Zid od dekorativne cigle

15.768
dekorativna cigla - troskovnik.net

U vrijeme individualnog pristupa uređenju interijera pomno biramo završne obloge i usklađujemo boje različitih materijala kako bi stvorili jedinstveni stil uređenja u kojem ćemo se osjećati ugodno. Oblaganje zida ciglom predstavlja idealan izbor za sve koji žele bezvremensku dekoraciju interijera. Dekorativna cigla na zidu daje dodatnu dimenziju svakom prostoru. Ova zidna obloga ima jasno definiranu strukturu, a često i jaka boja, brzo definira karakter sobe, čak i kada se koristi na maloj površini zida.

Zidna obloga od cigle jednostavno je postala dio vodećih trendova u uređenju interijera posebice u industrijskim i rustikalnim interijerima. Njezina struktura odmah privlači pozornost, a prilikom renoviranja prostora dekorativna cigla pokazala se kao idealan materijal za dovršavanje zidova zbog lakoće montaže. Može se koristiti u svakom interijeru, pri čemu zid poprima zanimljive vizualne kvalitete, a namještaj ili oprema u blizini se dodatno ističe. Osim na zidovima, cigla se može koristiti za oblaganje ograda, lukova, podova te pročelja fasada.

Zid od prave cigle ili imitacija cigle?

Ako renovirate stan u staroj zgradi, imate priliku uživati u zidu od prave cigle tj. pune cigle u svom stanu. Kako? U postupku adaptacije stana potrebno je skinuti boju i staru žbuku sa zida sve dok ne dođete do pune cigle. Tako „otkrivena“ cigla je suha i prašnjava pa je zid potrebno očistiti, fugirati i zaštiti premazom. Ako kojim slučajem crvena boja nije vaš izbor, možete pobojati crvenu u primjerice bijelu boju.

Ako pak renovirate stan u zgradi novije gradnje, mala je vjerojatnost da će zidovi biti izgrađeni od pune cigle (opeke). Uglavnom se koristi lakši pregradni materijal poput porobetona ili gips-kartonskih ploča dok su vanjski zidovi od šuplje opeke ili armiranog betona. Isto vrijedi i za novogradnju. Srećom, na tržištu postoji veliki izbor dekorativne cigle odnosno imitacije stare cigle, različitih boja i tekstura pa lako možete odabrati onu koja vam se najviše sviđa. Često imitacija cigle izgleda bolje od prave opeke. Dekorativna cigla izrađena je od lakog betona koji ima poroznu strukturu.

Uređenje interijera dekorativnom ciglom

Postavljanje cigle na jedan zid dnevnog boravka ili spavaće sobe osvježit će sobu. Štoviše, izgledat će vrlo dobro u kontrastu, primjerice, svijetla boja i tamnija cigla ili obrnuto. Cigla se ne prlja, tako da održavanje čistoće interijera neće biti problem.

Dekorativna cigla u kuhinji i kupaonici? Može! S obzirom na svoju poroznu strukturu, dekorativnu ciglu je potrebno impregnirati kako bi se spriječila apsorpcija vode. Srećom, taj postupak ne treba ponavljati svake godine, dovoljno će biti svakih par godina.

Prije nego se odlučite za pravu boju ili teksturu, nemojte zaboraviti da će karakteristična crvena cigla optički smanjiti unutrašnjost. Najbolji učinak možete postići u velikim, visokim i dobro osvijetljenim prostorijama. U manjem i tamnijem interijeru, bolje je koristiti opeku svjetlije boje: bež ili bijele, ili obložiti samo dio zida.

Dekorativna cigla ima svoje prednosti, ali ima i relativno visoku cijenu u usporedbi s primjerice, bojom. Ako imate ograničen budžet za adaptaciju stana, a želite zid od cigle, možete odabrati tapete s motivom od cigle. Znamo da je dekorativna cigla dugotrajnija, ali ovo rješenje će vam omogućiti da brzo i jeftino osvježite sobu u svom stilu.

Postavljanje cigle na zid

Prije postave dekorativne cigle na zid potrebno je pripremiti podlogu. Podloga mora biti temeljito očišćena, bez prljavštine i prašine. Uzmite u obzir da cigla ima debljinu od 1-2 cm, stoga će svaka neravnina na zidu biti istaknuta. Dekorativna cigla nije preteška, što će olakšati postavu na zid. Cigla na zidu zahtijeva odgovarajuće fugiranje. Podsjetimo se da se fuge između cigle mogu popuniti tek nakon što se ljepilo osuši. Prilikom fugiranja, ne smijete dopustiti da se cigla zaprlja. Ako se to dogodi, potrebno je ukloniti prljavštinu vlažnom krpom kako ne bi došlo do promjene boje cigle.

Cijena dekorativne cigle

Dobro odabrana cigla za zid u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi kuhinji ili kupaonici može biti spektakularan dodatak uređenju. Širok raspon dizajna daje zanimljive dekorativne mogućnosti. Dekorativna cigla može se nabaviti po cijeni od oko 150,00 kn/m2. U cijenu zida od cigle treba uključiti ljepilo, masu za fugiranje i sam rad. Ukupna cijena prelazi i preko 300,00 kn za kvadrat zida od dekorativne cigle. Ako adaptirate stan, troškove možete jednostavno procijeniti pomoću ovog kalkulatora.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati