Zidne i podne pločice za kupaonicu

cijena pločica za kupaonicu - troskovnik.net

Udobnost kupaonice ovisi o mnogim čimbenicima. Ispravno odabrane pločice za kupoanicu, ergonomski raspored opreme, dobra rasvjeta. Odabir pločica igra značajnu ulogu. Postoji pregršt boja, uzoraka i oblika pločica što omogućava uređenje kupaonice u raznim stilovima. Kod odabira vrste pločica, trebate uzeti u obzir i određene tehničke specifikacije, a ne samo cijenu, estetiku i vaš osobni ukus. Stoga uložite vrijeme i odaberite prave pločice za kupaonicu kako bi postala oaza poželjnog boravka i opuštanja, ne samo jednu sezonu, već godinama!

Pločice za kupaonicu – važni parametri pri odabiru

Prilikom odabira kupaonskih pločica prvo gledamo izgled i cijenu. To je u redu, no je li to dovoljno? Naime, osim navedenih kriterija potrebno je obratiti pozornost i na ostale parametre pločica koji su važni za održavanje i upotrebu kupaonice.

Prvi važan parametar pločica je abrazivnost (habanje), koja je bitna za pločice kojima ćete oblagati pod. Što je veći broj na skali, to su pločice otpornije na abraziju – klase su podijeljene od 1 do 5. Zatim, kad spominjemo podne pločice, protukliznost je vrlo važan parametar koji se tiče sigurnosti. Indeks klizanja označava se od R9 do R13 – što je viši broj, to je veća otpornost. Sljedeće na što trebati obratiti pozornost je postotak apsorpcije vlage – ovdje vrijedi pravilo što nižeg postotka jer on znači malu apsorpciju vlage. Nadalje, poznato je da pločice prilikom pečenja mogu promijeniti oblik. Događa se da kalibracija pločica (dužina, širina i debljina) nije idealna u svakom pakiranju što svakako treba uzeti u obzir prilikom postavljanja pločica.

Vrste pločica za kupaonicu

Keramičke i porculanske pločice su najčešći izbor prilikom adaptacije kupaonice. Te su pločice napravljene od mješavine raznih vrsta gline koja je pečena na visokim temperaturama. Dolaze u raznim bojama, dezenima, oblicima i veličinama. Također, mogu imati i print digitalnih slika. No, nemojte se odricati i ostalih materijala, koji su posebno popularni zadnjih godina. Kreativnost možete iskazati i u kupaonici – pločice čine sastavni dio kupaonske opreme i utječu na stil uređenja.

mozaik plocice - troskovnik.net

Razni uzorci mozaik pločica

Za kreativnu kupaonicu upotrijebite mozaik pločice. Upotreba mozaik pločica u kupaonici nudi širok dijapazon dekoracija – njima možete obložiti čitavu kupaonicu
(postoje i podne i zidne), ali je možda praktičnije, pa čak i efektnije i jeftinije mozaik staviti samo na neke dijelove u kupaonici. Primjerice, mozaikom možete ukrasiti prostor oko ogledala ili rubove zidova, ili pak kombinirati sasvim jednostavne keramičke zidne pločice s bordurama od mozaik pločica dužinom zidova. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, mozaik pločice dostupne su u različitim bojama, što vam daje mogućnost stvoriti zaista unikatnu kupaonicu. Mozaik pločice rade se od stakla odnosno od kombinacije stakla i kamena.

Vrlo su popularne marokanske pločice jer prostoriji daju živost i svježinu. Ističe ih šarenilo boja u zaista maštovitim kombinacijama ornamenata koji će vašoj kupaonici dati imidž Orijenta. Kako ne biste pretjerali, dobro je kombinirati marokanske pločice s klasičnijim, odnosno pod obložiti marokanskim, a zidove klasičnim pločicama u jednoj boji.

Boje i dimenzije pločica

Ako je kupaonica velika, izaberite pločice velikih dimenzija npr. 30×60 cm ili 30×90 cm, dok male prostorije ipak zahtijevaju manje dimenzije primjerice 20x25cm ili 20×50 cm, a u njima možete kombinirati i mozaik pločice. Ako u malu kupaonicu stavite velike plohe, neće možda izgledati stilski savršeno, a i riskirat ćete bacanje materijala, odnosno gubitak novca na neiskorištene pločice koje je potrebno rezati kako bi stale u malu kupaonicu.

Napomena vezana za boje: ako u kupaonici imate malo prirodnog svjetla, dobrodošle su bijele pločice ili one svjetlijih boja, a ako je prostorija dobro osunčana, možete se poigrati i tamnijim nijansama pločica.

Cijena pločica za kupaonicu

Kada znate ove parametre, možete se posvetiti dizajnu, bojama i uzorcima. Prije definitivne odluke, posjetite nekoliko trgovina kako biste pronašli najbolji omjer cijene i kvalitete. Također, nikad ne znate kada ćete naići na kakvu akciju, pa ne žalite truda i krenite u obilazak trgovina. Neposredno prije kupnje, zatražite pomoć prodavatelja.

Što se tiče cijene kupaonskih pločica, za zidne keramičke pločice cijena se kreće od 70,00 kn/m2, a podne su i nešto povoljnije. Ako tražite zlatnu sredinu, pločice u rasponu od 150,00 kn od 200,00 kn/m2 zadovoljit će ukuse većine. Kupnja keramičkih pločica nije sve. Ne zaboravite odabir ljepila, fugir mase i adekvatnu pripremu podloge (niveliranje, premazi, ravnanje zidova…).

I na kraju, bonus savjet: zidne pločice idu samo na zid, dok podnim možete oblagati i pod i zidove. Ekstra bonus: kupite 10-15% više pločica nego što vam treba, za slučaj da se oštete prilikom rezanja. Želite li procijeniti trošak adaptacije kupaonice, možete upotrijebiti besplatan kalkulator adaptacije kupaonice.

Najnovije

Preporučeno za vas

Izbornik