Vinil podne obloge – prednosti, savjeti, cijene

13.909
vinil podne obloge

Za brzu transformaciju poda u vašem domu potrebni su vam pravi završni materijali – podne obloge. Zanimljiva i popularna alternativa keramičkim pločicama i parketu su vinil podne obloge. Funkcionalne vinilne ploče pouzdan su način za izradu estetskog i izdržljivog poda i kod novogradnje i kod adaptacije stana. Osim praktičnosti i dugotrajnosti te neograničenih mogućnosti dizajna, njihova je prednost i pristupačna cijena. U nastavku ćete saznati više o svojstvima i primjeni vinilnih ploča.

Karakteristike i najvažnije prednosti

Osnova vinil podne obloge je polivinil klorid koji ima široku primjenu u proizvodnji podova i prozora. Tajna njegove čvrstoće je višeslojna struktura koja je prekrivena zaštitnim poliuretanskim slojem. Iako je iznimne čvrstoće, debljina vinil ploča (2,5 – 7 mm) je manja od drugih podova što omogućava lakše i brže adaptacije interijera. Danas su najviše u upotrebi luksuzne vinil ploče tzv. LVT (Luxury Vinyl Tiles) s HD mineralnom jezgrom ili kamenom jezgrom tzv. SPC vinilne ploče (Stone Plastic Composite).

Na prvi pogled vinilne ploče podsjećaju na laminat, no za razliku od laminata koji je tvrd i krut, vinilni pod će izdržati mehanička oštećenja zahvaljujući fleksibilnom gornjem sloju. Zbog činjenice da su vinilne ploče fleksibilne, ujedno su i sigurnije za hodanje jer nisu klizave. Visoka elastičnost vinilnih ploča odlično suzbija prenošenje zvuka. Ugodne su na dodir i tople što povećava njihovu udobnost korištenja.

Vinilne ploče otporne su na vlagu što omogućava njihovu uporabu u vlažnim prostorijama poput kuhinje, kupaonice ili hodnika. Tehnologije korištene u proizvodnji vinilnih ploča omogućuju postizanje vizualnog učinka koji podsjeća na prirodne materijale poput drveta ili kamena.

Jesu li vinilne ploče sigurne za zdravlje? Vinilne ploče nisu štetne za zdravlje i prikladne su za osobe koje pate od alergija. Kao svi drugi materijali koji se koriste u kućanstvu prolaze rigorozne testove. Međutim, morate obratiti pažnju na proizvođače i kupovati samo certificirane proizvode koji nemaju štetne dodatke. Antistatički premaz odbija prašinu, a površina se lako održava čistom – usisavanjem i vlažnom krpom.

Jesu li vinilne ploče prikladne za podno grijanje? Zbog svoje vodootpornosti i dobrih toplinskih svojstava (visoka toplinska propusnost), čest su odabir za podove koji imaju podno grijanje. Svakako provjerite deklaraciju proizvođača na proizvodu.

Prilikom odabira vinilnih ploča potrebno je obratiti pozornost na klasu upotrebljivosti. Za početak je potrebno odrediti prostoriju u koju će se postaviti vinilna ploča. Na primjer, Klasa 23 znači da su ploče prikladne za sobe u kućama/stanovima s intenzivnim korištenjem, primjerice u hodniku, kuhinji i dnevnoj sobi, dok je za spavaću sobu dovoljan razred 21. Izuzetna čvrstoća i izdržljivost ploča omogućuje njihovu uporabu i u javnim prostorima (Klasa 33/34).

Ugradnja vinilnih ploča

Vinilne ploče se postavljaju jednostavno i brzo. Osim što se mogu postaviti na estrih mogu se postaviti i na druge podloge. Tako se mogu postaviti na keramičke pločice ili primjerice parket koji se ne planira obnavljati. Međutim, potrebno je osigurati da podloga bude ravna, suha i stabilna.

U osnovi vinilne ploče se mogu ugraditi na ljepilo i “klik” sistemom. Postava vinilnih ploča na ljepilo učinit će pod stabilnijim i omogućit će bolju zvučnu izoliranost. Preporučuje se navedeni tip ugradnje u vlažnim prostorijama. U navedenom slučaju potrebno je da površina bude glatka i ravna u protivnom svaka neravnina će učiniti da pod loše izgleda. Ugradnja “klik” sistemom podsjeća na ugradnju laminata, a postavlja se na podlogu od polietilena koji olakšava postavljanje vinila. Navedeni tip ugradnje omogućava vam da u istom danu hodate po novom podu.

Jesu li vinilne podne obloge isplative?

Cijena vinilnih ploča ovisi o debljini, dizajnu, kvaliteti te proizvođaču. U prosjeku ćete ih nabaviti za 120,00 – 250,00 kn/m2. Cijenom su skuplje od laminata, no i dalje jeftinije od parketa. Ne zahtijevaju obnovu kao drugi drveni podovi (brušenje, lakiranje i sl.), lako se održavaju i mogu se postaviti u svim prostorijama. Vinilni pod je zanimljiva opcija koju treba uzeti o obzir prilikom izrade poda. Odabirom vinilne podne obloge dobivate funkcionalan, praktičan i dugotrajan pod. Neki proizvođači daju garanciju i preko 20 godina. Ako planirate adaptaciju stana, jednostavno procijenite troškove pomoću ovog kalkulatora adaptacije.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati