Drvene lamele – ukras za svaki interijer

941
Drvene-lamele-ideje-montaža-cijena

Uređujete vaš dom i želite integrirati prirodu u vaš interijer? Drvene lamele mogu biti odličan izbor. Ove dekorativne zidne obloge vrlo su popularne za stvaranje jedinstvenih interijera. Provjerite gdje možete postaviti drvene letvice, način montaže i koliko ćete platiti ovu dekorativnu oblogu.

Što su drvene lamele?

Lamele su tanki dekorativni elementi koji se postavljaju na zidove i stropove za dodavanje teksture, dubine i topline prostoru. Duljinom od 300 cm lako pokrivaju zidove od poda do stropa u većini domova. Mogu se postaviti vodoravno, okomito ili pod kutom. Lamele su izdržljive, otporne na mehanička oštećenja i mogu se čistiti.

Najčešće se izrađuju od prirodnog drva (hrast, bukava, jasen, bor) ili drugih materijala (furnir, šperploča, MDF i dr.) te su dostupne u različitim dimenzijama i bojama. Ovisno o željenom stilu i dizajnu interijera, odabir materijala za zidne dekore može značajno utjecati na ukupan estetski dojam prostora. Različiti materijali mogu pružiti različite teksture, boje i osjećaje, stvarajući različite atmosfere i dojmove u prostoriji.

Drvene lamele – primjena

Drvene-lamele-ukras-za-svaki-interijer.
Ukrasne letvice su idealne za brzo uređenje interijera. Postavljaju se u kuhinjama, dnevnim sobama, hodnicima ili spavaćim sobama i uredima. Za razliku od tapeta, zidne lamele stvaraju 3D efekt koji pruža zidovima jedinstven izgled. Vertikalno postavljene letvice na zidu vizualno proširuju i izdužuju prostoriju. Ulazak u prostoriju obloženu drvenim letvicama pruža dojam dubine i osjećaja prostranosti. Osim na zidu, letvice se mogu postaviti i na strop.

Letvice se mogu lako kombinirati s namještajem i drugim materijalima – cigla, beton, metal, staklo. Pristaju minimalističkim interijerima i dobro će funkcionirati u interijerima glamuroznog, retro ili skandinavskog stila.

Osim vizualnog izgleda, drvene letvice vam omogućuje postizanje odgovarajuće razine privatnosti u malim prostorima. Možete jednostavno napraviti pregradu između prostorija i definirati različite zone npr. blagovaone i dnevnog boravka.

Jedna od prednosti lamelnih panela je poboljšanje akustike interijera. Dolaze u kombinaciji s podlogom od filca što raspršuje zvučne valove i apsorbira ih kada udare u panele. To znači da se zvuk neće reflektirati natrag u prostoriju, već će se apsorbirati u panele.

Montaža zidnih lamela

Lamelni profili lako se postavljaju i ne zahtijevaju skupocjene alate. Ovisno o tipu lamela, montažu možete izvesti direktno na zid ili strop. Montaža se izvodi s pomoću montažnog ljepila ili vijaka.

Proces postavljanja zidnih lamela sastoji se od nekoliko koraka. Prvo morate izmjeriti dužinu i visinu zida na koji želite postaviti lamele. Zatim morate sa pilom izrezati lamele na ispravnu duljinu ili širinu i osigurati da su ravnomjerno raspoređene. Potom morate nanijeti ljepilo na lamele i pričvrstiti ih na zid. Za izradu pregrade od lamela potrebno je izbušiti rupe u zidu odnosno stropu na označenim mjestima. Nakon što su rupe izbušene, lamela možete pričvrstiti s pomoću odvijača ili bušilice. Važno je osigurati da su lamele čvrsto pričvršćene za podlogu kako bi se osigurala trajnost i stabilnost. Sve u svemu, ugradnja lamela je relativno jednostavan i jasan proces koji može transformirati izgled svake prostorije.

Zidne lamele – cijena

Odabir dekorativnih lamela jeftin je način za uređenje bilo kojeg interijera, jer trebate kupiti samo nekoliko lamela kako biste stvorili zanimljiv raspored. Broj potrebnih ukrasnih lamela stoga je prvo na što vrijedi obratiti pozornost pri kupnji. Prodavači distribuiraju pojedine elemente i cijele komplete čija cijena ovisi o broju lamela, vrsti drva, kvaliteti i eventualnoj dodatnoj opremi. Zidni panel u imitaciji drva dim. 12,2×290 cm košta oko 25,00 EUR dok 1m2 drvenog akustičnog panela košta oko 80,00 EUR.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati