Uređenje male kuhinje

2.756
Uređenje male kuhinje

Po mnogima najvažnija prostorija u stanu, kuhinja je nerijetko male kvadrature i služi i kao blagovaonica, i dio dnevne sobe. S obzirom na element veličine, uređenje male kuhinje predstavlja poseban izazov jer želimo pametno iskoristiti svaki kvadrat. Najbitniji dio svake kuhinje je trokut – radni prostor koji povezuje štednjak, sudoper i hladnjak, a čiji raspored bi vam trebao omogućiti brzo snalaženje po kuhinji. Kako učiniti kuhinju potpuno funkcionalnom, iako raspolažete s malo prostora?

Rasvjeta

Rasvjeta i svjetlost je element koji može učiniti da vaš prostor izgleda veći. U uskim kuhinjama visokih zidova dobra je ideja postaviti viseću rasvjetu dok je postavljanje više malih stropnih lampica najbolja ideja za sve kuhinje male kvadrature. Također, kod adaptacije kuhinje, umjesto zidne podloge možete upotrijebiti i ogledalo ili staklo, te tako dobiti privid dubine i prostranosti.

Zidovi i boje

Svjetlije nijanse boja vizualno čine prostor većim. Klasična bijela ne mora biti jedini odabir prilikom bojanja zidova, naprotiv prljavo bijela, svijetle nijanse sive, može biti dobar odabir za uređenje kuhinje. Ako već adaptirate postojeću kuhinju i u nju želite unijeti nešto novo, promjena boje zidova je cjenovno najpristupačnija opcija. Kontrast bijelog stropa s tamnijom bojom zida, postiže se dojam dubine. Ako želite unijeti više osobnosti u izgled vašeg prostora razmislite umjesto bojanja zidova, oblaganje zidova u industrijsku crvenu ciglu.

Namještaj

Korištenje namještaja od punog drva nije preporučljivo za uređenje male kuhinje zbog svoje masivnosti. Stoga, bolji je odabir namještaj lakšeg materijala, jednostavnih linija i površine visokog sjaja, koji vizualno povećavaju prostor te su lakši za održavanje i čišćenje. Poseban izazov u maloj kuhinji predstavlja prostor za pohranu stvari. Osim ugradbenih ormara, otoka, razmislite o postavljanju ploče na zid na koju možete objesiti stvari koje će vam biti nadohvat ruke. U slučaju da vam kuhinja služi i kao blagovaonica, za malu kuhinju najbolja opcija su barski stolci. Visoki stolci daju sofisticiranost prostoru dok niske barske stolice bez naslona možete lagano i pospremiti ispod radne površine ili stola i dobiti više prostora.

Na tržištu možete kupiti gotove kuhinje, ali mala je vjerojatnost da će savršeno odgovarati vašem prostoru. Stoga se preporuča angažirati stolara koji će vam izraditi kuhinju po mjeri. Izvedbom samo manjih zahvata u prostoru, možete svoju kuhinju učiniti potpuno novom. Cijenu uređenja i adaptacije kuhinje možete izračunati korištenje kalkulatora za adaptaciju kuhinje.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati