijih prostorija u svakom domu i pri njenom uređenju postoje elementi na koje treba obratiti pažnju. Kupaonica mora biti prije svega funkcionalna, tehnički ispravna i zadovoljiti estetske uvjete. Koji faktori utječu na uređenje kupaonice?

Instalacije

Prilikom planiranja samog interijera kupaonice, trebali bi se voditi prvenstveno prema postavljenim instalacijama. Po tome je samo uređenje kupaonice naspram ostalih prostorija nešto drukčije.

U slučaju da prvi put uređujete kupaonicu u stanu ili kući, kanalizacija je ključan element. Kod prvotne gradnje kuće, imate određenu slobodu kod vodovodnih rješenje i provođenja instalacije.

Kod adaptacije stana ili renoviranja kupaonice, instalacije su već postavljene te obično kupaonica ostaje u istom prostoru. Prilikom adaptacije kupaonice, izmjene rasporeda instalacija su moguće, ali ipak nešto limitirane.

Prostorno planiranje

Kupaonicu bi trebalo pametno smjestiti u vašem domu. To je prostorija koja bi trebala imati dotok svježeg zraka i ventilaciju. Praktično je postaviti je uz vanjski zid kuće kako biste omogućili, prirodno provjetravanje i spriječili širenje vlage.

Također, nastojte ne postaviti kupaonicu u središte stana. U nju bi se trebalo ulaziti iz hodnika i postaviti je u neometan dio kuće, kako biste spriječili vlažnost i osigurali privatnost. Ako namještate i adaptirate kupaonicu koja se nalazi u sklopu vaše spavaće ili dječje sobe, i ovdje savjetujemo funkcionalno odvajanje ili uređenje manjeg pretprostora.

Površina

Jedan od bitnih elemenata pri planiranju kupaonice je njena veličina. Dok je prvi put uređujete, mislite na to kolika vam je kupaonica potrebna s obzirom na broj ukućana i ukupnu površinu vašeg doma. Velike kupaonice daju prostora uređenju te si ovdje možete dopustiti postavljanje praktičnih ormara, dvostrukih umivaonika, te velike kade.

Kod malih kupaonica, mogućnosti uređenja nešto su sužene. Kod uređenja malih kupaonica budite praktični kako bi vaša mala kupaonica bila funkcionalna. Odaberite praktične i elegantne tuš kabine, te ugradbene police kako biste dobili na prostoru.

Materijali i cijene

Jedno od bitnih pitanja pri planiranju kupaonice su i materijali kojima ćete ju opremiti. Svakako najtraženiji materijal pri uređenju kupaonice je keramika, zbog svoje dugotrajnosti i lakoće održavanja. Kod odabira materijala, bitno je pravilno odabrati keramiku, kupaonsku opremu i sanitarije. Estetski, velike pločice lijepo izgledaju u kupaonicama svih dimenzija, iako ih je teže održavati nego male. Kod malih kupaonica savjetuje se postavljanje malih ili mozaik pločica. Vodite računa o tome jesu li pločice podne ili zidne. Podne pločice svakako ne smiju biti klizave.

Kupaonska oprema i sanitarije zauzimaju središnji dio svake kupaonice. Birajte kvalitetne materijale koji su otporni na habanje i svakako odaberite štedljive miješalice (slavine). Izaberite funkcionalan kupaonski namještaj i dodatno pojednostavite prostor kupaonice.

Cijena adaptacije kupaonice ovisi o brojnim faktorima. Ponude i cijene materijala za uređenja kupaonice su raznolike i svatko može pronaći svoj stil. Cijena renoviranja kupaonice ne bi trebala biti ograničavajući faktor za odabir provjerene kvalitete jer kad jednom renovirate kupaonicu želite biti sigurni da će dugo trajati. Ako želite procijeniti troškove adaptacije kupaonice, to možete učiniti pomoću ovog kalkulatora adaptacije kupaonice.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati