Zidne obloge u kuhinji

28.116
Zidne obloge u kuhinji - Troskovnik.net

Zidne i podne obloge za kuhinju obično se biraju prema namještaju u kuhinji, ali i prema stilu uređenja kuhinje. Prilikom odabira zidne obloge u kuhinji treba misliti i na funkcionalnost i lako održavanje obloga, a ne isključivo estetiku. Zidne obloge se obično postavljaju između gornjih i donjih elemenata u kuhinji iza kuhinjske radne ploče i funkcija im je zaštititi zid od vanjskih utjecaja, a posebno od vlage, visoke temperature i masnoće.

Keramičke pločice su najzastupljeniji materijal kod oblaganja i zidova i podova u kuhinji, no osim pločica danas je u ponudi širok izbor materijala koji služi u te svrhe, a jednako kvalitetnih kao i pločice. Najčešći odabir uz keramičke pločice je staklo i drvo. Osim navedenih materijala, u industrijskom dizajnu kuhinje kao zidna obloga koristi se cigla postojećeg zida koje je prethodno obrađena i fugirana. Moguće su i izvedbe zidne obloge u kuhinji od kamena te inox-a.

Keramičke pločice

Keramičke pločice su svevremenski klasik i najčešći odabir za zidnu oblogu u kuhinji. Praktične su, otporne i jednostavne za čišćenje. U ponudi postoje pločice svih veličina i boja te njihov odabir ovisi prvenstveno o vlastitom ukusu. Ako želite razbiti monotoniju pločica, u pojedinim serijama pločica moguće je kupiti pojedinačne pločice sa kuhinjskim motivima kao npr. voće, povrće, čajnik i sl. Prilikom odabira samih pločica vodite se i veličinom i oblikom svoje kuhinje. Male pločice su odlično rješenje kod uređenja manjih kuhinja, a velike u kuhinjama velikih dimenzija. Kod klasično uređenih kuhinja prevladavaju pločice s vidljivim fugama dok se kod modernije te više minimalistički uređenih kuhinja savršeno uklapaju mozaik pločice te ugradnja pločica s neprimjetnim fugama.


Cijene zidnih keramičkih pločica za kuhinju kreću se od 90,00 kn/m2 na više. U istom cjenovnom rangu kreće se i cijena mozaik pločica po kvadratu. Kao nedostatak pločica mogli bi navesti nešto zahtjevniji postupak zamjene oštećenih pločica, ali za iskusnog majstora keramičara to ne bi trebao biti problem.

Staklo

Staklo postaje sve češći odabir za oblogu kuhinjskog zida. Ako želite moderniji izgled kuhinje, svakako umjesto pločica razmislite o postavljanju staklene obloge na kuhinjski zid. U ovom slučaju se preporučuje upotreba kaljenog stakla. Kaljeno staklo se termički obrađuje, pa je puno čvršće od klasičnog, običnog stakla. Također, odlično podnosi visoke temperature, pa je pogodno za postavljanje u blizini štednjaka. Staklo je lako za održavanje i čišćenje, te je vizualno privlačno i spojivo sa svim materijalima i namještajem u vašoj kuhinji. No, staklo je u konačnici skuplje, cijena kaljenog stakla po m2, ovisno o debljini i dekoraciji, i kreće se od 300,00 kn/m2 (debljina stakla 4 mm) odnosno 800,00 kn/m2 (debljina stakla 6 mm).

Staklena zidna obloga u kuhinji ne mora biti jednolična. Slika, omiljeni pogled ili zanimljiva grafika može biti pravi izbor za motiv na staklu. Odabir dekorativnog motiva treba odgovarati željenom stilu uređenja kuhinje. Potrebno je kombinirati izgled namještaja, testirati kombinaciju boja i odabrati opciju koja najbolje odgovara.

Drvo

Drvena zidna obloga - Troskovnik.net

Uz keramičke pločice i staklo, kao materijal za zidne obloge kuhinji koristi se i drvo. Prvenstveno mislimo na oplemenjenu ivericu koja se koristi za izradu kuhinjske radne ploče. Kombiniranjem ove zidne ploče s odgovarajućom radnom pločom postiže se savršeno koordiniran izgled kuhinje. Drvo je prirodan materijal, daje domaći ugođaj i toplinu svakom prostoru, pa tako i kuhinji. Otporno na toplinu, vodu, masnoću i prljavštinu lako se montira na zid iza kuhinjske radne ploče i ploče za kuhanje (osim plinskog). Cijena drvene zidne obloge kreće se od 115,00 kn/m2.

Na tržištu postoji široka ponuda obloga za kuhinjske zidove. Iako vam se to možda ne čini kao ključno pitanje pri uređenju kuhinje, svakako obratite pažnju na ovo pitanje jer tek nakon što je postavljena zidna obloga slijedi bojanje zidova te montiranje kuhinjskih elemenata. Za očuvanje postojanosti kuhinjskih zidova odaberite obloge prema vašim potrebama i dizajnu vaše kuhinje.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati