Zidne i podne pločice za kupaonicu

4.874
cijena pločica za kupaonicu - troskovnik.net

Udobnost kupaonice ovisi o mnogim čimbenicima. Ispravno odabrane pločice za kupoanicu, ergonomski raspored opreme, dobra rasvjeta. Odabir pločica igra značajnu ulogu. Postoji pregršt boja, uzoraka i oblika pločica što omogućava uređenje kupaonice u raznim stilovima. Kod odabira vrste pločica, trebate uzeti u obzir i određene tehničke specifikacije, a ne samo cijenu, estetiku i vaš osobni ukus. Stoga uložite vrijeme i odaberite prave pločice za kupaonicu kako bi postala oaza poželjnog boravka i opuštanja, ne samo jednu sezonu, već godinama!

Pločice za kupaonicu – važni parametri pri odabiru

Prilikom odabira kupaonskih pločica prvo gledamo izgled i cijenu. To je u redu, no je li to dovoljno? Naime, osim navedenih kriterija potrebno je obratiti pozornost i na ostale parametre pločica koji su važni za održavanje i upotrebu kupaonice.

Prvi važan parametar pločica je abrazivnost (habanje), koja je bitna za pločice kojima ćete oblagati pod. Što je veći broj na skali, to su pločice otpornije na abraziju – klase su podijeljene od 1 do 5. Zatim, kad spominjemo podne pločice, protukliznost je vrlo važan parametar koji se tiče sigurnosti. Indeks klizanja označava se od R9 do R13 – što je viši broj, to je veća otpornost. Sljedeće na što trebati obratiti pozornost je postotak apsorpcije vlage – ovdje vrijedi pravilo što nižeg postotka jer on znači malu apsorpciju vlage. Nadalje, poznato je da pločice prilikom pečenja mogu promijeniti oblik. Događa se da kalibracija pločica (dužina, širina i debljina) nije idealna u svakom pakiranju što svakako treba uzeti u obzir prilikom postavljanja pločica.

Vrste pločica za kupaonicu

Keramičke i porculanske pločice su najčešći izbor prilikom adaptacije kupaonice. Te su pločice napravljene od mješavine raznih vrsta gline koja je pečena na visokim temperaturama. Dolaze u raznim bojama, dezenima, oblicima i veličinama. Također, mogu imati i print digitalnih slika. No, nemojte se odricati i ostalih materijala, koji su posebno popularni zadnjih godina. Kreativnost možete iskazati i u kupaonici – pločice čine sastavni dio kupaonske opreme i utječu na stil uređenja.

mozaik plocice - troskovnik.net
Razni uzorci mozaik pločica

Za kreativnu kupaonicu upotrijebite mozaik pločice. Upotreba mozaik pločica u kupaonici nudi širok dijapazon dekoracija – njima možete obložiti čitavu kupaonicu
(postoje i podne i zidne), ali je možda praktičnije, pa čak i efektnije i jeftinije mozaik staviti samo na neke dijelove u kupaonici. Primjerice, mozaikom možete ukrasiti prostor oko ogledala ili rubove zidova, ili pak kombinirati sasvim jednostavne keramičke zidne pločice s bordurama od mozaik pločica dužinom zidova. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, mozaik pločice dostupne su u različitim bojama, što vam daje mogućnost stvoriti zaista unikatnu kupaonicu. Mozaik pločice rade se od stakla odnosno od kombinacije stakla i kamena.

Vrlo su popularne marokanske pločice jer prostoriji daju živost i svježinu. Ističe ih šarenilo boja u zaista maštovitim kombinacijama ornamenata koji će vašoj kupaonici dati imidž Orijenta. Kako ne biste pretjerali, dobro je kombinirati marokanske pločice s klasičnijim, odnosno pod obložiti marokanskim, a zidove klasičnim pločicama u jednoj boji.

Boje i dimenzije pločica

Ako je kupaonica velika, izaberite pločice velikih dimenzija npr. 30×60 cm ili 30×90 cm, dok male prostorije ipak zahtijevaju manje dimenzije primjerice 20x25cm ili 20×50 cm, a u njima možete kombinirati i mozaik pločice. Ako u malu kupaonicu stavite velike plohe, neće možda izgledati stilski savršeno, a i riskirat ćete bacanje materijala, odnosno gubitak novca na neiskorištene pločice koje je potrebno rezati kako bi stale u malu kupaonicu.

Napomena vezana za boje: ako u kupaonici imate malo prirodnog svjetla, dobrodošle su bijele pločice ili one svjetlijih boja, a ako je prostorija dobro osunčana, možete se poigrati i tamnijim nijansama pločica.

Cijena pločica za kupaonicu

Kada znate ove parametre, možete se posvetiti dizajnu, bojama i uzorcima. Prije definitivne odluke, posjetite nekoliko trgovina kako biste pronašli najbolji omjer cijene i kvalitete. Također, nikad ne znate kada ćete naići na kakvu akciju, pa ne žalite truda i krenite u obilazak trgovina. Neposredno prije kupnje, zatražite pomoć prodavatelja.

Što se tiče cijene kupaonskih pločica, za zidne keramičke pločice cijena se kreće od 70,00 kn/m2, a podne su i nešto povoljnije. Ako tražite zlatnu sredinu, pločice u rasponu od 150,00 kn od 200,00 kn/m2 zadovoljit će ukuse većine. Kupnja keramičkih pločica nije sve. Ne zaboravite odabir ljepila, fugir mase i adekvatnu pripremu podloge (niveliranje, premazi, ravnanje zidova…).

I na kraju, bonus savjet: zidne pločice idu samo na zid, dok podnim možete oblagati i pod i zidove. Ekstra bonus: kupite 10-15% više pločica nego što vam treba, za slučaj da se oštete prilikom rezanja. Želite li procijeniti trošak adaptacije kupaonice, možete upotrijebiti besplatan kalkulator adaptacije kupaonice.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati