Planiranje rasvjete u interijeru

1.901
osvjetljenje prostorije

Rasvjeta za dom je zadatak koji izgleda jednostavno samo na prvi pogled. Prvo je važno da razmislite što je funkcija svakoj sobi. Različite sobe imaju različite primjene i zahtijevaju individualna rješenja za rasvjetu. Prilikom odabira rasvjete za pojedinu sobu, važno je definirati tri funkcije: primarnu, funkcionalnost i naglasak na izvor svjetla.

Rasvjeta u dnevnoj sobi

Ključna točka u dizajnu interijera je ravnoteža i fleksibilnost rasvjete. Dimer s kojim možete podesiti količinu svjetla u prostoriji je savršeno rješenje za sve uvjete. Odaberite pažljivo položaj prekidača za svjetlo i instalirajte ih u skupinama. To je osobito važno ako ste ugradili stropne ventilatore, skrivenu rasvjetu ili druge uređaje. Sve mora biti funkcionalno i na dohvat ruke.

Kuhinjska rasvjeta

Možda najpreciznije osvjetljenje kod kuće mora biti u kuhinji. Obzirom na razne kuhinjske poslove, potrebno je imati dovoljnu količinu svjetla. To osobito vrijedi ako je blagovaonica u istoj prostoriji. Morate imati različite opcije koje će vam omogućiti da odaberete koji dio kuhinje treba jako svjetlo, a koji ne. Najvažniji element je glavno svjetlo, koje mora biti dovoljno jako da se vidi dobro u bilo kojem trenutku. Dobar posao odrađuje i fluorescentna rasvjeta iznad sudopera i pultova i razni drugi izvori svjetlosti. Tako ćete moći iskoristiti puni potencijal prostora. Razne svjetiljke, ugradbena rasvjeta i drugi svjetlosni naglasci mogu donijeti individualnost u najkorišteniju prostoriju u kući.

Rasvjeta u spavaćoj sobi

Pravilo je da u spavaćoj sobi rasvjeta bude u toplom rasponu. Izbjegavajte rasvjetu koja osvjetljava svaki kutak poput reflektora. Potražite k tome nešto što čini da se osjećate opušteno i mirno. Dobra ideja je da se stavite noćne svjetiljke za čitanje koje su dovoljno jake, ali ne i sjajne. Zonska rasvjeta može istaknuti dizajn interijera u spavaćoj sobi, ali držati se minimalizma obično je ispravna odluka.

Kupaonska rasvjeta

Planiranje rasvjete u kupaonici predstavlja poseban izazov. Jačinu svjetlosti u kupaonici prilagođavate ovisno o dobu dana: ujutro za buđenje potrebno je hladno svjetlo, a navečer za opuštanje toplo svjetlo. Za opće osvjetljenje najjednostavnije rješenje je koristiti središnju svjetiljku. To može biti ugradbena ili stropna svjetiljka. Posebna pozornost se mora pridati stvaranju sjena. Najvažnija točka u lokalnom osvjetljenju je osvjetljenje za ogledalo. Svjetlo treba biti bez odsjaja, bez sjena i ravno. Također, u kupaonici možete imati i ukrasnu rasvjetu. Preporuka je držati se umjerenosti kako kupaonica ne bi postala disko klub. Obzirom na vlažnost u kupaonici (tuš, kada), posebnu pozornost treba obratiti kod montaže rasvjete koja mora imati izolaciju od vlage (IP stupanj zaštite).

Rasvjeta u radnoj sobi

Imate li radni prostor u vašem domu znači da imate slobodu izbora rasvjete. Tipično rješenje je mobilna svjetiljka koja se može staviti na stol. Važno je da osnovna rasvjeta podesiva, tako da imate dovoljno svjetla pod različitim uvjetima i u bilo koje doba dana. Odaberite svjetiljke i žarulje tako da ne osjećate pritisak od umjetnog svjetla. To je presudno pogotovo ako radite dugo za računalom.

Neka bude svjetlost…

Svjetlo može transformirati svaki kutak vašeg doma. Jednostavna svjetiljka može promijeniti vizualni prostor i dati mu toplinu i udobnost. Prilikom odabira rasvjete cijena često ima prevladavajući utjecaj, ali dugoročno je bolje birati funkcionalnost. Na kraju, ne zaboravite izraziti vlastiti stil u uređenju interijera jer važno je da uživate u vašem domu.

Ako želite provjeriti koliko će koštati cijena montaže rasvjete, ovdje ćete naći kalkulator adaptacije stana, putem kojeg možete lako procijeniti trošak takvog zahvata.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati