Biramo prozore: drveni ili PVC?

10.537
drveni prozori ili PVC prozori

Prozore za kuću ili stan obično kupujemo jednom ili dvaput u životu. S obzirom na to da je odabir prozora odluka za dugi niz godina, potrebno je uzeti u obzir njihov izgled i tehničke parametre: toplinsku i zvučnu izolaciju i koeficijent prijenosa topline. Moderan prozor sastoji se od preko 40 elemenata. Najčešći odabir stolarije za kuću i stan se svodi na dva izbora: drvo i PVC. Koji su bolji: drveni prozori ili PVC prozori? U nastavku analiziramo karakteristike materijala od kojih su izrađeni prozori.

Prozori štite naš dom od buke i hladnoće, pružaju svjetlost i ventilaciju prostorija. Prilikom adaptacije stana, primarno biramo PVC stolariju koja je jeftinija i lakša za održavanje, jer mijenjano staru drvenu stolariju koja je imala dosta mana. Međutim, zahvaljujući modernoj tehnologiji, drvena stolarija nema nikakve veze s onom proizvedenom od prije nekoliko desetljeća. Danas su drveni prozori trajni i usporedivi s PVC prozorima.

Drveni prozori

Drveni prozori imaju svoje poklonike među onima koji cijene šarm prirodnog drva. Drvo je topliji materijal i daje interijeru ugodniju atmosferu. Činjenica je da su drveni prozori skuplji od PVC prozora pa se mogu tretirati kao luksuzni proizvod. Naime, drvo je sirovina s ograničenom dostupnošću, relativno je skupa i zahtjevna tijekom obrade.

Današnji drveni prozori izrađeni su od lameliranog drva. Ova tehnologija uključuje trostruko lijepljenje drvenih elemenata. Zahvaljujući tome, okvir prozora ima trajnu i čvrstu konstrukciju koja se neće deformirati. Sirovina za izradu drvenih prozora treba biti kvalitetna – bez čvorova, mjehurića smole i pravilno sušena. Važno je i da su prozorski profili impregnirani insekticidima i fungicidima. Za izradu drvenih prozora najčešće se koristi drvo jele/smreke, nešto rjeđe drvo hrasta i mahagonija zbog visoke cijene prozora.

Drveni prozori obično se premazuju akrilnom bojom i lakom – prozirnim tako da je vidljiva prirodna boja drva. Osim u različitim bojama, drveni prozori se mogu naručiti u različitim dimenzijama i oblicima.

Moderni drveni prozori imaju dobru toplinsku i zvučnu izolaciju, a zahvaljujući impregnaciji otporni su na vlagu i stvaranje gljivica. Iako su osjetljivi na površinska oštećenja, manja oštećenja ili ogrebotine lako se popravljaju. Ovisno o premazu i stupnju upotrebe, drvene prozore potrebno je održavati svakih par godina. Ako redovno i pravilno održavate vaše prozore, oni mogu trajati i preko 80 godina.

Sve popularniji postaju drvo aluminij prozori. Ovi prozori izrađeni su od dva materijala: iznutra od drva i izvana od aluminija. Iznutra zadržavaju karakteristike i izgled drvenih prozora, a izvana su zaštićeni izdržljivim aluminijem koji se lako održava. S obzirom na brojne prednosti, treba računati da je cijena drvo aluminij prozora ipak viša u odnosu na obične drvene prozore.

PVC prozori

PVC je kratica za plastičnu masu polivinil klorid. Od PVC se izrađuju prozorski profili koji se režu i spajaju u okvire. Plastika je jeftina i lako dostupna sirovina, često dolazi od recikliranja. Suvremene tehnologije njezine obrade omogućuju masovnu proizvodnju visokokvalitetnih prozora različitih dimenzija i dizajna.

Unutrašnjost PVC profila je podijeljena na zračne komore. Komorna struktura može varirati u veličini, obliku i debljini stijenke. PVC prozori s više komora imaju bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, čvršći su i trajniji. Na čvrstoću prozora utječe i čelično ojačanje ugrađeno u profil prozora. Danas su popularni prozori s pet i šest komora. Više komora znači i veću cijenu prozora.

PVC prozore standardnih dimenzija ugrađujemo na kuće i stanove, no s obzirom na to da su otporni na vremenske uvjete i ne apsorbiraju vlagu poželjno ih je instalirati u kuhinji, kupaonici, na zimskim vrtovima. Zahvaljujući glatkoj površini, lako se čiste i ne zahtijevaju obnovu kao drveni prozori. PVC prozori se najčešće proizvode u bijeloj boji, no možete naručiti prozore s teksturom i bojom koja savršeno oponaša drvo. U tom slučaju također treba računati na nešto višu cijenu PVC prozora.

Profesionalna montaža stolarije je izuzetno važna jer u protivnom prozori se mogu iskriviti što će otežati njihovo korištenje. PVC prozori mogu biti malo osjetljivi na promjene temperature što može otežati njihovo otvaranje i zatvaranje. Također moraju biti zaštićeni od ogrebotina, jer se mehanička oštećenja ne mogu popraviti. S obzirom na bijelu boju treba računati da će se brže i zaprljati. Trajnost PVC prozora procjenjuje se na oko 40 godina.

Drveni ili PVC prozori?

Iako obje vrste prozora imaju usporediva svojstva energetske učinkovitosti pažnju treba posvetiti i odabiru stakla. Osim dvoslojnog, sve se više korsti troslojno staklo koje pruža veću zaštitu od buke i niže gubitke topline. Na vilama i kućama rustikalne arhitekture (drvena ili kamena konstrukcija) bolje izgleda drvo, a na klasičnoj konstrukciji bolje pristaje PVC. U konačnici, sve ovisi o vašim preferencijama, budžetu te namjeni prostorije u koju se trebaju ugraditi prozori.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati