Koliko traje gradnja kuće?

14.152
koliko traje gradnja kuće

Znamo da je gradnja kuće složena i da se sastoji od nekoliko međusobno povezanih faza. U svakoj fazi mogu se javiti prepreke koje mogu produžiti gradnju kuće. Uz dobru pripremu lakše se nositi sa stresnim situacijama. U nastavku donosimo koliko traje gradnja kuće od opeke (cigle) po fazama.

Čimbenici koji utječu na trajanje gradnje

Raspored izvedbe građevinskih radova često ovisi o vremenskim uvjetima. Uslijed loših vremenskih uvjeta vanjski radovi se moraju odgoditi što dodatno produžuje rokove. Isto tako, treba uzeti obzir da se pojedini radovi ne mogu izvoditi na niskim ili (pre)visokim temperaturama zraka (primjerice fasada). Materijali korišteni za gradnju kuće (beton, žbuka, glazura) također trebaju tehnološku pauzu radi pravilnog sušenja.

Isporuka građevinskog materijala je ključna da se radovi mogu odvijati u kontinuitetu. Stoga vrijedi razmisliti koje materijale treba naručiti ranije. Često je kod završnih radova potrebno i do nekoliko tjedana ranije naručiti materijale kako se ne bi stvorio prazni hod u izvedbi radova.

Ključni čimbenik u izgradnji kuće je iskusna i sigurna građevinska tvrtka. Što je tvrtka iskusnija i radovi će se brže izvoditi.

Građevinsko zemljište

Ideja o gradnji kuće započinje kupnjom građevinskog zemljišta. Zemljište možete kupiti putem oglasnika, agencije za prodaju nekretnina, preporuke prijatelja i sl. Proces kupnje zemljišta ponekad može trajati duže nego se planira, a to obično i bude tako. Često je ili slaba ponuda ili su cijene visoke. Ako niste limitirani budžetom vjerojatno ćete brže kupiti zemljište. Pronalazak idealnog zemljišta može ponekad trajati i preko godinu dana.

Građevinska dozvola

Kada imate zemljište za gradnju kuće, potrebno je krenuti s izradom projektne dokumentacije potrebne za građevinsku dozvolu. Za početak je potrebno zatražiti lokacijsku informaciju u gradskom uredu za graditeljstvo za katastarsku česticu kako bi provjerili važeće prostorne planove. U skladu s tim ćete planirati izgled vaše kuće. Cjelokupni postupak od izrade projektne dokumentacije do dobivanja građevinske dozvole vodi arhitekt. Očekivano trajanje ove faze je 4-6 mjeseci.

Koliko traje gradnje kuće od temelja do krova? Godinu, dvije godine…?

Pretpostavimo da gradimo obiteljsku kuću s visokim potkrovljem ukupne površine od 150 m2. Nakon ishođenja građevinske dozvole može se započeti s radovima na gradilištu. Prvi korak je gradnja temelja. Izgradnja temelja obično traje oko 2 tjedna. U slučaju da kuća ima podrum računajte dodatno 1 mjesec.

Sljedeća faza je zidanje prizemlja. Navedena faza uključuje zidanje vanjskih i pregradnih zidova, dimnjaka, betoniranje stepenice i stropne ploče. Očekivano vrijeme trajanja ove faze je 3 tjedna.

Nakon gradnje prizemlja slijedi zidanje potkrovlja. Radovi uključuju zidanje zabatnih zidova, pregradnih zidova, nadozida te betoniranje horizontalnih i vertikalnih serklaža. Ova faza traje oko 2 tjedna.

I konačno, zadnja roh bau faza gradnje kuće je izrada krovišta. Izrada krovne konstrukcije, potkonstrukcije, pokrivanje crijepom te postava krovne limarije traje oko 2 tjedna.

Kada je kuće pokrivena, slijedi ugradnja vanjske stolarije i izrada fasade. Na stolariju se obično čeka 1-2 mjeseca pa čim se formiraju otvori potrebno je naručiti stolariju. Sama izrada fasade na kući traje oko 1 mjesec.

Nakon „zatvaranja kuće“ slijedi unutarnje uređenje. Primarno se izvode instalaterski radovi (struja, voda i odvodnja, grijanje). Potom slijedi žbukanje zidova i stropa, izrada glazure, podne i zidne obloge, ugradnja sanitarija, montaža sobnih vrata, radijatora i druge opreme do potpune funkcionalnosti kuće. Faza unutarnjeg uređenja kuće traje oko 4-5 mjeseci.

Završna faza uređenja kuće je uređenje eksterijera. Radovi u dvorištu uključuju betoniranje ograde, stepenica, prilaznih staza, kolnog ulaza, terase, postavu kocki te montažu ograde. Ovi radovi ne bi trebali trajati duže od 1,5 mjesec, sve ovisi o površini okućnice.

Možemo zaključiti da je kod „normalnog” odvijanja radova moguće useliti u kuću za 9 mjeseci od početka gradnje. Ako uzmemo u obzir i izradu potrebne dokumentacije, gradnja obiteljske kuće od 150 m2 od ideje do useljenja traje oko 14-15 mjeseci. Sada kada znate koliko traje gradnja kuće, izračunajte kolika je cijena gradnja kuće. Slobodno isprobajte naš kalkulator za gradnju kuće.

 

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati