Klizna vrata – vrste, cijene, savjeti

3.979
Klizna rata - vrste, cijene, savjeti

Uređujete dom i želite svaki njegov centimetar iskoristiti na najbolji način? Ugradite klizna vrata umjesto klasičnih sobnih vrata za odvajanje interijera. Za razliku od zaokretnih sobnih vrata krilo se ne otvara u unutrašnjost prostorije već jednostavno kliže na vodilici. Modernog su dizajna i unose dekorativni efekt u interijer. Jesu li klizna vrata pravi izbor za vaš dom, saznajte koju vrstu odabrati, prednosti i nedostatke i cijene kliznih vrata.

Rješenje za sve interijere

Glavna prednost kliznih vrata je funkcionalnost. Omogućuju uštedu prostora, vizualno povećavaju prostor i dobro se uklapaju kako u male tako i u velike interijere. Bilo da želite privatnost u kuhinji, odvojiti spavaću sobu od kupaonice ili garderobe, želite sakriti policu s knjigama, klizna vrata omogućuju uređenje prema vlastitim potrebama. Jednostavno se otvaraju i zatvaraju i pritom ne stvaraju glasnu buku. Pri jakom propuhu neće se zatvoriti praskom, već ostaju na istom mjestu. Unatoč činjenici da je teško ugraditi klasičnu bravu na klizna vrata, moguće ih je blokirati, primjerice zasunom.

Što možete odabrati?

Započnimo s ugradnjom kliznih vrata. Prema načinu ugradnje dijelimo ih na:

  • zidna klizna vrata (montaža na zid ili strop) i
  • kazetna klizna vrata (montaža u zid).

Zidna klizna vrata

Zidna klizna vrata omogućuju optimalno uređenje interijera. Krilo je vidljivo cijelom svojom širinom i pomiče se u jednu stranu zida. Kod ugradnje dvokrilnih kliznih vrata, krila se pomiču u suprotnim smjerovima. Montiraju se na vodilicu koja je pričvršćena na zid ili strop.

Dužina vodilice mora biti dvostruke širine krila za jednostavan ulaz u prostoriju. Vodilica može biti vidljiva ili je skrivena u maski. Montaža vodilice može se izvesti na bilo kojoj vrsti zida (opeka, beton, gips-karton). U slučaju potonjeg, zid je potrebno dodatno ojačati radi dodatne težine. S obzirom na to da se vrata pomiču duž zida, zid mora biti prazan, a to znači da nije moguće objesiti slike na zid niti postaviti namještaj uz zid.

Zidna vrata relativno se lako montiraju i ujedno su najjeftinija. Mogu se ugaditi i nakon izgradnje zidova. Širok raspon modela omogućava vam da izrazite vlastiti stil uređenja doma. Krilo može biti u cijelosti od drva ili stakla, širine od 60 do 100 cm ili prema narudžbi. Za nešto ekstravagantniji stil, možete odabrati drvena ili staklene vrata u metalnom okviru. Drvena klizna vrata (krilo, maska, vodilica) možete nabaviti već od 2.000 kn. Cijena staklenih kliznih vrata kreće se iznad 3.000 kn.

Kazetna klizna vrata

Ova vrsta vrata zahtijeva ugradnju posebne kazete u gips-kartonski zid. U gorenjem dijelu kazete smješten je klizni mehanizam na koji se montira krilo. Prilikom otvaranja vrata, krilo ulazi u zid i ne zauzima stambeni prostor. S obje strane zida moguće je postaviti slike i namještaj.

Ugradnju kazetnih vrata treba planirati u fazi planiranja gradnje ili renoviranja doma. Za razliku od zidnih vrata, kazetna vrata imaju bolju zvučnu izolaciju. Montaža nije jednostavna, ali stvara zanimljiv vizualni učinak. Kao i kod zidnih, širina krila je od 60 do 100 cm i dolazi samo u drvenoj varijanti. Cijena kazetnih sobnih vrata je viša od zidnih vrata i iznosi od 3.500 kn na više bez ugradnje.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati