Podžbukne miješalice – vrste, montaža, cijene

3.699
podžbukna miješalica

Miješalice su neizostavni element svake kupaonice. Pravilan odabir olakšava svakodnevno funkcioniranje i korištenje kupaonice. Kod uređenja kupaonice sve su popularnije podžbukne miješalice. Popularne su zbog dekorativnog izgleda i zbog svoje praktičnosti. Gdje ugraditi podžbuknu miješalicu? Koju odabrati? Saznajte u nastavku.

Podžbukna (ugradbena) miješalica – što je to?

Podžbukna miješalica je vrsta kupaonske miješalice koja se sastoji se od dva glavna dijela – jedan se postavlja izvana na zid, a drugi montira u zid. Na zidu su vidljivi elementi za regulaciju temperature i mlaz vode, te izljev za vodu kod umivaonika te dodatno naglavni tuš kod kade. U zidu se montira tijelo (mehanizam) miješalice. Najčešća upotreba takvih miješalica je za umivaonik, kadu i tuš.

Razni modeli miješalica imaju jednu ili dvije ručke za uključivanje i regulaciju vode ili mogu biti termostatske s dva gumba okruglog ili četvrtastog oblika. Ugradbena miješalica savršeno se uklapa u današnje minimalističke trendove. Skriveni mehanizam jamči maksimalnu slobodu pri uređenju interijera kupaonice.

Prednosti i nedostaci

Podžbukne miješalice imaju svoje prednosti u odnosu na klasične kupaonske miješalice. Prvenstveno, odlikuje ih ušteda prostora pa se dobro uklapaju u malim prostorima. S obzirom na mali broj vanjskih elemenata miješalice, daju više prostora oko umivaonika.

Jedna od prednosti ove miješalice je funkcionalnost. Naime, nije tajna da komplicirani oblici miješalica otežavaju njihovo temeljito čišćenje. Ugradbene miješalice zbog svoje štedljive forme uvelike olakšavaju ovaj proces. Zahvaljujući malim glavama i jednostavnim oblicima, vaša će kupaonica uvijek biti čista. Čišćenje i pranje umivaonika ili tuša postaje i praktičnije i lakše.

Ugradbene miješalice omogućavaju vam postizanje sklada i udobnosti u kupaonici. Primjerice, miješalica se može postaviti na bilo kojoj udaljenosti od izljeva kako bi najbolje ispunila svoj zadatak.

Iako ima svoje prednosti, ovaj tip miješalice ima i svoje nedostatke. Montaža miješalice je nešto zahtjevnija jer je u zidu potrebno izraditi udubljenje za ugradnju mehanizma. Ove miješalice su prikladne za sve nove kupaonice i one koje se tek renoviraju. Odluka o ugradnji miješalice se mora donijeti u fazi planiranja kupaonice. Naime, točno mjesto ugradnje miješalice mora biti poznato u fazi izrade instalacije. Jedan od rijetkih nedostataka ugradbenih miješalica je veća cijena od klasičnih miješalica.

Na kojoj visini ugraditi podžbuknu miješalicu?

Kad odaberete pravi oblik miješalice, ne zaboravite postaviti miješalicu na odgovarajuću visinu. Kod montaže miješalice u tušu treba uzeti u obzir visinu ukućana. Visina miješalice treba biti između 110 cm i 130 cm od poda, a optimalna visina montaže glave tuša je 210 cm. Ugradbena miješalica za umivaonik treba biti na 25-35 cm od gornjeg ruba umivaonika, odnosno oko 100-120 cm iznad poda. Ako želite da korištenje miješalice za kadu bude jednostavno, potrebno je postaviti ne više od 10-20 cm iznad gornjeg ruba kade tj. oko 60 cm iznad poda.

Koju miješalicu odabrati?

Kupaonske miješalice razlikuju se po stilu, cijeni, veličini i namjeni. U ponudi možete pronaći ugradbene miješalice za kadu, tuš, umivaonik te bide.

Kada je u pitanju stil slavine i njezina završna obrada, izbor na tržištu je zaista ogroman. Najčešće dolaze u klasičnoj srebrnoj boji. Međutim možete odabrati i crne ili zlatne miješalice. Za uređenje u retro stilu vrijedi pogledati završnu obradu miješalice u bakru.

U skladu s najnovijim trendovima, možete pronaći zaobljene, kvadratne i pravokutne miješalice. Oblik miješalice bi trebao odgovarati dizajnu vaše kupaonice, a dimenzije prilagoditi veličini kupaonske opreme. Ekološka upotreba kupaonske opreme je danas vrlo poželjna i moderna. Stoga se usredotočite na miješalice koje će smanjiti potrošnju vode na dnevnoj bazi. Također, birajte renomirane proizvođače koji daju odgovarajuće jamstvo da je proizvod najviše kvalitete.

Cijena podžbukne miješalice

Kupaonske miješalice nisu zanemariv trošak. Miješalice su dio kupaonske opreme koju koristimo nekoliko puta dnevno i cijena ne bi trebala biti odlučujući faktor. Podžbukne miješalice za umivaonik dostupne su po cijeni od 800 kn (Voxort/Rosan) odnosno od 2.500 kn (Hansgrohe/Grohe/Kludi). Podžbukni set za tuš može se kupiti po cijeni od 1.200 kn (Voxort/Rosan) odnosno od 2.500 kn (Hansgrohe/Grohe/Kludi).

Poznati proizvođači su tvrtke koje imaju dugu tradiciju na tržištu. Kupnjom njihovih proizvoda ne kupujemo samo miješalice, već i uvjerenje da se radi o visoko kvalitetnim proizvodima koji će nam dugo služiti. Dakako, na tržištu su dostupni i drugi proizvođači koje treba uzeti u obzir. Obratite pozornost na kvalitetu izrade, materijal i pouzdanost miješalica. Ako niste sigurni što odabrati, zatražite preporuku prodavača ili potražite recenzije kupaca na internetu.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati